Hlavní obsah

Češi bojující za Ukrajinu? Zeman není proti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman by podpořil výjimky pro Čechy, kteří chtějí jet dobrovolně bojovat na Ukrajinu. Novinkám to řekl jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„Žadatelé se obrací na ministerstvo obrany, to žádost posoudí společně s ministerstvem zahraničí a ministerstvem vnitra, a teprve poté jde do vojenské kanceláře a panu prezidentovi. Bude tedy bezesporu záležet na doporučení vládních resortů, které by pan prezident vyslyšel,” napsal Ovčáček v SMS.

Ve čtvrtek o tom bude Zeman mluvit s premiérem Petrem Fialou (ODS). Prezident si chce také vyžádat stanoviska ministerstva obrany a zahraničí.

Fiala k tomu uvedl, že by byl pro umožnění účasti občanů ČR v bojích o Ukrajinu v individuálních případech. Za neodpovědné pokládá vyjadřovat se ke kolektivní účasti.

Fiala by byl pro umožnění účasti občanů ČR v bojích o Ukrajinu v individuálních případech. Za neodpovědné pokládá vyjadřovat se ke kolektivní účasti.

Češi chtějí bojovat za Ukrajinu. Měli by mít možnost, zní od některých politiků

Válka na Ukrajině

Novinky požádaly o komentář také ministryni obrany Janu Černochovou (ODS), která by Zemanovi po konzultaci s resorty zahraničí a vnitra konkrétní žádosti předkládala. Na dotazy zatím nereagovala.

K zapojení do obrany Ukrajiny, která se brání ruské invazi, vyzval cizince ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Češi tak mohou legálně učinit pouze v případě udělení výjimky od prezidenta republiky. Bez ní by tomu, kdo by šel bojovat na území cizí země, hrozilo podle trestního zákoníku až pět let vězení.

Rusové měli na Ukrajině odpálit vakuovou bombu

Evropa

Senátor Václav Láska avizoval, že připravuje novelu, která by to měla zrušit. Předložit ji chce vládě a poslancům.

„Neuvěřitelné. Opravdu mě kontaktují lidé, co chtějí jet bojovat a bránit Ukrajinu. Bleskově s týmem připravíme novelu zákona, která jim zajistí úplnou beztrestnost,“ napsal Láska v neděli na Facebook.

Některé země již službu v ukrajinské armádě svým občanům povolily.

Dánsko je první evropskou zemí, která dobrovolníkům umožňuje válčit na Ukrajině

Evropa

Kolik Čechů již před úřady projevilo zájem zapojit se do bojů na Ukrajině, je složité zjistit. Podle mluvčí Generálního štábu Armády ČR Magdaleny Dvořákové žádosti chodí nejen jim, ale také na ministerstvo obrany, vyloučené pak podle ní nejsou ani žádosti směřované na Kancelář prezidenta republiky.

Mluvčí resortu obrany David Jareš odhadl, že číslo nebude nikterak vysoké – půjde podle něj o jednotky až desítky lidí. Ředitel think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda odhadl, že odjezd na pomoc Ukrajině zvažuje až několik set Čechů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám