Hlavní obsah

„Rychle a silně.“ Ukrajinci získali na jihu země 1000 kilometrů čtverečních za pět dnů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Na jihu země postupují naše jednotky rychle, hodnotil v pravidelném nočním projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Za pravdu mu dávají data a mapy Institutu pro studium války (ISW) a projektu Critical Threats. Podle nich totiž Ukrajinci za pět dní dobyli na jihu území o rozloze 1000 kilometrů čtverečních.

Foto: ISW, Novinky

Ukrajinská ofenziva v Chersonské oblasti

Článek

„Ukrajinská armáda postupuje na jihu země rychle a silně. Tento týden jsme z ruského pseudoreferenda osvobodili desítky obcí. Naši vojáci nezastaví,“ řekl Zelenskyj v pravidelném nočním projevu.

O postupu ukrajinských jednotek na jihu země ale nevypovídají pouze mapy či tvrzení prezidenta Zelenského. Postup paradoxně už v pondělí potvrzoval i Ruskem dosazený šéf Chersonské oblasti Vladimir Saldo.

Ukrajina na jihu země osvobodila už 50 obcí. Za posledních pět dní získala v Charkovské oblasti zpět území o rozloze 1000 kilometrů čtverečních. Postup zaznamenali Ukrajinci na západním břehu Dněpru a přiblížili se směrem k Nové Kachovce, od které jsou vzdáleni zhruba 60 kilometrů.

Do okupovaného klíčového města Chersonu je to z Nové Kachovky dalších zhruba 70 kilometrů. Cherson se stal prvním významným a až do pádu Mariupolu největším ukrajinským městem okupovaným ruskou armádou. Jedná se navíc o přístavní město důležité pro zásobování.

Reklama

Výběr článků

Načítám