Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině v pátek dopoledne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

... došlo i na slzy.

Článek

ON-LINE: Válka na Ukrajině

Zahraniční

12:40 - Rusko je připraveno vyjednávat s Ukrajinou poté, co její síly složí zbraně, sdělil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov po jednání s lídry separatistů.

Lavrov: Složte zbraně a můžeme vyjednávat

Zahraniční

Současně popřel, že by invaze na Ukrajinu byla krokem k okupaci. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle Lavrova dříve promarnil příležitost s Ruskem jednat.

12:23 - V Kyjevě již bylo rozdáno 18 tisíc pušek a odpovídající náklad munice, informuje s odkazem na ministerstvo obrany deník Kyjev Post.

Kyjevem znějí sirény, městem projíždějí vojenská vozidla ukrajinské armádyVideo: AP

11:40 - Podle polských úřadů přišlo za poslední den do země 29 tisíc lidí z Ukrajiny. Varšava slibuje pomoc všem prchajícím před válkou.

11:29 - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov zopakoval, že Rusko „osvobozuje„ Ukrajinu od ”nacismu a militarismu”. Popřel, že by Rusko chtělo svého souseda okupovat.

Foto: Reuters

Ruské jednotky postupující na Cherson

11:22 - Předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser vyzval po vojenské invazi Ruska na Ukrajinu k vyloučení ruských sportovců z evropských a světových šampionátů. Rusku chce zároveň odebrat pořadatelství všech mezinárodních sportovních akcí. Neusser to uvedl na Twitteru, své kroky chce koordinovat s premiérem Petrem Fialou.

10:57 - V Kyjevě byl vyhlášen letecký poplach a obyvatelé byli vyzváni, aby se okamžitě ukryli. Už potřetí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Video: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Kyjeva se schovávají v protileteckém bunkru

10:45 - Ruské jednotky postupující na Kyjev se rozhodly obejít město Černihiv, u kterého byl jejich postup zastaven, a míří na Brovary a Nižyn. Město Konotop před Nižynem Rusové ovládli. Tento směr útoku zvolili i proto, že byla zničena ranvej na letišti v Hostomelu na druhém břehu Dněpru, které ovládli už ve čtvrtek ruští výsadkáři. Rusko tam nemůže přisouvat posily.

10:42 - Rusko připravilo soubor odvetných sankcí, řekla podle agentury TASS šéfka horní komory ruského parlamentu. Rusko podle ní zná slabiny západních zemí.

10:20 - Novinář Terrell Jermaine Starr publikoval na Twitteru záběry zničených bytů v Kyjevě.

9:51 - Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že zničilo 118 objektů ukrajinské vojenské infrastruktury, podle agentury TASS hlásí také mimo jiné zničení pěti bojových letadel, 18 ukrajinských tanků a obrněných vozidel. Ukrajinské ministerstvo vnitra podle agentury Reuters oznámilo, že ruské síly za posledních 24 hodin zasáhly na Ukrajině 33 civilních objektů a zemřely dvě děti.

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská armáda bombardovala leteckou základnu Vasilkiv v Kyjevské oblastiVideo: Newsflare, AP

9:50 - Britský ministr obrany Ben Wallace je přesvědčen, že cílem Ruska je napadnout celou Ukrajinu. Podle něj se však Rusku první den nepodařilo dosáhnout hlavních cílů a je pozadu za svým plánem. Dodal, že Rusové ztratili 450 mužů.

9:45 - Výbuchy a střelba jsou slyšet v další ze severních čtvrtí Kyjeva, zatímco ruská armáda zabírá hlavní město. „Vyzýváme občany, aby nás informovali o pohybu vojsk, vyráběli Molotovovy koktejly a neutralizovali nepřítele,” uvedlo ministerstvo obrany.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zničený obytný dům na předměstí KyjevaVideo: Reuters

9:37 - Zahraniční závodníci včetně českých reprezentantů nenastoupili na protest proti vpádu Ruska na Ukrajinu do kvalifikací na víkendové závody Světového poháru ve skikrosu v Sunny Valley. Mezinárodní lyžařská federace (FIS) ve středu uvedla, že navzdory invazi na Ukrajinu nezruší Světové poháry, jež se tento víkend mají konat na ruském území. Do závodů tak nastoupili pouze domácí sportovci. Více zde.

9:19 - Ruští vojáci se zmocnili dvou automobilů ukrajinských sil, převlékli se do ukrajinských uniforem a odjeli do centra Kyjeva. Za nimi jede kolona ruských vojenských nákladních aut, uvedla ukrajinská náměstkyně ministra obrany Hanna Malyarová.

9:14 - Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že zlikvidovalo 118 objektů ukrajinské vojenské infrastruktury, hlásí také zničení 18 tanků a obrněných vozidel.

8:53 - Z bezpečnostních důvodů Česko nově uzavřelo i generální konzulát ve Lvově. Na tiskové konferenci po jednání resortního krizového štábu to oznámil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Už dříve bylo uzavřeno velvyslanectví v Kyjevě.

ČR uzavřela i konzulát ve Lvově. Vláda pošle pomoc 300 milionů

Domácí

7:41 - Sankce, které v posledních dnech na Moskvu uvalily západní země, nejsou dostatečné, řekl v pátek ráno ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Důkazem je podle něj stále pokračující ruská agrese proti jeho zemi. Dodal, že svět nadále pozoruje dění na Ukrajině z povzdáli, uvedla ukrajinská média.

Lídři zemí EU schválili sankce proti ruským bankám a rafineriím

Ekonomika

7:21 - Některé věci kvůli válce odložit nelze. V dněperské porodnici vznikl během čtvrtka provizorní protiraketový kryt, kam byly přesunuti novorozenci vyžadující intezivní péči. „Tohle je teď naše neonatální intenzivní péče. V krytu. Dokážete si to představit?“ napsal lékař, která video zveřejnil, doktor Denis Surkov.

7:10 - Boje v noci pokračovaly i ve městě Sumy u ruských hranic severozápadně od Charkova.

6:43 - Kyjev vyhlásil leteckou hrozbu. Lidé by se po zaznění sirén měli schovat v krytech, především ve stanicích metra.

6:35 - Ruské útoky poškodily budovy ve Starobilsku v Luhanské oblasti. Podle Státní pohotovostní služby přišel o život jeden Ukrajinec.

6:21 - Ukrajinská národní banka zakázala institucím provádět transakce v rublech. Nesmí ani posílat či přijímat peníze od nikoho nacházejícího se v Rusku nebo Bělorusku.

6:18 - Ve Lvově na západě Ukrajiny se druhé ráno po sobě rozezněly sirény.

Siréna ve Lvově na UkrajiněVideo: LucasFoxNews

6:11 - Estonsko zakázalo vysílání ruských a běloruských stanic. Důvodem je nepravdivé informování o situaci. V zemi žije silná ruská menšina.

5:54 - Ukrajinské ministerstvo obrany uvedlo, že podle jeho odhadů během prvního dne ruské invaze na Ukrajinu přišlo Rusko o 800 vojáků. Rusové o obětech neinformují.

Foto: Ukrainian Ministry Of Emergencie, Reuters

Poškozený dům v místě, kde dopadly trosky sestřeleného letadla či střely.

5:49 - Výbuchy jsou v pátek ráno hlášeny ve městě Rovno na západě země. Některé informace naznačují, že by mohlo jít o útok na letiště. Informuje o tom na Twitteru bezpečnostní analytik Michael A. Horowitz.

5:34 - Ruské tanky se ke Kyjevu blíží z černobylské zóny. Cestu jim komplikuje ukrajinská armáda, která v obci Ivnakiv zhruba v polovině cesty do Kyjeva vyhodila do povětří most. Informuje o tom televize Nexta.

5:29 - Další část ruských vojsk se blíží ke Kyjevu s cílem metropoli obklíčit, řekl podle CNN nejmenovaný americký činitel.

5:15 - Během krátké doby se vyskytuje třetí verze o sestřelení letícího objektu nad Kyjevem. Například americký novinář Paul McLeary z Politico informuje, že sestřelený objekt měl být ukrajinský letoun sestřelený raketou ruské protivzdušné obrany. Odvolává se přitom na CNN.

Foto: Ukrainian Ministry Of Emergencie, Reuters

Zničený dům na místě, kam spadly trosky sestřeleného letadla či střely.

4:38 - Ukrajinskou pohraniční stráž v Záporožské oblasti zasáhla raketa, na místě jsou oběti, píše agentura Reuters s odkazem na pohraničníky.

Poslední slova ukrajinských vojáků před smrtí: Běžte do pr**le

Evropa

4:36 - Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena uvedla, že ruské síly jsou asi 20 kilometrů od Kyjeva.

4:34 - Kyjev je pod těžkou palbou, vzdušná obrana zneškodnila několik ruských raket, nejméně jedna budova však byla zasažena, píše reportér Oleksiy Sorokin s odvoláním na ukrajinské ministerstvo vnitra.

4:31 - Podle informací Ukrajinska Pravda sestřelili Ukrajinci ruskou raketu. Jiné zdroje stále hovoří o letounu, který dopadl na obytnou budovu ve východním Kyjevě.

4:16 - Na sociálních sítích se objevují další záběry sestřeleného letadla.

BEZ KOMENTÁŘE: Muž z okna natočil sestřelení letadla.Video: @sentdefender

4:06 - Ukrajina potvrzuje sestřelení ruského letadla nad Kyjevem. Trosky následně způsobily požáry ve městě.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry ze sestřelení letadla nad KyjevemVideo: @nexta_tv

3:49 - The Kyiv Independent s odvoláním na Ukrainska Pravda informuje o možném sestřelu ukrajinské protivzdušné obrany. Co se podařilo sestřelit, zatím není jasné.

3:42 - Na sociálních sítích se začínají objevovat neověřená videa z Kyjeva, na kterých jsou vidět exploze.

3:25 - V Rusku bylo podle informací organizace OVD-Info zadrženo v 58 městech přes 1700 účastníků protiválečných demonstrací.

3:23 - V Kyjevě jsou podle reportéra Sorokina ze serveru The Kyiv Independent slyšet před půl pátou ráno tamního času exploze.

3:21 - Spojené státy předloží radě bezpečnosti OSN rezoluci, která odsuzuje invazi na Ukrajinu. Vyzve k návratu k Minským dohodám.

3:05 - Český premiér Pert Fiala řekl, že se neustále vede debata o vyřazení Ruska ze systému SWIFT. Otázkou pro mnohé je, jak moc je tento krok účinnější a zda jiné kroky, například sankce proti bankám, nejsou v důsledku účinnější. „Jsem pro maximální možnou míru sankcí včetně těch kroků, o kterých můžeme mít pochybnosti, zda jsou účinné.“ Podle něj je důležitá i symbolická hodnota sankce.

3:02 - Britské tajné služby uvedly, že Rusko zřejmě zatím nedosáhlo cíle, který si při útoku na Ukrajinu stanovilo.

3:01 - Český premiér Petr Fiala řekl, že na jednání lídrů EU se připojil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, a to z „bunkru v Kyjevě“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Volodymyr Zelenskyj – prezident UkrajinyVideo: Reuters

2:45 - Udělali jsme, co jsme mohli, aby zvítězilo diplomatické řešení, řekl francouzský prezident Emmanuel Macron.

2:40 - EU uplatní sankce, které zasáhnou 70 procent ruského bankovního trhu a klíčové státní podniky.

2:38 - Slovo si vzala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, hovoří o ekonomických sankcích vůči Rusku. Cílit mají na ruské elity. Dalším pilířem je energetický sektor.

Lídři zemí EU schválili sankce proti ruským bankám a rafineriím

Ekonomika

2:37 - Předseda Evropské rady Charles Michel zdůrazňuje, aby Západ postupoval obezřetně.

2:33 - Mimořádné jednání Evropské rady o ruské invazi je u konce, začíná tisková konference

2:23 - Web ruské státní televize RT se stal terčem kybernetického útoku, který jej dočasně vyřadil z provozu. Přihlásila se k němu skupina Anonymous.

1:59 - Těžké boje probíhají ve městě Sumy na severovýchodě země. Video, na kterém jsou vidět plameny ve čtvrtmilionovém městě, zveřejnil na Twitteru reportér Evan Hill z NY Times.

1:52 - Hranice podle ukrajinského generálního štábu překročily dvě třetiny z nashromážděných ruských vojsk. Cílem invaze je podle něj Kyjev.

0:51 - U hraničního přechodu Krakovets do Polska se vytvořila nejméně 10 kilometrů dlouhá kolona. Lidé se snaží dostat pryč z Ukrajiny.

0:43 - Zelenskyj uvedl, že zemi opustit nehodlá, protože není zrádce.

0:40 - Ukrajinský prezident Zelenskyj v projevu zmínil, že nevidí nikoho, kdo by chtěl bojovat po boku Ukrajiny. Země prý zůstala sama. O život přišlo od začátku ruské invaze 137 ukrajinských občanů.

Zelenskyj: Rusové mě chtějí zabít, jednotky už jsou v Kyjevě

Evropa

0:08 - Lidé v Kyjevě se před hrozbou ruského bombardování ukrývají v metru či ve sklepě školy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ukrajinci se před hrozbou Ruska ukryli v kyjevském metruVideo: Reuters/AP

Souhrn dění na Ukrajině do čtvrteční půlnoci

Evropa

Souhrn dění na Ukrajině ve čtvrtek dopoledne

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám