Hlavní obsah

Ukrajina v bojích nemůže zvítězit, chce to plán B, má jasno Orbán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarský premiér Viktor Orbán požaduje, aby Evropská unie přijala plán B pro Ukrajinu, protože plán A podle něj zjevně selhal. „Plán A byl, že Ukrajinci budou bojovat ve své vlastenecké válce, my k tomu dodáme peníze i vojenské vybavení a Ukrajinci na frontě zvítězí,“ konstatoval Orbán v pravidelném pátečním rozhovoru pro rozhlasovou stanici Kossuth.

Foto: Yves Herman, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán na jednání v Bruselu

Článek

Podle Orbána dnes už všichni vědí, že tato strategie selhala, jen se to nikdo neodváží vyslovit. „Je zřejmé, že takhle to nepůjde. Ukrajinci na frontě nezvítězí. Každý vojenský odborník to říká, jen politici se neodváží přiznat, že jsme zvolili špatnou strategii,“ řekl předseda maďarské vlády.

Orbán zdůraznil, že on byl od začátku proti této strategii. „Jenže všichni byli velmi moudří a vysvětlovali, jak zvítězíme, tak jsem tomu proti velké většině nedokázal zabránit,“ dodal maďarský premiér, jehož země má i po ruském vpádu na Ukrajinu s Moskvou čilé kontakty.

Ukrajina se brání od loňského února ruské vojenské agresi. Rusové se pokoušejí zabrat si ukrajinské území, obránci se je snaží ze své země vytlačit, přičemž je pro ně podstatná podpora ze zahraničí.

Orbán jednal s Putinem

Evropa

Orbán zopakoval, že Ukrajinci na frontě nezvítězí a Rusové na frontě neprohrají. „Není ani řeči o tom, že ruský prezident v Moskvě ztratí moc v důsledku chaosu po prohrané válce. Taková byla totiž evropská strategie. To nepůjde a v takové situace je potřeba se zastavit a přiznat, že plán A selhal, udělejme plán B,“ uvedl Orbán.

Předseda maďarské vlády vidí možnost změny unijního postoje v otázce Ukrajiny v eurovolbách, které se budou konat v příštím roce.

„Teď máme takové představitele, kteří nejsou schopni tento problém vyřešit. V mírových časech jsou možná dobrými vůdci, ale za současné situace s tímto vedením neuspějeme. V Bruselu je potřebná změna,“ zdůraznil Orbán.

Fico okamžitě najel na proruskou notu

Zahraniční

Dovoz teroru

Podle předsedy maďarské vlády je potřebná změna také v unijní migrační politice. „Společně s migranty jsme dovezli do Evropy teror, zločinnost a konflikty, které se odehrávají tisíce kilometrů od nás, jako teď v Izraeli,“ upozornil Orbán. „My jsme na to upozorňovali už v roce 2015,“ dodal Orbán.

Maďarský premiér konstatoval, že Západ to v otázce migrace pokazil a musí najít řešení. „Pokud jednou vyšla zubní pasta z tuby, tu už není možné dostat zpět. Mluvíme o lidech, kteří přišli z jiné civilizace a z jiné kultury. Kdo může garantovat, že ze soužití dvou odlišných světů vznikne něco dobrého, nikoliv konflikt?“ položil řečnickou otázku Orbán.

EU se nikdy nerozšiřovala o zemi ve válce, pochybuje Orbán o přijetí Ukrajiny

Evropa

Rusové se nikdy nevzdají, Krym by jim měl zůstat, míní Orbán

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám