Hlavní obsah

Ukrajina podává žádost o urychlený vstup do NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajina v pátek podala žádost o urychlené přijetí do Severoatlantické aliance, oznámil prezident Volodymyr Zelenskyj. Napsala to Ukrajinska pravda.

Foto: Ukrainian Presidential Press Service, Reuters

Žádost o členství Ukrajiny v NATO podepsali prezident Volodymyr Zelenskyj, předseda Nejvyšší rady Ruslan Stefančuk a premiér Denys Šmyhal.

Článek

„De facto jsme již prošli do NATO. De facto jsme již prokázali kompatibilitu se standardy Aliance. Pro Ukrajinu jsou skutečné – skutečné na bojišti a ve všech aspektech naší interakce. Důvěřujeme si, pomáháme si a chráníme se navzájem. To je Aliance,“ řekl Zelenskyj.

„Dnes o to Ukrajina žádá de iure. Postupem, který bude v souladu s naší odpovědností chránit celou naši komunitu. Urychleně,“ pokračoval ukrajinský prezident.

Ukrajinský prezident poznamenal, že zrychlený vstup je možný, a připomněl případ Finska a Švédska. Obě země se připojují k Alianci bez akčního plánu členství.

Žádost o členství Ukrajiny v NATO podepsali prezident Volodymyr Zelenskyj, předseda Nejvyšší rady Ruslan Stefančuk a premiér Denys Šmyhal.

Zelenskyj se tak vyjádřil krátce poté, co ruský prezident Vladimir Putin v Kremlu oznámil anexi čtyř Moskvou okupovaných ukrajinských regionů a s jejich proruskými vůdci podepsal smlouvy o připojení těchto ukrajinských území k Ruské federaci. Západ anexi odmítá.

Pokud Aliance „pozve“ Ukrajinu, aby se k ní připojila, vstup budou muset schválit parlamenty všech stávajících členských států.

Putin sebral Ukrajincům území a teď by chtěl vyjednávat

Evropa

Anketa

Měla by Ukrajina být členem NATO?
Ano, co nejrychleji
35,1 %
Ano, ale až skončí válka s Ruskem
6,6 %
Ne
58,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22562 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám