Hlavní obsah

Orbán jednal s Putinem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O vzájemné maďarsko-ruské spolupráci jednal v úterý maďarský premiér Viktor Orbán s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Pekingu. Agentuře MTI to potvrdil Orbánův mluvčí Bertalan Havasi. Orbán je jedním z mála západoevropských politiků, který se od ruského útoku s Putinem setkal.

Orbán jednal s PutinemVideo: Reuters

 
Článek

Mluvčí uvedl, že jednání se týkala dodávek plynu a ropy nebo spolupráce v oblasti jaderné energetiky.

„Viktor Orbán na jednání zdůraznil důležitost míru. Označil za klíčové pro celý kontinent, včetně Maďarska, aby byl konec bojů, přílivu uprchlíků a sankcí,“ dodal podle maďarského listu Index.hu Havasi.

Putin měl zdůraznit rovněž důležitost rozvoje rusko-maďarských vztahů. Vyjádřil potěšení nad tím, že Rusko udržuje vztahy s některými evropskými zeměmi i „v těchto těžkých časech“, i když to není lehké.

Putin školil Netanjahua: Myslete na civilisty

Blízký a Střední východ
Foto: Facebook Viktora Orbána

Maďarský premiér s ruským prezidentem spolu jednali mimo jiné o míru a energetické bezpečnosti.

Maďarská média si všímají, že Orbán označil válku na Ukrajině slovním spojením „vojenská operace“, které se velmi podobá ruskému označení invaze na Ukrajinu. Dle maďarských médií měl být rovněž prvním západoevropským politikem, který se v Moskvě s Putinem setkal. Ve skutečnosti však Kreml navštívil již loni v dubnu rakouský kancléř Karl Nehammer.

Orbán i Putin se v Pekingu účastní konference s názvem Jeden pás, jedna cesta. Oba politici se naposledy setkali začátkem února 2022, několik týdnů před ruským útokem na Ukrajinu. Maďarská média připomínají, že Orbán jednal s Putinem už celkem třináctkrát.

Bylo to tvrdé. Nebyla to přátelská návštěva, popsal rozhovor s Putinem rakouský kancléř

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám