Hlavní obsah

Zelenskyj: S Putinem už jednat nebudeme, až s jeho nástupcem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajina je připravena na rozhovory s Ruskem, ale nikoliv s Vladimirem Putinem. Bude jednat až s novým ruským prezidentem, prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Ukrajina byla a zůstává lídrem v úsilí o vyjednávání. Je to náš stát, který vždy nabízel Rusku, aby se dohodlo na soužití za rovných, čestných, slušných a spravedlivých podmínek. Je zřejmé, že s tímto ruským prezidentem je to nemožné. Neví, co je důstojnost a poctivost. Proto jsme připraveni na dialog s Ruskem, ale s jiným ruským prezidentem,“ řekl Zelenskyj, který v prvních měsících opakovaně vyzýval Putina k přímému jednání, což Kreml odmítal.

Opětovného míru bude podle jeho slov dosaženo pouze „posílením Ukrajiny a vyhnáním okupantů z celého ukrajinského území“.

Ruský prezident v pátečním projevu, který předcházel podpisu smluv o připojení ukrajinských oblastí k Rusku, prohlásil, že země bude hájit anektovaná ukrajinská území „všemi dostupnými prostředky“. Zároveň zdůraznil, že anektovaných území se Moskva nevzdá.

Ukrajina podává žádost o urychlený vstup do NATO

Válka na Ukrajině

Zelenskyj současně oznámil, že jeho země podává žádost o urychlené přijetí do Severoatlantické aliance, jako to udělalo Švédsko a Finsko.

Co přesně „urychlená“ žádost o vstup do NATO znamená, není zatím jasné, protože vstup nové země do NATO vyžaduje jednomyslnou podporu Aliance, připomíná agentura AP. Zelenskyj v polovině března uvedl, že si je vědom toho, že jeho země se členem Severoatlantické aliance nestane. Podle tehdejšího vyjádření ukrajinského prezidenta bylo Kyjevu dáno na vědomí, že politika „otevřených dveří“ se Ukrajiny netýká.

Reklama

Výběr článků

Načítám