Hlavní obsah

Rusové se nikdy nevzdají, Krym by jim měl zůstat, míní Orbán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za hloupé označil maďarský premiér Viktor Orbán názory, že Ukrajina má ve válce s Ruskem šanci na vítězství. V rozhovoru s bývalým moderátorem americké televize Fox News Tuckerem Carlsonem řekl, že součástí mírové dohody by mělo být uznání okupovaného Krymu za součást Ruské federace a že Ukrajina by neměla být součástí NATO.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Viktor Orbán

Článek

„Je zcela nereálné, aby byl Krym vrácen Ukrajině,“ uvedl Orbán.

Vítězství Ukrajiny je podle něj nemožné. „Ukrajinci denně umírají, je to tragédie. Dříve jim dojdou vojáci a na bojišti v konečném důsledku právě počet vojáků rozhodne. Rusové jsou v tom mnohem silnější, protože jich je mnohem víc,“ uvedl Orbán.

Strategii, kterou momentálně podporují USA a Evropská unie, označil maďarský premiér za špatnou.

Orbán naznačil, že Spojené státy nechápou Rusko, kde není hlavním cílem svoboda lidí, ale udržení jednoty státu.

Ukrajinská suverenita podle Orbána neexistuje

Evropa

„A ten stát je velmi velký. Současnými prostředky je nemožné je porazit. Oni si nezavraždí své představitele, nikdy to nevzdají a budou se snažit udržet jednotu státu,“ dodal a případné odstranění Putina samotnými Rusy označil za vtip.

Trump dojedná okamžitě mír

Orbán opětovně vyzval k okamžitému nastolení míru a doplnil to výzvou k Američanům „Zavolejte zpět Trumpa“, což je podle něj jedinou cestou k míru na Ukrajině.

„Měl nejlepší zahraniční politiku za poslední desetiletí. Nezačal žádnou novou válku, dobře zacházel se Severní Koreou, Ruskem i Čínou. Kdyby byl prezidentem Trump, Rusko by nemohlo zaútočit na Ukrajinu. Mé osobní přesvědčení je, že Trump je muž, který může zachránit západní svět i lidstvo samo,“ uvedl Orbán v rozhovoru s Carlsonem, který je dlouhodobě kritikem americké podpory Ukrajiny a je nakloněný Trumpovi.

Klíč k míru mají podle předsedy maďarské vlády v rukou Spojené státy. „Pokud USA budou chtít mír, druhý den ráno je mír. Pokud ze Západu nepřijdou peníze a zbraně, tak válka skončí,“ konstatoval.

Orbán: Na Ukrajině panuje hungarofobie

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám