Hlavní obsah

Putin poslal násilím na Ukrajinu „záklaďáky“. Změnili jim status na vojáky z povolání

– Moskva

Ruští velitelé nutili násilím vojáky, aby šli do války s Ukrajinou, uvedla v neděli ruská nevládní organizace Výbor matek vojáků. Připravuje kvůli tomu podat stížnost Kanceláři vrchního vojenského prokurátora, napsal server Daily Beast. Do války byli posláni čerstvě odvedení vojáci základní prezenční služby, kteří do ní nastoupili teprve nedávno.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruský voják v nákladním automobilu v Mykolajivce v Doněcké oblasti

Článek

Matky si stěžují, že bylo „záklaďákům” sděleno, že jedou k hranicím Ukrajiny na manévry. Tam jim náhle změnili status na vojáky z povolání, kteří se upsali armádě na delší dobu a byli vrženi do války.

„Celé pluky převádějí na vojáky z povolání, ačkoli o to ti kluci nepožádali a nevyvinuli v tomto směru žádnou iniciativu. Existují i případy fyzického násilí a bití těch, kteří odmítli vstup do armády. A vůbec se to neví, protože jim vzali telefony,” uvedl pro server Takije děla zástupce šéfa organizace Andrej Kuročin.

„Měli jsme záplavu telefonátů od vystrašených matek z celého Ruska. Pláčou, protože nevědí, jestli jsou jejich děti živé a zdravé,“ uvedl Kuročkin.

„Pokud je válka, měli by ji vést profesionálové, a ne nevycvičení zelenáči,“ dodal Kuročkin. „Už jsme to zažili v případě Afghánistánu a Čečenska. To, že se to děje pod nátlakem, je naprostá katastrofa.“

Ruské rodiny jsou v šoku. Vidí své blízké v ukrajinském zajetí

Evropa

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová na svém facebookovém profilu v neděli napsala, že od začátku útoku na Ukrajinu přišlo Rusko o 4300 vojáků, 146 tanků, 27 letadel a 26 vrtulníků.

Ukrajinské ministerstvo vnitra uvedlo, že při ruských útocích dosud zahynulo 352 civilistů, včetně 14 dětí, 1684 osob utrpělo zranění. Čísla nelze ověřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám