Hlavní obsah

Sberbank Europe padne, varuje Evropská centrální banka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská centrální banka (ECB) v pondělí brzo ráno oznámila, že Sberbank Europe AG, což je dceřiná společnost, v níž má většinu ruská banka Sberbank, zřejmě zbankrotuje i s jejími chorvatskými a slovinskými pobočkami. Pád by se mohl týkat i české pobočky Sberbank CZ.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Pobočka Sberbanko v Brně

Článek

„Sberbank Europe AG a její pobočky zažívají velký odliv vkladů v důsledku geopolitického napětí“ uvedla ECB ve svém prohlášení. „To vedlo ke zhoršení stavu její likvidity,“ dodal ECB.

Podle Evropské centrální banky není šance Sberbank Europe AG sídlící v Rakousku zachránit. „Neexistují žádná dostupná opatření nabízející reálnou šanci na obnovení pozic na úrovni skupiny ani v každé z jejích dceřiných společností.“

Agentura Interfax uvedla, že Sberbank nepomůže své české dceři s likviditou.

Sberbank CZ už v neděli oznámila ČTK, že ponechá své pobočky uzavřené i v pondělí:

„Pobočky banky, které byly z bezpečnostních důvodů v pátek 25. února uzavřeny, nebudou v pondělí otevřeny a zastavené zůstanou rovněž karetní transakce a internetové bankovnictví,“ uvedla banka.

Vklady klientů bank včetně Sberbank, jsou ze zákona pojištěny do výše 100 000 eur (zhruba 2,5 milionu korun).

Sberbank v Česku nebude pro klienty fungovat

Ekonomika

Hlavním akcionářem Sberbank CZ je ve Vídni sídlící Sberbank Europe, dceřiná společnost největší ruské banky Sberbank Russia.

Jejím padesátiprocentním vlastníkem s jedním hlasovacím právem navíc je ministerstvo financí Ruské federace. Zbytek vlastní investoři, banka je kotovaná na burze.

Klienti ruské Sberbank CZ zahltili pobočky. Ty nakonec zavřely

Ekonomika

Sberbank Europe AG má pobočky především na Balkáně, ale také v Německu.

Reklama

Výběr článků

Načítám