Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině v pondělí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sergei Kholodilin, ČTK/AP

Ukrajinsko-ruská jednání probíhalo na blíže nespecifikovaném místě Homelské oblasti u řeky Pripjať na hranicích s Běloruskem.

Článek

0:00 - Spojené státy nepodpoří vyhlášení bezletové zóny nad Ukrajinou, uvedla mluvčí Bílého domu Jen Psakiová. Podle ní by tento krok znamenal válku USA s Ruskem. K vyhlášení bezletové zóny opakovaně vyzývají představitelé Ukrajiny, která pátým dnem čelí ruské invazi. Rusko dnes oznámilo, že nebe nad celou Ukrajinou ovládlo.

USA odmítají bezletovou zónu nad Ukrajinou

Válka na Ukrajině

23:04 - Ruské jednotky pokračují v ostřelování Charkova, oznámil starosta města Igor Těrechov.

22:27 - Vedení zámořské hokejové NHL kvůli vojenskému útoku na Ukrajinu přerušilo obchodní aktivity s Ruskem. Soutěž také pozastavila své účty na sociálních sítích v ruštině.

21:47 - Spojené státy vypověděly ze země 12 pracovníků ruské stálé mise při OSN, vyvíjejí podle nich aktivity odporující jejich diplomatickému statusu.

21:45 - Prokurátor Mezinárodního trestního tribunálu (ICC) v Haagu bude žádat o souhlas se zahájením vyšetřování údajných válečných zločinů na Ukrajině. V pondělí o tom informovala agentura AP.

Haagský tribunál začne vyšetřovat údajné válečné zločiny na Ukrajině

Evropa

21:09 - Mezinárodní hokejová federace vyloučila Rusko a Bělorusko z letošního MS ve Finsku. V Rusku se neuskuteční ani juniorské MS na přelomu roku.

20:46 - Francie přesune své velvyslanectví na Ukrajině z Kyjeva do Lvova na západě země. Oznámil to francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian. Francie je podle agentury Reuters poslední západní zemí, která diplomatickou misi stěhuje v souvislosti se zhoršenou bezpečnostní situací kvůli invazi Ruska na Ukrajinu.

20:45 - Prezidenti osmi unijních zemí, včetně ČR, vyzvali členy EU, aby umožnili okamžitě udělit kandidátský status Ukrajině.

Osm prezidentů včetně Zemana podpořilo přijetí Ukrajiny do EU

Domácí

20:31 - Britsko-nizozemská firma Shell se stáhne ze všech společných podniků s ruským Gazpromem. Hodlá rovněž ukončit svou účast v projektu Nord Stream 2.

20:08 - Asi 27kilometrový konvoj ruských sil se podle satelitních snímků blíží ke Kyjevu. Je necelých 50 kilometrů od okraje metropole, napsal NYT.

19:16 - Po leteckém úderu na město Brovary u Kyjeva je na místě šest raněných, uvedl tamní starosta. Útok nejspíš zasáhl radarové centrum, píše Unian.

18:44 - Ruské fotbalové kluby i reprezentace byly kvůli vojenskému útoku na Ukrajinu vyřazeny z mezinárodních soutěží. Společně o tom informovaly FIFA a UEFA. Více ZDE.

18:37 - Neutrální Finsko podle premiérky Marinové učinilo historické rozhodnutí a dodá zbraně Ukrajině. Půjde o útočné pušky, munici i pancéřové pěsti.

17:22 - Starosta osmitisícového města Pivdenne v charkovské oblasti Oleksandr Brjuchanov byl zatčen kvůli podezření z vlastizrady. Společně s několika dalšími úředníky měl vyjednávat s ruskými silami, uvedl Kyiv Independent s odvoláním na prohlášení guvernéra Charkovské oblasti.

Nejde o jediné obvinění. Velezrady se měl dopustit i starosta města Kupjansk v Charkovské oblasti, který měl s Rusy aktivně spolupracovat. Uvedla to ukrajinská nejvyšší státní zástupkyně Irina Venediktovová.

17:13 - Vyjednávání mezi Ukrajinou a Ruskem skončilo, uvádí NEXTA. Výsledky budou známy v následujících hodinách.

První kolo jednání mezi Ruskem a Ukrajinou skončilo. Putin ustoupit nehodlá

Evropa

17:07 - Prezident Zelenskyj podepsal žádost Ukrajiny o vstup do Evropské Unie

Fiala podpořil snahu Ukrajiny o vstup do EU

Domácí

16:42 - Lidé v Berďansku protestují proti rusům, kteří obsadili město. Ozývá se mohutné skandování „Domů!“.

15:06 - Následky útoku v Černihivu severovýchodně od Kyjeva.

BEZ KOMENTÁŘE: Zničené budovy v Černihivu po ruském útokuVideo: AP

14:58 - Prezident Miloš Zeman se staví podle mluvčího v principu příznivě k možnosti vydání výjimek pro Čechy, kteří by mohli bojovat na Ukrajině. Bude o tom mluvit s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Češi bojující za Ukrajinu? Zeman není proti

Domácí

14:24 - Sberbank CZ dočasně umožní karetní transakce s denním limitem 1000 Kč na kartu. Pobočky nechá zavřené a zastaví transakce internetového bankovnictví.

14:19 - Rusko v odvetě zakázalo vstup do svého vzdušného prostoru aerolinkám ze 36 zemí, včetně Británie, Německa, Španělska, Itálie a Kanady.

Abramovič se snaží dojednat mír, tvrdí jeho mluvčí

Zahraniční

14:06 - Česká policie posílá na Slovensko 50 policistů, kteří budou slovenským kolegům pomáhat na hranicích s Ukrajinou při registraci osob překračujících hranici.

13:58 - Vojenský materiál, který Česká republika poslala na Ukrajinu, dorazil na místo určení.

13:44 - Americká vláda zakazuje veškeré transakce s ruskou centrální bankou a odpojuje ji od aktiv v USA, informují zahraniční tiskové agentury.

13:14 - Lidé v Rusku se po prudkém poklesu kurzu rublu snaží z bankomatů vybírat americké dolary. Před bankami jsou už od neděle dlouhé fronty.

13:11 - EU bude financovat protitankové střely a další obranné zbraně pro Ukrajinu, řekl vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell. Kritizoval možné umístění jaderných zbraní v Bělorusku.

Fiala podpořil snahu Ukrajiny o vstup do EU

Domácí

12:54 - Ukrajinské ministerstvo vnitra uvedlo, že při hromadném ostřelování ruských sil v Charkově zahynuly desítky lidí. Na místě jsou až stovky zraněných. Podle agentury Nexta bylo zasaženo i nákupní centrum.

Masakr v Charkově: Rusko útočí na obytné oblasti, desítky mrtvých

Zahraniční

12:46 - Premiér Petr Fiala (ODS) podporuje snahu Ukrajiny o vstup do EU. Je třeba dát jasně najevo, že Ukrajina je vítána v evropském společenství demokratických zemí.

12:37 - Děsivé záběry z města Černihiv: Ruské síly ostřelovaly nákupní centrum. Na místě hoří.

12:19 - Ruské jednotky zapálily muzeum s obrazy ukrajinské malířky Marie Primačenkové. Historické muzeum ve městě Ivankiv, v kyjevské oblasti, bylo zničeno vlivem ruského útoku.

12:06 - Národní sportovní agentura s největšími sportovními svazy apeluje na rozšíření sankcí i na Bělorusko, které podporuje Rusko při invazi na Ukrajinu.

12:03 - Německý fotbalový klub Schalke 04 ukončil kvůli útoku Ruska na Ukrajinu spolupráci s hlavním sponzorem, ruskou státní společností Gazprom.

12:00 - Hlasy ruských novinářů nebudou započteny při pondělní volbě Evropského auta roku 2022. Rozhodl o tom výkonný výbor ankety.

Ruští novináři vyloučeni z volby Evropského auta roku 2022

AutoMoto

11:54 - Ruská armáda ostřeluje Černihiv, napsala ukrajinská agentura Unian s odvoláním na ukrajinskou armádu. „Nepřítel nemilosrdně ostřeluje Černihiv,“ píše se ve zprávě ukrajinské armády. Zasaženy jsou i vícepodlažní obytné budovy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské jednotky v Doněcku a LuhanskuVideo: Reuters

11:41 - Běžné ráno v Charkově. Na sociálních sítích koluje fotografie psa, který si značkuje nosič rakety. „Ten pes má správný názor,“ zaznělo v jednom z komentářů.

11:35 - Ministerstvo zemědělství spustí na webu stránku, kde uprchlíci z Ukrajiny najdou informace k možnostem práce v zemědělství, potravinářství i lesnictví.

11:33 - Ministr vnitra Vít Rakušan se v pondělí setkal s ukrajinským velvyslancem v ČR. Dohodli se na vzájemné koordinaci především při přijímání občanů Ukrajiny.

11:26 - Ruská akciová burza v pondělí neotevře, oznámila centrální banka. Kreml chystá odvetu za západní sankce, které paralyzovaly ruskou leteckou dopravu.

11:19 - Ruský vyjednavač novinářům řekl, že každá hodina konfliktu znamená mrtvé ukrajinské občany a vojáky. Proto je zájem co nejrychleji dospět k dohodám.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky bojů v CharkověVideo: Reuters

11:16 - Evropská komise požádá země EU, aby aktivovaly nouzovou synchronizaci unijní energetické sítě s ukrajinskou sítí, uvedla komisařka pro energetiku.

11:11 - EU se chystá dát uprchlíkům z Ukrajiny možnost zůstat v zemích sedmadvacítky a legálně tam pracovat až na tři roky, uvedla agentura Reuters.

11:09 - V minulém týdnu se psalo především o hackerech z hnutí Anonymous, kteří vyhlásili kybernetickou válku Rusku. Hned několik hackerských uskupení se ale přidalo na stranu Ruska a nyní se snaží škodit na Ukrajině.

Hackeři škodí na Ukrajině. Celé skupiny se přidávají na stranu Ruska

Bezpečnost

11:00 - Finská hokejová federace v prohlášení uvedla, že neumožní reprezentacím Ruska a Běloruska startovat na letošním mistrovství světa, které pořádá. Více čtěte ZDE.

10:49 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požádal EU o okamžité přijetí do Evropské unie podle nové speciální procedury.

Zelenskyj požádal o okamžité přijetí Ukrajiny do EU

Zahraniční

10:40 - Následující dny budou v ukrajinsko-ruské válce kritické, protože Putin chce mít ukončenou operaci do několika dnů.

Pro Al-Džazíru to uvedl bývalý úředník ruské vlády Andrej Fjodorov a podpořil tak teorie, že vojenská operace měla trvat maximálně týden či deset dnů.

Putinův plán je naprosté vítězství do 2. března, tvrdí bývalý zástupce ruského ministra

Zahraniční

10:26 - Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že ovládlo nebe nad celou Ukrajinou a zasáhlo 1114 vojenských objektů.

Tvrzení nelze nezávisle ověřit. Ruská armáda současně tvrdí, že dobyla území kolem jaderné elektrárny v Záporoží. Ta je podle ukrajinských médií ovšem stále pod kontrolou Ukrajinců.

Rusko tvrdí, že ovládlo nebe nad celou Ukrajinou

Zahraniční

10:20 - Ukrajina propustí vězně, kteří mají vojenské zkušenosti a jsou ochotni bojovat proti Rusku, oznámil podle agentury Reuters prezident Volodymyr Zelenskyj.

10:12 - ČNB ohledně Sberbank CZ vydala předběžné opatření. Bance zamezila nakládat s aktivy a pasivy, včetně poskytování nových úvěrů a přijímání vkladů. ČNB dále informovala, že zahájila kroky k odnětí licence Sberbank CZ. Důvodem je zhoršení situace banky v souvislosti s významným odlivem vkladů.

ČNB pracuje na odejmutí licence Sberbank v Česku, lidé mohou vybrat 1000 korun denně

Ekonomika

9:45 - Čínská diplomacie uvedla, že nesouhlasí s nelegálními a jednostrannými sankcemi, píše Reuters. Reagovala tak na další vlnu protiruských sankcí.

9:35 - Evropské akcie kvůli protiruským sankcím zahájily obchodování propadem o dvě procenta. Ztrácejí banky s vazbami na Rusko, UniCredit či Raiffeisen.

Evropské i americké akcie klesají, Raiffeisen Bank odepsala pětinu

Ekonomika

9:33 - Ruský rubl má nyní menší hodnotu než jeden americký cent.

9:30 - Lotyšsko svým občanům povolilo bojovat na Ukrajině v ukrajinských řadách proti ruské armádě. V prohlášení to oznámil lotyšský parlament, píše Reuters.

Lotyšsko povolilo svým občanům bojovat v ukrajinských řadách

Evropa

9:23 - Na sociální sítě se dostaly záběry z města Izjum v Charkovské oblasti, které v noci čelilo ruskému bombardování.

9:14 - Ruská armáda oznámila, že dostala pod kontrolu jadernou elektrárnu v Záporoží. Je to největší jaderná elektrárna v Evropě. Štáb kontroluje a udržuje systém, řekl v pondělí Igor Konašenkov, mluvčí ministerstva obrany v Moskvě.

Ukrajinská strana informaci zatím nepotvrdila. Státní podnik Energoatom oznámil, že všechny jaderné elektrárny nadále pracují v normálním režimu.

9:12 - Rusko tvrdí, že ovládlo nebe nad celou Ukrajinou, zasáhlo 1114 vojenských objektů, zničilo 314 tanků a dalších obrněnců, 57 raketometů a 121 děl.

9:09 - Dánská premiérka Mette Frederiksenová v neděli oznámila, že se země stává první evropskou zemí, která umožňuje dobrovolníkům připojit se k zahraničním brigádám, které se formují k boji proti ruským silám na Ukrajině.

Dánsko je první evropskou zemí, která dobrovolníkům umožňuje válčit na Ukrajině

Evropa

8:53 - Rusko od zahájení útoku na Ukrajinu už přišlo o zhruba 5300 vojáků a 191 tanků, 29 letounů a 29 vrtulníků. Informovala o tom náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová na Facebooku. Bilance bude podle ní ještě upřesněna.

Rusko už v bojích přišlo podle Kyjeva o více než 5000 vojáků

Zahraniční

8:51 - Kurz rublu na světových trzích v pondělí ráno propadl až o 40 procent. Zatímco v pátek banky za jeden dolar chtěly asi 85 rublů, v pondělí ráno je to 120 rublů, někde cena dokonce překračuje 200 rublů.

Rubl letí dolů

Ekonomika

8:48 - O hackerských útocích na ukrajinské strategické cíle se psalo především v posledních týdnech, jak sílilo napětí mezi Ruskem a Ukrajinou, které nakonec přerostlo v regulérní válku.

Antivirová společnost Kaspersky nicméně nyní upozornila, že Ukrajina je terčem intenzivních kybernetických útoků už posledních pět let.

Není to otázka pár týdnů. Ukrajina čelí intenzivním kybernetickým útokům už pět let

Bezpečnost

8:42 - Obyvatelé Kyjeva mohou opustit ukrajinskou metropoli, ruská armáda jim v tom nebude bránit, sdělil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov serveru Lenta.

Civilisté mohou město opustit na trase Kyjev–Vasylkiv. „Tento směr je otevřený a bezpečný,“ dodal generálmajor Konašenkov.

Opusťte Kyjev, vyzvalo ruské velení Ukrajince

Evropa

8:29 - „Data z evropské monitorovací sítě EURDEP ukazují, že radiační situace na Ukrajině je nadále normální,“ napsala na Twitteru předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

8:25 - Ruské jednotky dobyly Berďansk, přístavní město ležící v Záporožské oblasti Ukrajiny na pobřeží Azovského moře. Veřejná doprava byla přerušena, policejní oddělení rozpuštěno. Vedení města odmítlo spolupracovat s okupanty, uvedla ukrajinská armáda.

8:22 - Exposlance KSČM a příslušníka předlistopadového pohotovostního pluku Zdeňka Ondráčka začala vyšetřovat policie.

Na vině je jeho facebookový příspěvek z 18. února, ve kterém se vyjadřuje k obdivu k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Policie vyšetřuje komunistu Ondráčka. „Obdivuji Putina za trpělivost s fašistickou chátrou“

Domácí

8:14 - Ruská centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu na 20 procent z dosavadních 9,5 procenta.

8:09 - Ve středu neproběhne v Česku zkouška sirén.

Zkouška sirén ve středu nebude, kvůli možné panice

Domácí

8:00 - Rusko použilo k útoku na letiště Žytomyr raketové systémy Iskander. Údery byly vedeny z Běloruska s použitím ruských balistických raketových nosičů. Bělorusko přitom tvrdilo, že nedovolí letecké údery ze svého území po dobu mírových rozhovorů mezi Ukrajinou a Ruskem.

7:55 - Česko vyslalo druhý vlak s pomocí pro ukrajinské bojovníky, oznámila v pondělí armáda. První vlak, ve kterém ČR poslala lehké zbraně, už je na místě určení.

Na Ukrajinu vyjel druhý vlak s českou vojenskou pomocí

Domácí

7:50 - Rusko používá při invazi na Ukrajinu kazetovou munici, tedy bomby a hlavice, které mají submunici. Podle organizace Amnesty International kazetová munice zabila na Ukrajině jedno dítě a dva dospělé.

Rusko používá na Ukrajině kazetovou munici

Evropa

7:40 - Ruští velitelé nutili násilím vojáky, aby šli do války s Ukrajinou, uvedla v neděli ruská nevládní organizace Výbor matek vojáků. Připravuje kvůli tomu podání stížnosti Kanceláři vrchního vojenského prokurátora, napsal server Daily Beast.

Do války byli posláni čerstvě odvedení vojáci základní prezenční služby, kteří do ní nastoupili teprve nedávno.

Putin poslal násilím na Ukrajinu „záklaďáky“. Změnili jim status na vojáky z povolání

Evropa

7:22 - Ruští vojáci se v noci na pondělí znovu pokusili prolomit obranu Kyjeva, všechny jejich pokusy ale selhaly. Podle agentury Unian to uvedla ukrajinská armáda. Situaci má prý pod kontrolou.

Ukrajinská armáda uvedla, že se jí znovu povedlo odrazit ruské útoky na Kyjev

Zahraniční

7:18 - V pondělí dopoledne tamního času by se měla u řeky Pripjať na hranicích s Běloruskem konat jednání mezi Ukrajinou a Ruskem.

Ukrajinská delegace v pondělí ráno překročila hranice a jede na místo, informovala stanice Nexta. Bezpečnost delegace slíbil garantovat běloruský vůdce Alexandr Lukašenko.

Jednání na hranicích s Běloruskem začalo

Zahraniční

7:05 - Přes čtyři sta ruských žoldnéřů z Vagnerovy skupiny působí v Kyjevě s cílem zabít ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, uvedl s odvoláním na své zdroje britský list The Times. Údajně mají za vraždu Zelenského slíbený tučný obnos.

V Kyjevě operují zabijáci z Vagnerovy skupiny. Na Zelenského hlavu je vypsána odměna

Evropa

6:55 - Jižní Korea oznámila, že přestane dodávat „strategické materiály“ do Ruska.

6:40 - Situace v hlavním městě Kyjevě by měla být pod kontrolou ukrajinských ozbrojených sil. „Všechny ruské snahy o jeho obsazení selhaly,“ uvádí se v jejich prohlášení.

6:40 - Google Maps vypínají živé překrytí dopravy v Mapách Google a funkci Live Busyness, která zobrazuje, jak vytížené je dané místo v reálném čase. Cílem kroku má být zajištění bezpečnosti Ukrajinců.

6:30 - Ruské síly v noci na pondělí provedly raketové údery po celé Ukrajině, uvedl poradce šéfa prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč. K leteckým úderům došlo v Kyjevě, Žytomyru, Záporoží a Černihově a v mnoha dalších městech se rozezněly sirény.

6:22 - Podle agentury Bloomberg se dolar na Forexovém trhu obchoduje za přibližně 113,5 rublu a euro za 127 rublů.

6:15 - Protiruské sankce zavede i Singapur, který patří ke světovým finančním a dopravním centrům. Uvedl to místní deník The Straits Times. Týkat se mají omezení některých ruských bank a finančních transakcí s Ruskem. Kontrolovat chce také vývoz produktů, které mohou být přímo využity jako zbraně proti Ukrajincům.

6:07 - Ruští vojáci se znovu pokusili prolomit obranu Kyjeva, všechny jejich snahy ale selhaly, uvedla ukrajinská armáda. Situaci má prý pod kontrolou.

5:41 - V Kyjevě má podle britského deníku The Times operovat 400 ruských žoldáků z takzvané Vagnerovy skupiny, kteří se na Ukrajinu přesunuli z Afriky. Jejich cílem je zabít ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Mezi další cíle mají patřit ukrajinský premiér a členové vlády. Ukrajinské vedení se o jejich plánu dozvědělo v sobotu ráno předtím, než starosta Kyjeva vyhlásil ve městě 36hodinový zákaz vycházení.

5:02 - Brazilský prezident Jair Bolsonaro uvedl, že jeho země se nepřipojí k sankcím proti Rusku. Během tiskové konference v neděli také zkritizoval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Uvedl, že Ukrajinci „svěřili osud národa komikovi“. Narážel tak na bývalou hereckou kariéru ukrajinského prezidenta.

4:04 - V centru Černihivu zasáhla v 2:45 raketa obytný dům. Po zásahu propukl požár. Hořela dvě nižší patra domu.

3:49 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl v rozhovoru s britským premiérem Borisem Johnsonem, že příštích 24 hodin bude pro Ukrajinu klíčových.

3:46 - V Černihivu byl vyhlášen letecký poplach, uvedl Kyiv Independent. Lidé se měli okamžitě vydat do krytů.

3:43 - Běloruský kanál Nexta uvedl, že 26. února ruská agentura RIA Novosti omylem vypublikovala článek svého komentátora Pjotra Akopova o úspěšné operaci na Ukrajině, kdy se Ukrajina vrátila k Rusku a která zahájila novou éru na světě.

3:20 - V Kyjevě a Charkově se znovu „po několika hodinách klidu” ozývají výbuchy. Podle serveru Sky News o tom informovala ukrajinská zvláštní komunikační služba.

2:49 - Rubl oslabil při otevření finančních trhů v pondělí vůči dolaru o 30 procent na 119 rublů za dolar. V pátek se prodával dolar za 83,64 rublu.

2:44 - Z území Běloruska se k Ukrajině blíží bojové letouny, varovala ukrajinská zvláštní komunikační služba. Letěly od Žlobina v běloruské Gomelské oblasti.

2:31 - Vatikán se nabídl Rusku i Ukrajině, že je jim připraven pomoci s dialogem. Uvedl to kardinál státní sekretář Pietro Parolin.

2:27 - Ruský útok na město Irpiň ležící západně od Kyjeva byl odražen, uvedl ukrajinský generální štáb. Stejnojmennou řeku se proto pokoušejí ruské jednotky překročit dále po proudu více na sever u Demydiva, kam postoupily z Dymeru, o který bojovaly v pátek. Postavily tam pontonový most.

2:21 - Evropská centrální banka (ECB) v pondělí brzo ráno oznámila, že Sberbank Europe AG, což je dceřiná společnost, v níž má většinu ruská banka Sberbank, zřejmě zbankrotuje.

Sberbank Europe padne, varuje Evropská centrální banka

Ekonomika

2:15 - Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová by ráda viděla Ukrajinu v Evropské unii. V neděli to uvedla v rozhovoru pro server Euronews.

„Časem skutečně, patří k nám. Jsou jedním z nás a chceme je,“ uvedla. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil, že měl hovor s von der Leyenovou, kde jednali o „konkrétních krocích k posílení obranných schopností Ukrajiny, finanční asistenci a členství Ukrajiny v EU“.

1:38 - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se podle mluvčí Marije Zacharovové nemá jak dostat do Ženevy na 49. zasedání Rady OSN pro lidská práva, protože evropské země uzavřely vzdušný prostor pro ruská letadla. Uvedla to v pondělí ráno agentura TASS. Lavrov má na jednání vystoupit v úterý, očekává se, že se vyjádří k obviněním z represí domácích aktivistů Moskvou a k situaci na Ukrajině.

1:28 - Na 52 místech v Rusku se konaly demonstrace proti válce na Ukrajině. Zadrženo na nich bylo v neděli 2761 osob, 1259 v Moskvě a 1022 v Petrohradu.

1:15 - Ukrajinské ministerstvo vnitra uvedlo, že od začátku ruské invaze na Ukrajinu zemřelo 352 ukrajinských civilistů včetně 14 dětí. Podle ministerstva si konflikt zatím vyžádal 1684 zraněných včetně 116 dětí. Čísla nelze ověřit.

0:52 - Mykolajiv se připravuje na útok ruských sil od Chersonu. Uvedl to místní velitel a odhodlaně dodal: „Jsme tady. Bez plánu na ústup“.

0:24 - Ukrajina potvrdila odložení jednání s Ruskem o několik hodin na ráno. Konat se má u řeky Pripjať na hranicích s Běloruskem. Bezpečnost delegace slíbil garantovat běloruský vůdce Alexandr Lukašenko. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že si od jednání mnoho neslibuje, ale neodmítl je, aby bylo vidět, že chce mír.

Souhrn dění na Ukrajině v neděli odpoledne a večer

Evropa

Souhrn dění na Ukrajině v neděli dopoledne

Evropa

Souhrn událostí na Ukrajině v sobotu odpoledne a večer

Evropa

Souhrn dění na Ukrajině v sobotu dopoledne

Evropa

Souhrn dění na Ukrajině v pátek odpoledne a večer

Evropa

Souhrn dění na Ukrajině v pátek dopoledne

Evropa

Souhrn dění na Ukrajině do čtvrteční půlnoci

Evropa

Souhrn dění na Ukrajině ve čtvrtek dopoledne

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám