Hlavní obsah

Fico okamžitě najel na proruskou notu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový slovenský premiér Robert Fico (Směr- sociální demokracie) řekl, že na nadcházejícím summitu Evropské unie nebude hlasovat pro žádné sankce vůči Rusku, dokud nebude mít analýzy, v čem spočívají a jaké mohou mít dopady na Slovensko. Fico to řekl ve čtvrtek na zasedání parlamentního výboru pro evropské záležitosti slovenského parlamentu.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Nově jmenovaný premiér Slovenska Robert Fico během inaugurace nového kabinetu v Prezidentském paláci v Bratislavě, Slovensko, 25. října 2023

Článek

„Pokud budou na stole sankce, které nás budou poškozovat, jak nás poškozovala většina sankcí, tak nevidím žádný důvod je podporovat,“ zdůraznil Fico.

Okamžité zastavení vojenských operací

Slovenský premiér je také proti posílání zbraní na Ukrajinu. „Okamžité zastavení vojenských operací je to nejlepší řešení, které dnes pro Ukrajinu máme. Za rok uvidíme dalších sto tisíc mrtvých, a když se podíváme na mapu, zjistíme, že Rusové získali více území než Ukrajina. To je nakonec výsledek roku 2023. Kladu všem prostou otázku, jaký je rozdíl v nemocnici za 20 milionů nebo odminováním za 20 milionů a náboji za 20 milionů? Já tvrdím, že velký, a že ty nemocnice a odminování pomohou Ukrajině víc než náboje. Válka na Ukrajině není naše válka. S touto válkou nemáme absolutně nic společného,“ řekl.

Předseda slovenské vlády potvrdil, že Slovensko chce Ukrajině pomáhat humanitárně a civilně. „Tam jsme připraveni pomáhat s otevřenou náručí. Budu podporovat myšlenku, že Evropská unie by měla být jedním z hlavních tvůrců jakéhosi plánu pro Ukrajinu,“ dodal.

Přehlídka kamenných tváří: Čaputová jmenovala Ficovu vládu

Evropa

Fico už v předvolební kampani opakoval, že je proti vojenské pomoci Ukrajině, a pokud se Směr dostane k moci, na Ukrajinu už „nepošle ani jeden náboj“.

Slovensko bude nadále podporovat evropskou budoucnost Ukrajiny. „Případné členství Ukrajiny v unii však znamená minus dvacet procent pro naše zemědělce a znamená to, že Slovensko se stane čistým plátcem, co se týče Evropské unie, nikoliv čistým příjemcem,“ upozornil Fico.

Nedívejme se jen americkýma očima

Fico označil Ukrajinu za nejzkorumpovanější zemi světa. Vrátil se také do roku 2014 a řekl, že má k dispozici fotografie upálených dětí po útocích „ukrajinských fašistů“ na civilní obyvatelstvo ruské národnosti.

„Nedívejme se na věci černo-bíle. Nedívejme se stále jen americkýma očima. Dívejme se slovenskýma očima. Bezpečnost nebude, když válka bude pokračovat dalších deset let. Bezpečnost bude tehdy, když bude mírový plán. I my budeme v bezpečí tehdy, když bude Ukrajina v bezpečném neutrální postavení,“ řekl Fico a odmítl možnost členství Ukrajiny v NATO.

Po bok Orbánovi

Slovenský premiér potvrdil, že jeho první zahraniční cesty povedou do členských zemí Visegrádské čtyřky. „Je to pro nás velká priorita. Bez V4 se nám nepovede dosahovat cílů, jak se nám to dařilo v minulosti,“ dodal Fico.

Po výše zmíněných myšlenkách je jasné, že Fico jede na summit do Bruselu jako jasný spojenec maďarského premiéra Viktora Orbána, který rovněž prosazuje pouze humanitární pomoc a vojenskou pomoc Ukrajině odmítá. Orbán rovněž mluví o okamžitém ukončení bojů a zahájení mírových jednání.

Předseda maďarské vlády se minulý týden setkal v Pekingu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Fico prý nemá rád Ukrajinu z osobních důvodů

Evropa

KOMENTÁŘ: Jak Ficova vláda ovlivní vztahy s Českem – Petr Šabata

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám