Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do čtvrteční půlnoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Lidé se uchýlili do kyjevského metra

Článek

Aktuální dění na Ukrajině i nadále sledujeme ZDE.

23:54 - Šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok v televizi Joj potvrdil, že Slovensko otevírá na hranicích s Ukrajinou hotspoty v obcích Ubľa, Veľké Slemence, Čierna nad Tisou a Ulič na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny.

Na Slovensko vzhledem k vyhlášené mobilizaci na Ukrajině nesmí muži ve věku 18 až 60 let.

23:19 - Podle kanadského novináře Neila Hauera, který se odkazuje na zprávy z ukrajinského ministerstva obrany, má dojít ve tři hodiny ráno k ruskému bombardování Kyjeva. Sám novinář míří do krytu.

23:16 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal dekret o všeobecné mobilizaci obyvatel.

Zelenskyj vyhlásil mobilizaci

Evropa

23:12 - Hackerská skupina Anonymous na na twitterovém účtu oznámila, že vstupuje do kyberválky s ruskou vládou.

22:53 - Radarové snímky ze serveru Flightradar24 ukazují uzavřený letecký prostor nad Ukrajinou.

Radarové snímky ukazují ukrajinský vzdušný prostor uzavřený pro civilní letyVideo: Flightradar24 via Storyful, AP

21:57 - Ruský prezident Vladimir Putin objasnil Emmanuelovi Macronovi důvody útoku na Ukrajinu, uvedl Kreml. Telefonát byl z iniciativy Paříže a oba prezidenti se dohodli zůstat v kontaktu.

Macron volal Putinovi, vyzval ho k zastavení útoku

Evropa

21:49 - USA vyšlou do Německa dalších přibližně 7000 vojáků v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. S odvoláním na vysoce postaveného činitele Pentagonu o tom informovala agentura AFP. Cílem nasazení vojenských jednotek, které se má uskutečnit v nejbližších dnech.

21:40 - Ukrajina tvrdí, že dobyla zpět letiště Hostomel u Kyjeva.

21:26 - Lídři EU se shodli na dosud nejtvrdších sankcích proti Rusku. Míří na finanční a bankovní sektor, energetiku, dopravu i obchod, týkají se i činitelů.

21:21 - V důsledku dnešního ruského útoku přišlo o život 57 Ukrajinců a 169 utrpělo zranění, uvedl podle agentury Interfax-Ukrajina ukrajinský ministr zdravotnictví Viktor Ljaško.

21:15 - Fotbalová Slavia podpořila před zápasem EKL Ukrajinu. Edenem zněla píseň Bratříčku, zavírej vrátka, hráči nastoupili ve speciálních tričkách. Kapitánskou pásku navlékl ukrajinský fotbalista Taras Kačaraba.

20:55 - Terminál 1 na Letišti Praha se ve čtvrtek večer rozzářil modrožlutě na symbol solidarity s Ukrajinou.

20:01 - Biden: USA se spojenci omezí schopnost Ruska být součástí globální ekonomiky. Cílem nových sankcí je maximalizovat dlouhodobý dopad na Rusko.

19:53 - Ruská armáda zahájila brutální útok na ukrajinský lid, řekl prezident Biden. Putin podle něj odmítl diplomacii a útok plánoval celé měsíce.

Biden ohlásil kroky proti Rusku. Matka všech sankcí se ale nekoná

Amerika

19:40 - Podle Moskvy ruské síly na Ukrajině splnily úkoly stanovené pro dnešek, zničily 83 pozemních cílů.

19:37 - Demonstranti se v Praze přesunuli k budově ruské ambasády. Podle reportéra Novinek je na místě několik tisíc lidí a stále přibývají. Protest sledujeme živě.

Živě: Demonstrace před ruskou ambasádou v PrazeVideo: Novinky

18:53 - Ruská armáda obsadila Černobyl.

Rusové obsadili černobylskou elektrárnu

Zahraniční

18:30 - Británie oznámila dosud největší sankční balík vůči Rusku, týká se více než 100 jedinců a subjektů; zmrazí i aktiva ruských bank, oznámil britský premiér Boris Johnson.

18:21 - Policie ve 24 ruských městech zadržela nejméně 167 lidí, kteří se účastnili protiválečných protestů, uvedla agentura Reuters s odvoláním na OVD-Info.

Živě: Protiválečná demonstrace v MoskvěVideo: AP/Reuters

18:18 - Podle policie se protiválečného protestu na pražském Václavském náměstí zúčastnily zhruba tři tisíce lidí. V Brně se dnes v podvečer narychlo sešli na podporu Ukrajiny vysokoškolští studenti, bylo jich asi 500.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Demonstrace na podporu Ukrajiny na Václavském náměstí v Praze

17:44 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle agentury Interfax-Ukrajina tvrdí, že se podařilo zastavit ruské útoky a že nastala pauza v bojích. Zároveň nařídil zničit ruský výsadek na kyjevském předměstí Hostomel, kde se nachází důležité letiště. Zelenskyj podle agentury AFP připustil, že Rusové dobyli toto letiště, které se nachází asi 30 kilometrů od hlavního města.

Živě: Kyjev - UkrajinaVideo: AP/Reuters

16:55 - Ukrajinská železnice evakuovala během čtvrtka z oblastí poblíž bojů přes 7600 lidí, nejvíce jich bylo z Lysyčansku, odkud bylo odvezeno 2534 osob, dalších 1724 pak z přístavu Mariupol. Z Kostjantynivky bylo evakuováno 1908 lidí včetně 396 dětí.

16:50 - Při útoku na letiště v Hostomelu bylo pravděpodobně zničeno největší letadlo na světě Antonov 225 Mrija. Jediný exemplář se nacházel právě na letišti nedaleko Kyjeva. Osud letadla však dosud ještě nebyl potvrzen.

Foto: Profimedia.cz

Antonov 225 Mrija (ilustrační foto)

16:43 - Ostřelování Chersonské oblasti ruskými jednotkami si vyžádalo 13 obětí, mezi nimiž jsou dvě děti. Největší počet obětí tvoří vojáci, který padlo devět. Dalších 33 lidí včetně čtyř dětí bylo zraněno. Ruským silám se podařilo obsadit Olešky, kde byla zničena vojenská zařízení. Kontrolují i přechod přes Dněpr, uvedla Ukrajinska Pravda.

16:25 - Na Pražském hradě byla vyvěšena ukrajinská vlajka.

16:00 - Ruské jednotky vstoupily do oblasti blízko černobylské jaderné elektrárny, uvedla agentura Reuters s odvoláním na ukrajinského ministra vnitra.

15:57 - V Oděské oblasti bylo při ruské invazi zabito doposud 22 lidí, uvedl twitterový účet The Kyiv Independent.

15:33 - Ukrajinské ministerstvo vnitra zveřejnilo záběry vrtulníků létajících nad Kyjevem.

BEZ KOMENTÁŘE: Vrtulníky nad KyjevemVideo: AP

15:30 - Německý fotbalový klub Schalke 04 odstraní z dresů logo hlavního sponzora Gazprom.

Foto: Novinky

Zaznamenané incidenty na Ukrajině

15:15 - Reportér CNN zachytil situaci, kdy ruští výsadkáři přebírají kontrolu nad letištěm vzdáleným zhruba 24 kilometrů od Kyjeva.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kyjevem se rozezněly sirényVideo: Reuters

15:03 - Kyjevem zní sirény. V hlavním městě se očekává útok na vládní budovy.

14:59 - Z Krymu směrem na město Tavrijsk se přesunují ruští vysadkáři. K výzbroji jednotek VDV patří i obrněné vozy BMD. Fotka byla údajně pořízena ve 14:26 středoevropského času.

14:56 - Výbuch na vojenské základně v Melitopolu

14:48 - V pátek dopoledne se mimořádně sejde výkonný výbor evropské fotbalové asociace UEFA. Podle informací ze zákulisí by měl oznámit, že se finále letošního ročníku Ligy mistrů neodehraje v Petrohradě, kde se původně mělo 28. května konat.

14:45 - Hrozí nebezpečí ruského výsadku ve vládní čtvrti v centru Kyjeva s cílem zajmout vedení země, uvedl poradce šéfa prezidentské kanceláře Podoljak.

14:18 - Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že Ukrajinci žijící v Česku mohou počítat s prodloužením povolení k pobytu. Je jich podle něj na 60 tisíc.

Česko odvolává souhlas s ruskými konzuláty v Karlových Varech a Brně

Domácí

14:17 - Česká republika pozastaví příjem vízových žádostí ruských občanů na všech zastupitelských úřadech s výjimkou humanitárních případů. ZMinisterstvo zahraničí si pozve na konzultace české velvyslance v Rusku a Bělorusku, doplnil ministerský předseda.

14:11 - Národní centrální banka Ukrajiny otevřela účet pro finanční dary na podporu ukrajinských ozbrojených sil. Na účet je možné poslat dar v cizích měnách.

14:07 - Česko je připravené na výpadky dodávek surovin, jako je ropa či zemní plyn, řekl premiér Fiala. Má dostatečné zásoby, v záloze jsou dodávky ze třetích zemí.

Aktuální zásoby plynu v ČR by stačily do konce března

Ekonomika

14:04 - Česko odvolává souhlas s provozem ruského konzulátu v Karlových Varech a Brně, pozastavuje provoz českých konzulátů v Petrohradě a Jekatěrinburgu. Oznámil to premiér Petr Fiala (ODS).

13:45 - Moldavsko oznámilo, že vzhledem k válce v sousední Ukrajině uzavírá svůj vzdušný prostor. Prezidentka Maia Sanduová krátce předtím uvedla, že bude v zemi vyhlášen stav nouze a Moldavsko bude připraveno přijmout desítky tisíc Ukrajinců, kteří utíkají před ruským útokem. „Lidem, kteří potřebují naši pomoc a podporu, pomůžeme,” uvedla Sanduová.

13:41 - Rusko vypálilo dělostřelecké rakety na Ukrajinu přímo v přímém přenosu americké stanice CNN.

13:36 - Bývalý německý ministr zahraničí a předseda Atlantického mostu Sigmar Gabriel nyní přiznal, že se mýlil, když si myslel, že spolupráce s Ruskem v ekonomické oblasti přinese výměnou mír.

Německý exministr přiznal chybu v přístupu k Rusku

Evropa

13:22 - Hlavní město Praha přispěje prostřednictvím neziskové organizace Člověk v tísni na pomoc Ukrajině deseti miliony korun. Na čtvrtečním jednání návrh primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) schválili zastupitelné.

Pražský magistrát pošle Ukrajině deset milionů. Hřib chce konec partnerství s Moskvou

Domácí

13:20 - Ruská armáda údajně sestřelila ukrajinské armádní letadlo An-26 v kyjevském regionu, informuje stanice Hromadske. Na palubě bylo 14 lidí, pět zemřelo.

Rusové sestřelili ukrajinské vojenské letadlo, pět mrtvých

Zahraniční

13:18 - Západ musí Ukrajině v obraně před Ruskou federací maximálně pomoci, říká v rozhovoru pro Novinky diplomat, bezpečnostní analytik a poradce premiéra Petra Fialy Tomáš Pojar.

Rusko chce podle něj překreslit mapu Evropy. Česko bude proti němu prosazovat v rámci Unie ty nejrazantnější sankce.

Pojar: Když Putin ovládne Ukrajinu, rozhlédne se za slovenské hranice

Zahraniční

13:16 - Ukrajina požádala Turecko, aby uzavřelo Bosporskou a Dardanelskou úžinu pro ruské válečné lodě, které tudy proplouvají do Černého moře, píše britský deník Guardian.

Ukrajina požádala Turecko, aby Rusům zakázalo proplouvání Bosporem

Zahraniční

13:00 - Severoatlantická aliance v příštích dnech pošle další vojáky do východního křídla, řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. NATO má podle něj v pohotovosti stovku letadel.

NATO má v nejvyšší pohotovosti 100 stíhaček

Zahraniční

12:49 - Ukrajinská armáda ohlásila, že jsou města Mariupol a Ščasťa opět pod jejich kontrolou.

12:47 - Ukrajinské ministerstvo vnitra tvrdí, že Rusko převzalo kontrolu nad mezinárodním letištěm v Hostomelu.

12:45 - Ukrajinské síly měly zničit tři ruské bitevní vrtulníky Kamov Ka-52u letiště města Hostomel v kyjevské oblasti.

12:38 - Na sociálních sítích koluje video zachycující údajně zasaženou ruský konvoj a jednoho z mrtvých vojáků. Video nelze ověřit, obsahuje drastické záběry.

Zneškodněné ruské tanky severně od Charkova.Video: Twitter

12:37 - Od Charkova pochází i další fotografie zničeného ruského konvoje. Nad městem Nova Kachovka v Chersonské oblasti Rusové vztyčili ruskou vlajku.

12:36 - Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg svolal na pátek summit lídrů aliance. Rusko provedlo promyšlenou, chladnokrevnou a dlouho plánovanou invazi, řekl.

EU se k odstřihnutí Ruska od SWIFTU zatím nemá

Ekonomika

12:33 - „Délka ruské vojenské operace na Ukrajině bude záviset na tom, jak se bude vyvíjet, cílem je vyčistit zemi od nacistů”, uvedl mluvčí Kremlu Peskov.

Kreml argumentuje: Žádná okupace, jen čistíme Ukrajinu od nacistů

Zahraniční
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté ohledávají střelu, která dopadla na jih KyjevaVideo: Reuters

Souhrn dění na Ukrajině ve čtvrtek dopoledne

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám