Hlavní obsah

Souhrn událostí na Ukrajině v sobotu odpoledne a večer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci kontrolují v Kyjevě místo po ruském náletu

Článek

23:58 - Charkov právě zažívá silné ostřelování, informuje Nexta.

23:46 - Starlink aktivuje své služby na Ukrajině, oznámil na Twitteru Elon Musk. Internetové spojení je možné realizovat skrze satelity.

23:38 - „Máme naprostou kontrolu nad vším, co se děje v ukrajinských oblastech,“ řekl prezidentův poradce Mychajlo Podoljak.

22:51 - Do rezervních složek ukrajinské armády se přihlásilo už 37 tisíc lidí.

22:46 - Ruské síly se chystají podniknout těžké letecké a raketové útoky na Kyjev, informuje deník Kyiv Independent.

22:32 - Letecký poplach v Kyjevě. Obyvatelé mají pokyn urychleně vyhledat nejbližší úkryt.

22:28 - Všechny členské státy Evropské unie uzavřou vzdušný prostor pro ruské letecké společnosti. Na Twitteru to s odkazem na spolehlivý zdroj uvedl novinář ARD Matthias Deiss.

22:26 - Kyjev očekává v nejbližší dob masivní ruský letecký útok.

21:57 - Ukrajinská armáda hlásí sestřelení dalšího ruského stroje  Il-76 s výsadkáři.

21:55 - Francie pošle Ukrajině bránící se ruské invazi další zbraně. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na prezidentskou kancelář.

Hackeři pokračují v útocích proti Rusku, televizní stanice vyhrávaly ukrajinskou hymnu

Bezpečnost

21:51 - Polský prezident Andrzej Duda uvedl, že Polsko bude prosazovat expresní přijetí Ukrajiny do Evropské unie. Statut kandidátské země by podle něj měla získat okamžitě a následně by měly začít vstupní rozhovory. Země by měla mít možnost čerpat z evropských fondů na svou obnovu.

21:38 - V neděli se kvůli ruské invazi na Ukrajinu znovu sejdou ministři zahraničí EU. Jednat se bude o podpoře ukrajinské armády i dalších sankcích.

21:36 - Ukrajina napadená ruskou armádou získala další vysoce postavené spojence: podporu jí vyjádřil britský princ William s manželkou Kate. Na Twitteru napsali, že stojí na straně Ukrajinců, kteří statečně bojují za svou budoucnost. Členové britské královské rodiny se přitom téměř nikdy nevyjadřují k politickým otázkám, upozornila agentura Reuters.

20:33 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj informoval, že jednal s českým premiérem Petrem Fialou a poděkoval za podporu České republiky Ukrajině v boji s ruskou agresí. Poděkoval rovněž gruzínské prezidentce Salome Zourabichviliové a polskému prezidentovi Adrzeji Dudovi.

20:07 - Ukrajinskou metropolí se opět rozléhá střelba a probíhají tvrdé boje.

19:43 - Trojice ukrajinský mobilních operátorů Kyivstar, Vodafone a lifecell oznámila, že zablokovala přístup do svých sítí uživatelům z Ruska a Běloruska. Informoval o tom list Ukrajinska pravda.

19:36 - Rozhodnutí vyloučit Rusko z globálního platebního systému SWIFT bude učiněno do několika dnů, řekl agentuře Reuters guvernér jedné z centrálních bank v eurozóně. Tento krok se rozhodla podpořit nově také Itálie, která byla dosud proti, a podle Reuters i německá vláda. Ta se ale ještě zamýšlí nad tím, jak co nejvíce omezit negativní zpětný dopad tohoto kroku.

Německo procitlo, Ukrajincům posílá protitankové střely i rakety

Válka na Ukrajině

19:15 - Německý kancléř Olaf Scholz oznámil, že jeho země dodá na Ukrajinu 1000 protitankových zbraní a 500 protiletadlových střel Stinger.

19:12 - Lotyšsko poslalo do Kyjeva přes 30 kamionů se zbraněmi a zdravotnickými potřebami.

18:53 - Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) po jednání Ústředního krizového štábu oznámil, že v neděli bude zprovozněna elektronická platforma zastřešující nabídku a poptávku pomoci Ukrajině.

18:46 - Na Václavském náměstí v Praze se shromáždily desítky protestujících, převážně Ukrajinců, aby vyjádřily nesouhlas s ruskou invazí. „Sláva Ukrajině!“ provolávají.

Foto: Daniel Drake, Novinky

Shromáždění na Václavském náměstí

18:23 - Své odhodlání bránit Ukrajinu se zbraní v ruce na Facebooku demonstrovala i bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková. Na sociální síť umístila snímek, na němž drží útočnou pušku.

17:54 -  Ve městě Volnovacha podle představitele ukrajinské oblastní vojenské a civilní správy Pavla Kyrylenka přišlo o život 15 lidí. Dalších pět, včetně jednoho dítěte, bylo zraněno. Čtyři lidé zahynuli v Sartani, kde je také devět zraněných, včetně dítěte. O 58 zraněných informovaly úřady z Mariupolu.

17:42 - Ministerstvo obrany varuje občany před falešnou zprávou rozesílanou na mobilní telefony, která obsahuje předvolání příjemce na toto ministerstvo. Zpráva se tváří jako povolávací rozkaz, který zdůvodňuje situací v okolních státech. Podle ministerstva obrany jde však o falešnou zprávu, jejímž cílem je šířit paniku.

17:14 - Na Donbasu v sobotu během ruského ostřelování zahynulo 19 civilistů, dalších 73 lidí bylo zraněno, napsal s odvoláním na místní úřady Interfax Ukrajina.

16:55 - Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor nařídil některým médiím v zemi, aby odstranila zmínky, které popisují vojenský útok Ruska na Ukrajinu jako „invazi“, „útok“ nebo „vyhlášení války“. Informovala o tom agentura AFP, podle níž úřad médiím pohrozil zablokováním a vysokými pokutami.

Do Bohumína dorazilo prvních třináct uprchlíků z Ukrajiny

Válka na Ukrajině

16:47 - Kvůli ruské invazi na Ukrajinu v sobotu po celé Evropě znovu vyšly do ulic tisíce lidí. Demonstrace se konaly před sídlem OSN v Ženevě, ve Vídni, v Římě nebo v Marseille. Večer se chystá velký protest v Paříži.

Ukrajinci zabili jednoho z velitelů obávaných Čečenců

Evropa

16:33 - Humanitárním vlakem, který pro ukrajinské uprchlíky vypravily ČD, do Bohumína dorazilo 13 žen a dětí. Všichni pokračují v cestě do Brna a Prahy.

16:11 - Ve městě Ochtyrce na východě Ukrajiny při ostřelování zemřela jedna žena, dalších zhruba 70 lidí bylo zraněno, informuje server Ukrajinska pravda.

15:57 - V Kyjevě bude platit kompletní zákaz vycházení až do pondělí do osmé hodiny ranní. Uvedl to Kyiv Independent.

15:38 - Lidé pomáhají Ukrajině i Ukrajincům nejen finančními dary, ale i konkrétní materiální pomocí. V obchodě na pražských Vinohradech shromáždil ukrajinský majitel během soboty několik tun materiálu, který zamíří  na Ukrajinu.

Lidé přinesli do obchůdku v centru Prahy 10 tun pomoci

Domácí

15:30 - Rusko zakázalo plavbu v severozápadní části Černého moře, uvedla podle ukrajinské tiskové agentury Unian ukrajinská pohraniční stráž. Ruské síly podle ní oznámily, že přítomnost lodí v uzavřené části budou považovat za teroristickou hrozbu. Agentura Unian upozornila, že severozápadní břeh moře patří Ukrajině.

15:02 - Norská lyžařská federace po útoku ruských vojsk na Ukrajinu nechce, aby se ruští sportovci zúčastnili blížících se závodů Světového poháru v Norsku. V příštích týdnech bude Norsko hostit závody elitního seriálu ve sjezdovém lyžování, běžeckém lyžování, skocích na lyžích a severské kombinaci.

Česko uzavírá vzdušný prostor pro ruská letadla

Domácí

15:01 - Česká republika rozhodla o uzavření vzdušného prostoru pro ruská letadla. Omezení začne platit od půlnoci. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

14:50 - Ukrajinský prezident Zelenskyj poděkoval Turecku, že uzavřel bosporský průliv pro ruské válečné lodě.

14:43 - Ukrajinský premiér Denys Šmyhal poděkoval české vládě za poskytnuté zbraně. Poděkování bylo v českém jazyce. „Je to pomoc opravdových přátel, která pomůže ukrajinské armádě bránit Ukrajinu a Evropu proti agresorovi,“ uvedl Šmyhal.

14:26 - Se stupňováním ukrajinské krize narůstá nebezpečí, že by se ruská armáda mohla zaměřit na satelity, aby přerušila komunikaci a služby amerického polohovacího systému GPS. Ohroženy mohou být přitom jak vládní, tak i komerční družice. Podle serveru Spacenews.com před tím varoval šéf amerického Národního úřadu pro průzkum (NRO), který je jednou z tajných služeb Spojených států.

14:13 - Podle ukrajinské strany si ruská invaze vyžádala zatím skoro 200 mrtvých a na 1000 zraněných z řad Ukrajinců. Kvůli bojům uteklo z Ukrajiny už přes 120 000 lidí.

Putin: Ofenzivu jsme včera zastavili, dnes obnovili. Nesmysl, tvrdí Kyjev

Válka na Ukrajině

14:04 - Ruský prezident Vladimir Putin v pátek pozastavil ofenzivu na Ukrajině, ale v sobotu ji obnovil, protože Kyjev podle něj odmítl vyjednávat, oznámil Kreml.

13:44 - Litva, Lotyšsko a Estonsko se v zásadě dohodly na uzavření svého vzdušného prostoru pro ruská letadla, oznámil litevský ministr dopravy.

13:19 - Rusko v odvetě zakázalo aeroliniím z České republiky, Polska a Bulharska létat do Ruska a také přes jeho území, oznámil úřad pro civilní letectví.

13:18 - Ukrajinský velvyslanec v Německu Andrij Melnik v rozhovoru pro ZDF řekl, že by rád, kdyby se Německo více angažovalo v pomoci Ukrajině. Představitelé vlády mu prý řekli, že nemá smysl Ukrajině pomáhat, protože stejně vydrží hodiny, možná pár dní.

Ruské výsadkáře jsme zahnali, hlásí ve Lvově

Evropa

12:45 - Odpůrci Ruska pravděpodobně v noci poničili v Kuřimi na náměstí Osvobození sochu rudoarmějce sprejem. Případem se zabývají policisté. Řekl to starosta Kuřimi Drago Sukalovský (STAN).

Nápis sprejem vyjadřující se hanlivě na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina se objevil také na podchodu na nádraží v Brně-Ždenicích.

12:02 - V noci z pátku na sobotu francouzské úřady zastavily ruskou komerční loď patřící společnosti, o které se úřady domnívají, že podléhá evropským sankcím. Plavidlo naložené automobily mířilo z francouzského Rouenu do Petrohradu. Tam ale nedopluje, nasměrováno bylo do Boulogne-sur-Mer. Vyšetřování probíhá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám