Hlavní obsah

Opusťte Kyjev, vyzvalo ruské velení Ukrajince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Obyvatelé Kyjeva mohou opustit ukrajinskou metropoli, ruská armáda jim v tom nebude bránit, sdělil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov serveru Lenta. Civilisté mohou město opustit na trase Kyjev-Vasylkiv. „Tento směr je otevřený a bezpečný,“ dodal generálmajor Konašenkov.

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská armáda utrpěla těžké ztráty na předměstí KyjevaVideo: AP

 
Článek

Rusko zaútočilo na Ukrajinu minulý týden ve čtvrtek v ranních hodinách. Ruské jednotky z různých směrů postupují do nitra země, obránci ale stále drží Kyjev. O Vasylkiv se v uplynulých dnech podle ukrajinských úřadů sváděly tvrdé boje.

Ukrajinská armáda přitom tvrdí, že tempo ruské ofenzívy zpomalilo. Okupační síly utrpěly na Ukrajině ztráty jak na technice, tak na živé síle, uvádí ukrajinská armáda.

Foto: Profimedia.cz

Igor Konašenkov

„Ruští okupanti zpomalili tempo ofenzivy, přesto se v útočné operaci proti Ukrajině snaží navázat na úspěch v určitých oblastech,“ píše se ve zprávě.

Rusko už v bojích přišlo podle Kyjeva o více než 5000 vojáků

Zahraniční

Ukrajinská armáda zdůrazňuje, že „všechny pokusy ruských útočníků o dosažení cíle vojenské operace přitom selhaly”.

Ruská armáda vzápětí oznámila, že ovládla jadernou elektrárnu v Záporoží. Je to největší jaderná elektrárna v Evropě. Štáb kontroluje a udržuje systém, řekl v pondělí Igor Konašenkov, mluvčí ministerstva obrany v Moskvě.

Ukrajinská strana informaci zatím nepotvrdila. Státní podnik Energoatom oznámil, že všechny jaderné elektrárny nadále pracují v normálním režimu.

Jednání na hranicích s Běloruskem začalo

Zahraniční

Moskva tvrdí, že terčem operací nejsou civilisté, ale jen vojenské objekty, nicméně Ukrajina hlásí oběti i z řad civilistů, což potvrzuje mise OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám