Hlavní obsah

Rusko používá na Ukrajině kazetovou munici

Kyjev

Rusko používá při invazi na Ukrajinu kazetovou munici, tedy bomby a hlavice, které mají submunici. Podle organizace Amnesty International kazetová munice zabila na Ukrajině jedno dítě a dva dospělé.

Foto: Reuters TV, Reuters

Nevybuchlá raketa z raketometu BM-21 Grad, která dopadla na dětské hřiště v Charkově.

Článek

Amnesty International má důkazy, že při ostřelování města Ochtyrka v Sumské oblasti byla nasazena raketa 9M27K Uragan ráže 220 mm se submunicí. Zasáhla místní mateřskou školu Solnečko, kde se lidé pokoušeli najít bezpečí.

Záběry z dronu ukázaly, že hlavice se rozprskla a submunice zasáhla sedm míst, čtyři na střeše a tři na chodníku.

Na záběrech jsou vidět i dva mrtví nebo zranění civilisté v tratolišti krve. Amnesty International získala i 65 fotografií a videí z místa a zná i jména obětí.

Zjištěné škody odpovídají použití hlavice 9N210 nebo 9N235 s 30 kusy submunice, kterou nosívají samohybné raketomety Uragany. Na místě byla také nalezena špice a další části rakety 9M27K, uvedla investigativní organizace Bellingcat.

Cílem rakety byl zřejmě sklad vzdálený 300 m od školky. Neřízené rakety z raketometů jsou ale nepřesné. Proto je také jejich nasazení v obytných čtvrtích považováno za válečný zločin.

Samotné použití kazetové munic v tomto případě nezákonné není, protože ani Rusko, ani Ukrajina se nepřidaly ke konvenci o jejím zákazu.

Je to už čtvrtý případ, kdy byla zasažena v únoru palbou školka. Poprvé se to stalo ještě před invazí 17. února, když separatisté na Donbasu zasáhli školku v městě Stanycja Luhanska, přičemž byli zraněni tři civilisté.

Večer 25. února poškodila raketa školu č. 48 v Mariupoli a den později zasáhl zřejmě dělostřelecký náboj školku v Černihivu, která začala hořet.

Kazetová munice zřejmě byla nasazena i při ostřelování Charkova 25. února v obytné čtvrti. Raketa zasáhla obytnou čtvrť poblíž dětské nemocnice. Zřejmě to byla opět hlavice rakety se submunicí.

Foto: Maksim Levin, Reuters

Trosky rakety Smerč v Charkově

Hlavice se submunicí se také často využívají u neřízených střel BM-30 Směrč ráže 300 mm, jaká zasáhla mimo jiné ulici na sídlišti v Charkově.

Podle sdělení ukrajinského ministerstva vnitra bylo od začátku invaze zabito 352 civilistů včetně 14 dětí. Zraněno bylo 1684 osob včetně 116 dětí.

Kazetovou munici použilo Rusko jak při konfliktu na východě Ukrajiny v roce 2014, tak o rok později v Sýrii. Ukrajina její použití vlastními silami popírá, ale podle organizace Human Rights Watch ji nasadila v roce 2015 na Donbasu proti separatistům.

Válečný zločin. Rusové v Charkově použili proti sídlišti neřízené rakety

Evropa

Na Ukrajině bylo také zaznamenáno nasazení těžkého raketometu TOS-1 Buratino, což je 30hlavňový raketomet ráže 220 mm namontovaný na podvozek tanku T-72.

Odpalovat může i nebezpečné termobarické rakety, kdy exploduje rozptýlené palivo smíšené se vzdušným kyslíkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám