Hlavní obsah

Ruští novináři vyloučeni z volby Evropského auta roku 2022

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlasy ruských novinářů nebudou započteny při pondělní volbě Evropského auta roku 2022. Rozhodl o tom výkonný výbor ankety.

Foto: COTY

Evropské auto roku 2022

Článek

„Komise poroty Evropského auta roku většinově rozhodla o vyloučení Ruska z voleb v roce 2022. Ruské hlasy se letos nezapočítávají,” sdělila organizace s tím, že během ceremoniálu, který začne v pondělí od 17 hodin, nebudou zobrazeny ani ruské vlajky.

Komise tak jedná v reakci na válku na Ukrajině.

Souhrn dění na Ukrajině v neděli odpoledne a večer

Evropa

„Pozastavení není osobní, není proti našim členům. Členové ruské poroty nejsou vyloučeni z poroty. Ale jejich právo volit je pozastaveno, dokud se situace konfliktu nezmění. Pozastavení ruských hlasování nemá žádný vliv na letošní výsledky, ani na vítězný vůz, ani na pořadí,” stojí v prohlášení.

Porota má dva členy z Ruska, jejichž hlasy ve finálovém součtu nebudou započteny. Jsou jimi Vadim Ovsiankin z médií Vedomosti a Autopanorama TV a Sergey Znaemsky z Autoreview.

Evropské auto roku 2022 má sedm finalistů, nechybí Škoda

AutoMoto

Autem roku v pondělí odpoledne bude jeden ze sedmi automobilů, které vybralo 60 porotců z 23 zemí zejména západní a střední Evropy. Česká republika má jednoho zástupce od roku 1993, posedmé volí Jiří Duchoň, šéfredaktor magazínu Automobil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám