Hlavní obsah

První kolo jednání mezi Ruskem a Ukrajinou skončilo. Putin ustoupit nehodlá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pondělní první vyjednávání ukrajinské a ruské delegace na bělorusko-ukrajinské hranici skončilo a delegace obou zemí se rozjely domů, aniž by sdělily jejich výsledek. Ukrajinci před jednáním požadovali okamžité zastavení bojů. Ruský prezident Vladimir Putin, který se jednání přímo neúčastnil, zase po telefonu řekl francouzskému prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, že trvá na tom, aby se Ukrajina stala neutrální zemí.

Foto: Sergei Kholodilin, ČTK/AP

Ukrajinsko-ruská jednání probíhalo na blíže nespecifikovaném místě Homelské oblasti u řeky Pripjať na hranicích s Běloruskem.

Článek

Podle ukrajinské agentury Unian se obě strany během šestihodinového jednání dohodly na základních bodech, na nichž chtějí při dalších kolech vyjednávání dál stavět, přičemž pro Ukrajinu zůstává prioritou okamžité příměří a stažení ruských jednotek z ukrajinského území.

„Strany určily řadu prioritních témat, o nichž byla nastíněna určitá rozhodnutí,“ uvedl bez dalších podrobností poradce vedoucího Kanceláře prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak.

Ve stejném duchu se vyjádřil také předseda zahraničního výboru ruské sněmovny Leonid Sluckij. „Našli jsme řadu důležitých bodů, ve kterých je možné dosáhnout pokroku. Další jednání se uskuteční v nejbližších dnech,” citovala Sluckého ruská agentura TASS.

Podle poslance se obě strany navzájem „slyšely“.

Poradí se doma

Vyjednávači Ukrajiny i Ruska podle informací agentury RIA Novosti nyní zamíří do svých metropolí ke konzultacím.

V ukrajinské delegaci byl ministr obrany Oleksij Reznikov, prezidentův představitel Mychajlo Podoljak, předseda poslaneckého klubu vládní strany Sluha národa David Arachamija, vedoucí ukrajinské delegace v třístranné kontaktní skupině (Ukrajina, Rusko, OBSE) Andrij Kostin, poslanec Rustem Umerov a náměstek ministra zahraničí Mykola Točyckyj.

V ruské delegaci, kterou vede exministr kultury a poradce Kremlu Vladimir Medinskij, byly náměstci ministrů obrany a zahraničí, ruský velvyslanec v Bělorusku Boris Gryzlov a předseda zahraničního výboru ruské sněmovny Leonid Sluckij.

Jednání na hranicích s Běloruskem začalo

Zahraniční

Putin: Chceme Ukrajinu beze zbraní a uznání ruského Krymu

Putin podle dostupných zpráv dal najevo ochotu jednat, ale trvá na "demilitarizaci a denacifikaci" Ukrajiny a na její neutralitě. Chce také přiznání Krymu Rusku, informovala agentura TASS.

"Vladimir Putin zdůraznil, že takové urovnání je možné pouze za předpokladu, že budou bezpodmínečně zohledněny legitimní bezpečnostní zájmy Ruska, včetně uznání ruské suverenity nad Krymem, řešení úkolů demilitarizace a denacifikace ukrajinského státu a zajištění jeho neutrálního statusu," citovala z prohlášení Kremlu agentura TASS.

Reklama

Výběr článků

Načítám