Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do nedělního podvečera

Starší informace z online reportáže z války na Ukrajině.

Foto: Ján Husár

Evakuace z Irpině

Článek

13. března 13:24 - V Rusku se demonstruje proti válce na Ukrajině. Podle ochránců lidských práv bylo zadrženo více než 320 lidí ve 27 městech. Počet patrně poroste.

Po celém Rusku se demonstruje proti válce, policie hromadně zatýká

Válka na Ukrajině

12:58 - Česká republika poskytne Ukrajině další vojenský materiál, řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Dosud stát poskytl zbraně za 725 milionů korun, další plánované dodávky budou podle ní za podobnou částku. O jaký materiál půjde, z bezpečnostních důvodů neuvedla, bude ale vycházet ze seznamu věcí, které poptává ukrajinská vláda.

Česko poskytne Ukrajině další vojenský materiál za 725 milionů

Válka na Ukrajině

12:09 - Česká armáda je v případě zájmu schopná během několika málo dnů postavit stanové městečko pro zhruba 400 uprchlíků z Ukrajiny. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) tuto možnost hodlá prodiskutovat s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) na jednání vlády.

Zároveň uvedla, že 25 modulárních jednotek až pro 50 tisíc lidí, o něž Česko požádalo Evropskou unii kvůli docházejícím ubytovacím kapacitám, by Unie mohla dodat do dvou týdnů.

11:52 - Záběry z Mariupolu ukazují další ostřelování obytných domů.

11:49 - Při ruském raketovém útoku na ukrajinskou vojenskou základnu poblíž Polska zemřelo 35 lidí a dalších 134 je zraněných. Novou bilanci zveřejnil gubernátor Lvovské oblasti.

11:20 - Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovor pro německý Welt am Sonntag řekl, že je možné, že Vladimir Putin plánuje na Ukrajině použití chemických zbraní.

Stoltenberg: Rusko možná plánuje nasazení chemických zbraní

Válka na Ukrajině

11:05 - Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že bojovníci Luhanské lidové republiky obsadili část Severodoněcku v Luhanském regionu. Ruští vojáci údajně zničili 3687 ukrajinských vojenských objektů.

Putin kvůli steroidům trpí poruchami mozku, tvrdí zpravodajské služby

Válka na Ukrajině

11:04 - V Itálii havaroval na dálnici autobus se zhruba 50 Ukrajinci. Jeden z uprchlíků nehodu nepřežil, další utrpěli zranění. Podle italských médií zemřela mladá žena.

10:04 - Hackerská skupina Anonymous, která podnikla kvůli invazi na Ukrajinu několik kybernetických útoků na ruská média a úřady, nyní zveřejnila vzkaz určený Rusům. Vyzvala je v něm, aby se vzepřeli prezidentovi Vladimiru Putinovi a sesadili ho.

9:45 - Ruská armáda unesla starostu obce Dniprorudne Jevgenije Matvěva. Jde už o druhého starostu v oblasti, který byl unesen poté, co zřejmě odmítl spolupracovat s Rusy. Uvedla to Ukrajinska pravda. V pátek byl unesen starosta města Melitopol.

9:43 - Několik lidí v Londýně protestovalo před bytem Poliny Kovalevové, která je nevlastní dcerou ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Dívka si luxusní byt pořídila za 4,4 milionu liber.

Lavrovova nevlastní dcera si žije v luxusu v Londýně. Lidé před jejím bytem protestují

Válka na Ukrajině

9:35 - Při ruském raketovém útoku na vojenskou základnu ve městě Javoriv, které se nachází jen zhruba 20 kilometrů od polských hranic, dnes zahynulo devět lidí. Dalších 57 lidí utrpělo zranění. S odkazem na guvernéra Lvovské oblasti o tom informovala agentura Reuters.

8:33 - Agentura Reuters zveřejnila záběry zničeného města Volnovacha (asi 50 kilometrů severně od Mariupolu). Gubernátor oblasti včera řekl, že město prakticky neexistuje. Infrastruktura je zničená, lidé odešli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zničené město VolnovachaVideo: Reuters

8:20 - Průměrná cena benzinu v Česku v sobotu poprvé od začátku ruské invaze na Ukrajinu klesla, a to o 14 haléřů na 47,12 koruny za litr. Nafta naproti tomu nadále zdražuje. Její průměrná cena stoupla o prvním víkendovém dni o 12 haléřů na 49,53 koruny.

Benzin poprvé od začátku války zlevnil, nafta ale dál zdražuje

Ekonomika

8:18 - V západoukrajinském městě Ivano-Frankivsk se ocitlo pod palbou letiště. „Cílem nepřítele je vyvolat paniku,“ uvedl starosta města Ruslan Martsinkiv.

7:38 - Oligarcha Roman Abramovič přesunul svou luxusní jachtu Solaris z přístavu ve španělské Barceloně do černohorského přístavu Tivat. Černá hora není členem EU. Západoevropské země už oligarchům, na které byly uvaleny sankce, několik luxusních jachet zabavili.

Abramovič přesunul svou luxusní jachtu do Černé Hory

Válka na Ukrajině

7:19 - Sirény se ráno rozezněly v několika ukrajinských městech. Před útokem varují v Žytomyru západně od Kyjeva a také ve městech Ternopil a Rivne na jihozápadě země.

6:40 - Na ukrajinské Středisko pro mezinárodní mír a bezpečnost ve Lvově bylo v neděli brzy ráno vypáleno osm raket, uvedla agentura Reuters s odkazem na lvovskou oblastní vojenskou správu.

Rakety dopadly u Lvova poblíž hranic s Polskem, zemřelo 35 lidí

Válka na Ukrajině

6:00 - Pod palbou je podle serveru Kyiv Independent západní část Ukrajiny, včetně měst Ivano-Frankivsk a Lvov, kde jsou situovány některé diplomatické sbory, novináři a evakuovaní obyvatelé z doposud více zasažených částí Ukrajiny. Lidé jsou vyzváni k evakuaci do krytů. Exploze ve Lvově byly slyšet i z polského města Přemyšl, uvedl zpravodaj agentury DPA, který se tam nachází.

5:45 - Moldavsko nezvládá příliv uprchlíků. „Nyní máme přes 270 000 lidí, kteří překročili hranici, a více než 100 000 lidí, kteří se rozhodli zůstat – alespoň dočasně. Na zemi jako Moldavsko jsou to vysoká čísla,“ řekla pro BBC moldavská premiérka Natalia Gavrilitaová a požádala evropské země o pomoc.

Foto: Vladislav Culiomza, Reuters

Uprchlické centrum v moldavském Kišiněvu

4:26 - Ukrajina má v současné době dostatek základních potravin a její zásoby plynu představují zhruba třetinu její roční spotřeby, řekl ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Ukrajinská vláda ale omezí či zakáže vývoz některých zemědělských komodit, uvedla agentura Bloomberg.

Ukrajina má aktuálně dost základních potravin i plynu, uvedl premiér Šmyhal

Válka na Ukrajině

3:58 - Podle ukrajinských vládních odhadů, které nebyly nezávisle ověřeny, bylo přes noc zasaženo kolem 60 budov, včetně soukromých a bytových domů.

3:56 - Poplašné sirény zní téměř ve všech regionech Ukrajiny, uvedl online deník Kyiv Independent. Ruské ostřelování ve městech Severodoněck a Rubižnoje v Luhanské oblasti poškodilo desítky bytů a vyvolalo masivní požáry, uvedla ukrajinská státní pohotovostní služba (SES).

2:15 - Britská vláda vyplatí 350 liber měsíčně (zhruba 10 000 korun) lidem, kteří budou ochotni ubytovat ve svých nemovitostech uprchlíky z Ukrajiny.

Británie zaplatí lidem ochotným ubytovat uprchlíky z Ukrajiny

Válka na Ukrajině

1:31 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj udělil vyznamenání Hrdina Ukrajiny první ženě. Posmrtně vyznamenal zdravotnici Innu Nikolajevnu Derusovou. Zachránila více než deset vojáků v oblasti Sumy, řekl Zelenskyj. Zemřela při dělostřeleckém ostřelování ruských jednotek, když pomáhala zraněným.

0:39 - Rusko zamýšlí samo provozovat Záporožskou jadernou elektrárnu a zařízení chce začlenit pod svou státní firmu Rosatom. V dopise Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) to uvedly ukrajinské úřady. Moskva ale takový úmysl odmítá. Ruští vojáci obsadili jednu z největších jaderných elektráren v Evropě před zhruba deseti dny.

23:43 - Britský premiér Boris Johnson bude v úterý v Londýně hostit vedoucí představitele severských a pobaltských zemí včetně Dánska, Estonska, Finska, Islandu, Lotyšska, Litvy, Nizozemska, Norska a Švédska.

23:26 - Rusko zveřejnilo svůj závěr z Putinova sobotního​ telefonátu s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a německým kancléřem Olafem Scholzem. Putin podle zprávy ruského ministerstva zahraničí „uvedl několik faktů o hrubém porušování mezinárodního humanitárního práva ze strany ukrajinské armády a policie“. Od Macrona již zaznělo, že ruský prezident „nemá žádnou vůli ukončit válku“.

22:06 - Z Ukrajiny bylo v sobotu evakuováno asi 13 000 lidí. Z Mariupolu, který trpí těžkým ostřelováním, se ale konvoj vypravit nepodařilo.

21:39 - Společnost Maxar zveřejnila sérii fotografií, které ukazuje, jak vypadala některá místa na Ukrajině před začátkem invaze a jak vypadají nyní.

Část města Mariupol letos 12. března (na snímku vlevo) a loni v červnu (snímek vpravo)

Foto: Maxar Technologies

Západní část Mariupole loni v červnu (snímek vlevo) a letos 12. března (snímek vpravo)

21:31 - Americký prezident Joe Biden pověřil ministerstvo zahraničí, aby Ukrajině poskytlo další pomoc ve výši až 200 milionů dolarů (4,6 miliardy Kč).

20:39 - Server Ukrajinska pravda informuje o napjaté situaci v běloruské armádě. Podle ukrajinských úřadů v ní byli jmenování ruští velitelé, aby armádu, která do války na Ukrajině jít nechce, donutili k boji. Důstojníci údajně odjíždějí i s rodinami ze země.

20:36 - Automobilka Hyundai pozastavila sponzorování fotbalového klubu Chelsea, uvedla BBC. Důvodem jsou sankce proti Romanu Abramovičovi.

19:46 - Při bombardování evakuačního konvoje poblíž Kyjeva zemřelo sedm lidí, uvedla britská televize Sky News s odkazem na ukrajinskou zpravodajskou službu. V konvoji byli lidé, kteří opouštěli vesnici Peremoha u Kyjeva.

Ukrajina obvinila ruské síly z útoku na humanitární konvoj, hlásí sedm mrtvých

Válka na Ukrajině

19:33 - Volnovacha jako město už de facto neexistuje, prohlásil gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko. Většina obyvatel východoukrajinského města podle něj odešla, infrastruktura je zničená. O samotné území však ukrajinské ozbrojené složky s ruskými silami stále bojují, protože je strategicky důležité z hlediska přístupu k městu Doněck, poznamenala ruská služba stanice BBC.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Ruští vojáci v troskách města Volnovacha

19:21 - Na moskevské burze se nebude obchodovat ani příští týden. Informovala o tom ruská centrální banka. Ruská burza je zavřená od 28. února.

18:54 - Ruská jaderná společnost Rosatom oznámila, že je v kontaktu s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE) ohledně zajištění bezpečného provozu dvou ukrajinských jaderných elektráren, které obsadili ruští vojáci. Korporace tvrdí, že s obnovením dodávek elektrické energie do odstavené Černobylské jaderné elektrárny pomáhá formou konzultací tým ruských odborníků.

18:28 - Agentura Reuters zveřejnila záběry, jak ruské rakety ničí ukrajinskou leteckou základnu Vasilkovo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ruské rakety ničí ukrajinskou leteckou základnu.Video: Reuters

18:22 - Polsko chce vytvořit „štafetový systém“ ve vlakové dopravě, který umožní plynulou přepravu uprchlíků z hranic s Ukrajinou do zemí západní Evropy. Po jednání s kolegy z několika evropských zemí včetně Česka to v sobotu v Přemyšlu řekl polský ministr dopravy Andrzej Adamczyk. Železniční koridor z Ukrajiny na západ Evropy podporuje i Česko,

17:31 - Reportéři Práva sledují situaci na košickém vlakovém nádraží, kam přijíždějí tisíce uprchlíků.

Prchající děti trápí panické ataky, říká dobrovolník na košickém nádraží

Válka na Ukrajině

17:22 -  Italské úřady zabavily v Terstu jachtu rusko-běloruského miliardáře Andreje Melničenka. Jde o uplatnění sankcí Evropské unie proti Rusku za invazi na Ukrajinu. Luxusní jachta Sy A, označovaná za jednu z největších na světě, má podle médií hodnotu 530 milionů eur (13 miliard korun).

Itálie zabavila miliardáři Melničenkovi jednu z největších jachet světa

Evropa

17:07 - V Rusku podle slov jednoho ze zajatců z tzv. Vagnerovy armády zvali tyto vojáky do boje slovy, ať jedou na Ukrajinu, že bude místní špek.

Pojeďte na piknik na Ukrajinu, verbovali v Rusku vagnerovce

Válka na Ukrajině

16:20 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl, že starosta obce Melitopol, který byl unesen ruskými vojáky, je stále naživu, okupanti ho ale mučí.

16:10 - 960 tisíc Ukrajinců je bez elektřiny a 260 tisíc jich je bez plynu, uvedl server Kyiv Indenpendent s odkazem na ukrajinské ministerstvo energetiky.

16:00 - Ruské síly plánují uspořádat v jihoukrajinské Chersonské oblasti referendum s cílem vyhlásit novou odštěpeneckou republiku na Ukrajině, informoval dnes člen Chersonské oblastní rady Serhij Chlan na facebooku.

Rusko chce údajně v Chersonu vyhlásit lidovou republiku. Chystá pseudoreferendum

Válka na Ukrajině

15:41 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přiznal ztráty v ukrajinské armádě. Podle něj zemřelo zatím v bojích 1300 vojáků. Další tisíce lidí země už dříve přiznala mezi oběťmi z řad civilistů.

Bylo zabito 1300 našich vojáků, přiznal Zelenskyj

Válka na Ukrajině

15:39 - Zástupce ředitele ruského Aeroflotu Andrej Panov rezignoval a odešel z Ruska. Staré časy skončily, napsal na Facebooku.

15:04 - Německý kancléř Scholz a francouzský prezident Macron v 75minutovém rozhovoru s ruským prezidentem Putinem vyzvali k okamžitému příměří na Ukrajině. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na mluvčího německé vlády.

Scholz i Macron opět mluvili s Putinem. Válku ukončit nechce

Válka na Ukrajině

15:01 - Česko požádalo EU o pomoc se zajištěním ubytování pro 50 000 uprchlíků z Ukrajiny. Kapacity státu jsou téměř vyčerpány.

Česko žádá po EU 25 modulárních základen. Pomohly by s ubytováním uprchlíků

Válka na Ukrajině

14:53 - Vedení anglické Premier League vyloučilo majitele Romana Abramoviče z pozice ředitele Chelsea. Představitelé nejvyšší anglické fotbalové soutěže tak učinili poté, co britská vláda schválila po vojenském vpádu Ruska na Ukrajinu zmražení majetku ruského vlastníka klubu. Rozhodnutí nebude mít vliv na další působení Chelsea v soutěži

14:51 - Na sítích se objevila fotografie domu údajně zničeného bombardováním v Mariupolu.

14:40 - Proud uprchlíků z Ukrajiny mírně polevil. Za poslední den odešlo směrem na západ přibližně 75 000 lidí, z toho 49 000 do Polska. Za čtvrtek podle jejích statistik opustilo Ukrajinu 94 000 osob, z toho 67 000 do Polska. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) už z Ukrajiny uprchlo téměř 2,6 milionu lidí, většinou ženy a děti.

14:24 - Bělorusko posílá k hranici s Ukrajinou vojáky. Mají nahradit ty, co jsou tam nyní. Současně země odmítla, že by to bylo součástí příprav na válku na Ukrajině. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

13:41 -  Ministr vnitra Vít Rakušan považuje ve světle uprchlické vlny za logické prodloužit nouzový stav. K tomu je potřeba souhlasu Sněmovny. Rakušan to uvedl v sobotu v rozhovoru s ČTK a Českým rozhlasem.

13:22 - Francouzský prezident Emmanuel Macron a německý kancléř Olaf Scholz zahájili další rozhovory s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Ukrajinští uprchlíci obdivují pražskou zoo. Vstupné je za symbolickou korunu

Domácí

12:51 - Na Hrad se kvůli možnosti bojovat na Ukrajině obrátilo přes 600 Čechů. Zájemci o vstup do ozbrojených sil cizího státu se podle zákona mají s žádostí obracet na ministerstvo obrany, prezidentská kancelář jim přesto poskytuje všechny důležité informace, uvedl Hrad na webu.

Na Hrad se obrátilo 600 Čechů, kteří chtějí bojovat na Ukrajině

Domácí

12:41 - Rusko posílá na Ukrajinu další jednotky a ukrajinská armáda proto nemůže snížit intenzitu bojů. Podle agentury Reuters to dnes oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ztráty ruské armády jsou podle něj největší za poslední desetiletí.

12:07 - I v případě využití všech kapacit dojdou podle Rakušana za dva či tři týdny místa pro kvalitnější ubytování uprchlíků. S Bartošem hledá lokace táborů. Rakušan také chce jednat o výši příspěvků za ubytovávání uprchlíků, vyzvat obce a státní instituce k využití všech nouzových kapacit a relokovat uprchlíky.

11:19 - Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak popřel informace, podle nichž se izraelský premiér Naftali Bennet snažil přemluvit Zelenského přijmout ruské podmínky pro ukončení války. Stejně se vyjádřil vysoký izraelský úředník, který si přál zůstat v anonymitě. O Bennettově údajné snaze v sobotu informoval list The Jerusalem Post (JP).

Putin začal s čistkami v armádě a tajné službě, tvrdí analytici

Válka na Ukrajině

10:57 - Rusko varovalo Evropskou unii před růstem cen energií způsobeným západními sankcemi uvalenými za ruskou invazi na Ukrajinu. Je připraveno na konfrontaci s evropským blokem v energetickém sektoru, pokud to bude nutné, uvedla agentura Interfax s odkazem na představitele ruského ministerstva zahraničí.

Nikolaj Kobrinec, který zastává funkci ředitele odboru evropské spolupráce na ministerstvu zahraničních věcí Ruské federace, řekl, že Rusko je spolehlivým dodavatelem energie, ale v případě potřeby je připraveno na tvrdou konfrontaci v tomto sektoru. Podle agentury Reuters neupřesnil, jak by taková konfrontace vypadala.

Pojar: Rusku se nedaří, najelo na taktiku spálené země

Domácí

10:41 - Putin podle amerického Institutu pro studium války dělá čistky v armádě a rozvědce. Nahrazuje generály, dva členové vedení FSB jsou v domácím vězení. S odvoláním na ukrajinské zdroje to tvrdí washingtonské analytické pracoviště Institut pro studium války (ISW).

10:34 - Ruské rakety zcela zničily leteckou základnu Vasylkiv jižně od Kyjeva, uvedla místní starostka. Hoří zde skladiště munice i pohonných hmot. Podle ní munice vybuchuje. Letecký úder potvrdila i ruská strana.

10:34 - V Rusy ostřelované mešitě v obléhaném městě Mariupol na jihovýchodě Ukrajiny je i skupina 86 tureckých občanů, včetně 34 dětí, napsala agentura AP s odvoláním na ukrajinské velvyslanectví v Turecku. Informaci není zatím možné nezávisle ověřit.

10:19 - Takhle vypadají podle ukrajinských ozbrojených sil ruské ztráty od začátku invaze na Ukrajině:

10:14 - Rusko podle Ukrajiny ostřelovalo v Mariupolu mešitu s 80 civilisty. Informovala o tom agentura AFP.

10:00 - Od začátku ruské invaze zemřelo na Ukrajině 79 dětí, uvedl ukrajinský úřad generálního prokurátora. Dalších téměř sto dětí utrpělo zranění.

9:58 - Švédská kosmetická společnost Oriflame zůstává v Rusku. V prohlášení uvedla, že hodlá podporovat prodejce, jejichž jediným zdrojem z příjmů je právě obchod s kosmetikou. Oriflame má v Rusku závod s tisíci zaměstnanci a milionem prodejců.

9:47 - Ruská armáda pokračuje v pomalém postupu na Kyjev, uvedla agentura AP. Hlavní část vojsk se podle hodnocení britského ministerstva obrany nachází 25 kilometrů od centra ukrajinské metropole.

Část velkého ruského konvoje severně od Kyjeva se rozptýlila. To pravděpodobně podpoří ruskou snahu obklíčit město. Může to být také pokus Ruska snížit svou zranitelnost vůči ukrajinským protiútokům, které způsobily ruským silám značné škody,“ citoval server RBK Ukrajina z prohlášení britského ministerstva obrany.

9:19 - V ukrajinském Vasilkivu v Kyjevské oblasti hoří po ruských náletech muniční sklad. Podle starostky městak Natalie Balasynovyčové na místě vybuchují granáty.

Na vojenském letišti u Kyjeva hoří po ostřelování Rusů muniční sklad

Válka na Ukrajině

9:10 - Obyvatelé Melitopolu vyrazili na protest proti okupantům. Požadují propuštění starosty Ivana Fedorova, kterého v pátek měli Rusové unést.

8:09 - Pražské centrum pomoci Ukrajincům v pátek odbavilo 2766 lidí, o stovku méně než předchozí den. Od začátku ruské invaze se na něj obrátilo 27 857 lidí.

6:00 - Ruské jednotky se přibližují ke Kyjevu, ve městě se ozývají exploze.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kyjevem se ozývá střelba a výbuchyVideo: Reuters

Sirény v Kyjevě. Rusové opět střílejí

Zahraniční

04:45 - Volodymyr Zelenskyj obvinil Moskvu, že opět záměrně blokovala cestu do přístavního města Mariupol, kde čekají na možnost evakuace desítky tisíc lidí.

02:15 - Rusko obsadilo asi 70 procent Luhanské oblasti, píše server Ukrajinska pravda.

01:25 - Ze čtyř ukrajinských měst obléhaných ruskou armádou se v pátek podařilo evakuovat 7144 lidí, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Je to méně než v předchozích dnech.

01:16 - Největší evropský výrobce aut Volkswagen AG v loňském roce podle předběžných údajů zdvojnásobil provozní zisk na 19,3 miliardy eur (484,8 miliardy Kč). Varoval však, že invaze Ruska na Ukrajinu a její dopad na dodavatelské řetězce by mohly v letošním roce zasáhnout podnikání nevídaným způsobem.

0:25 -  Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank večer překvapila oznámením, že se stahuje z Ruska. Banka čelila kritice z řad investorů a politiků kvůli tomu, že navzdory invazi Moskvy na Ukrajinu zůstává v Rusku. Hájila se tím, že případný odchod by odporoval jejím hodnotám, a tvrdila, že v Rusku musí nadále poskytovat podporu nadnárodním firmám, které v zemi podnikají. Večer však nečekaně změnila názor, uvedla agentura Reuters.

0:01 - Žena, která byla zraněna při ostřelování porodnice v Mariupolu, porodila zdravou holčičku. Dostala jméno Veronika.

23:52 - Podle gubernátora Luhanské oblasti Serhije Haidaje je celá oblast pod těžkou palbou. Rusko kontroluje 70 procent oblasti.

23:20 - Čeští policisté zjistili první případy zneužití situace uprchlíků z Ukrajiny různými podvodníky, zejména v souvislosti s registrací k pobytu v České republice. Policie proto zveřejnila video v ukrajinštině, ve kterém mimo jiné upozorňuje, že vyřízení pobytové agendy je v Česku zdarma.

22:31 - Spojené státy dnes uvalily sankce na další ruské oligarchy. Je mezi nimi i rodina mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova a 12 poslanců ruské Státní dumy.

22:12 - Rusko a Bělorusko budou po uvalení západních sankcí kvůli invazi na Ukrajinu více spolupracovat, Moskva mimo jiné dodá do sousední země moderní vojenské vybavení. Podle agentury BelTA se na tom v pátek dohodli ruský prezident Vladimir Putin a běloruský vůdce Alexandr Lukašenko.

20:50 -  Rusové, kteří chtějí letět do Evropy, nyní výrazně využívají lety přes Srbsko. Kapacita míst v letadlech mezi oběma zeměmi vzrostla o 50 procent.

Rusové létají do Evropy přes Srbsko

Evropa

20:44 - Varšava a Krakov již nemohou přijímat další běžence z Ukrajiny. během dvou týdnů jich dorazilo na 300 tisíc a obě města jsou už přeplněná.

BEZ KOMENTÁŘE: Varšavské sportovní centrum Torwar se proměnilo v ubytovnu pro ukrajinské uprchlíky.Video: AP

20:26 - Polská rafinerská společnost PKN Orlen, která je majitelem českého Unipetrolu, uvedla, že dál kupuje ruskou ropu, aby zajistila bezpečnost dodávek.

20:16 - Americký prezident Joe Biden zdůraznil, že Severoatlantická aliance nepůjde na Ukrajině do války s Ruskem, protože by se tak rozpoutala třetí světová válka.

EU zakáže vývoz luxusního zboží do Ruska a omezí používání kryptoměn

Evropa

20:04 - Ruská obvinění ohledně biologických zbraní na Ukrajině jsou podle USA snahou odpoutat pozornost, užití těchto zbraní prý hrozí spíše ze strany Ruska.

20:00 - Protivzdušná obrana Ukrajiny je podle představitele Pentagonu vysoce účinná. Letectvu zbývá 56 strojů, podniká ale řádově méně akcí než ruské.

19:42 - Největší mezinárodní policejní organizace Interpol omezí Rusku využívání svých nástrojů, jako jsou komunikační kanály nebo vydávání takzvaných červených upozornění, což jsou de facto mezinárodní zatykače. Moskva bude muset před jejich použitím žádat o souhlas kancelář generálního tajemníka Interpolu.

19:35 - Společnost Herbalife Nutrition Ltd. oznámila, že končí činnost v Rusku.

19:27 - Ukrajina se bude bránit, pokud běloruští vojáci překročí společnou hranici, řekl šéf ukrajinské bezpečnostní rady. Útok podle Kyjeva hrozí ještě během pátečního večera.

19:18 - EU na Rusko uvalí další sankce. Pozastaví Moskvě privilegované obchodní zacházení, zakáže vývoz luxusního zboží nebo dovoz výrobků ze železa a oceli.

EU zakáže vývoz luxusního zboží do Ruska a omezí používání kryptoměn

Evropa

18:55 - YouTube s okamžitou platností globálně zablokoval všechny kanály spojované s ruskými státními médii. Zdůvodnil to pravidly o popírání násilných činů.

18:54 - Zásobování Kyjeva podle starosty Klička funguje a lidé mají základní zboží na několik týdnů. V metropoli je podle něj stále kolem dvou milionů lidí.

18:37 - Nejméně 1582 civilistů už zahynulo od začátku invaze v jihovýchodním ukrajinském městě Mariupol v důsledku ostřelování a dvanáctidenní blokády. S odkazem na páteční prohlášení tamní městské rady o tom informuje agentura Reuters. Rusové bombardují město každých 30 minut a sabotují evakuaci obyvatel.

V Mariupolu už Rusové zabili 1582 civilistů

Válka na Ukrajině

17:53 - Starosta Rusy obsazeného Melitopolu Ivan Fedorov byl unesen. Uvedl to v pátek poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko. Záznam z bezpečnostní kamery údajně ukazuje ruské jednotky odvádějící Fjodorova z krizového centra.

Starosta předtím odmítl s ruskými okupanty spolupracovat.

17:05 - Není jisté, zda se do Mariupolu podaří dostat humanitární pomoc, řekl Kyjev. Přístup do města je blokovaný, uvedla Moskva a obvinila z toho Ukrajince.

17:02 - Spojené státy zhorší obchodní status Ruska. Zákažou rovněž dovoz ruského alkoholu, mořských plodů a diamantů. Oznámil to americký prezident Joe Biden.

16:51 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek odpoledne hovořil s americkým protějškem Joem Bidenem. „Popsal jsem mu situaci na bojišti, informoval ho o zločinech Ruska proti civilnímu obyvatelstvu. Dohodli jsme se na dalších krocích na podporu obrany Ukrajiny a zvýšení sankcí vůči Rusku,“ napsal na Twitteru.

16:25 - Ruské síly, které se potýkají s odhodlaným ukrajinským odporem, v pátek brzy ráno zesílily bombardování po celé Ukrajině a zaměřily se na místa daleko od frontové linie, přičemž pokračovaly v bombardování měst, která již byla zničena boji.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Válkou zničené ukrajinské město Charkov po těžkém ostřelováníVideo: Reuters

16:17 - Summit EU se shodl na výrazném posílení obranných výdajů v reakci na ruskou agresi.

16:03 - EU postupně ukončí závislost na ruských fosilních palivech, shodli se lídři na summitu. Termín pro dosažení cíle nestanovili, Evropská komise navrhla rok 2027.

15:50 - Americká administrativa kvůli invazi na Ukrajinu přeruší běžné obchodní vztahy s Ruskem. Moskvě zruší doložku nejvyšších výhod, uvedla Nancy Pelosiová, předsedkyně Sněmovny reprezentantů Spojených států.

15:42 - Podle ukrajinských tajných služeb dal ruský prezident Vladimir Putin příkaz připravit útok na jadernou elektrárnu Černobyl tak, aby to vypadalo, že je za něj zodpovědná Ukrajina. Uvedl to server Kyiv Independent.

15:41 - Rusko omezí přístup k internetové sociální síti Instagram, kterou provozuje americká společnost Meta Platforms. Oznámil to cenzurní úřad Roskomnadzor.

15:39 - Ruské letadlo zaútočilo z Ukrajiny na běloruskou vesnici, uvedla ukrajinská armáda. Podle ní jde o provokaci, která má vtáhnout Minsk do války.

15:37 - Odstavená elektrárna v Černobylu je stále bez dodávek elektrického proudu, oznámil ukrajinský regulátor. Moskva dříve uvedla, že byly obnoveny.

15:18 -  Od začátku ruské invaze na Ukrajinu bylo zabito 78 dětí a více než 100 dalších bylo zraněno, uvedla v ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová. Kolik obětí si vyžádaly boje ve městech Mariupol, Volnovacha na východě země a Irpiň v Kyjevské oblasti, nebylo možné stanovit, poznamenala agentura Interfax-Ukrajina.

14:41 - Lidé, kteří ubytují uprchlíky z Ukrajiny ve své domácnosti, by mohli získat příspěvek. Školy budou moci kvůli dětem uprchlíků, které budou moci vzdělávat i ukrajinští pedagogové, navýšit své kapacity. Uprchlíci budou mít zřejmě snazší přístup na trh práce. Jejich děti by mohly chodit do dětských skupin. Zákony schválila Sněmovna.

PŘEHLEDNĚ: Co schválila Sněmovna na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny

Domácí

14:35 - Pražské městské části již evidují první desítky ukrajinských dětí, které začaly chodit do základních škol v metropoli. Hledají i náhradní prostory.

14:31 - EU by měla pro Ukrajinu udělat více, řekl prezident Zelenskyj. Ukrajina podle něj ve válce s Ruskem dospěla ke strategickému zlomovému bodu.

O mimořádnou dávku zatím požádalo 40 000 uprchlíků z Ukrajiny

Domácí

14:27 - Snazší postupy udělování pobytu uprchlíkům z Ukrajiny po ruské invazi zakotví předloha, kterou schválila Sněmovna. Týká se také zdravotní péče.

14:11 - MPSV připraví zvláštní dotace pro poskytovatele sociálních služeb na pokrytí nákladů na péči o ukrajinské uprchlíky, řekl ministr práce Marian Jurečka.

14:04 - Ruská prokuratura požádala soud, aby označil americkou firmu Meta za extremistickou organizaci. Chce rovněž zablokovat přístup k její síti Instagram.

MOL prodával paliva za cenu přes 95 Kč za litr

Ekonomika

13:57 - Ceny potravin se kvůli válce na Ukrajině mohou zvýšit až o 20 procent, uvádí Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Zvýší se i riziko podvýživy.

13:55 - Radnice Prahy 14 zatím nebude uzavírat školní tělocvičny kvůli ubytovávání ukrajinských uprchlíků. Namísto toho využije prostory svých komunitních center. Na dotaz ČTK to dnes uvedl starosta Jiří Zajac (ODS). Denní komunitní centrum pro uprchlíky bude fungovat v Praze 6, kde jej za podpory radnice bude provozovat Arcidiecézní charita.

Vedení hlavního města vyzvalo radnice, aby kvůli nedostatečné kapacitě ubytovacích míst připravili pro uprchlíky tělocvičny. Pražské asistenční centrum pro pomoc ukrajinským uprchlíkům odbavilo od začátku ruské invaze na Ukrajinu celkem přes 25.000 lidí.

13:34 - Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině v Plzni prošlo za 24 hodin rekordních 838 uprchlíků. Od 1. března centrum odbavilo 5064 lidí.

Ruský útok na nemocnici v Mariupolu: Zemřeli tři lidé včetně malé holčičky

Válka na Ukrajině

13:11 - Od začátku ruské invaze na Ukrajinu bylo zabito 78 dětí a přes sto dalších utrpělo zranění, uvedla ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová.

12:52 - Ruské ekonomice západní sankce v konečném důsledku prospějí, řekl Putin. V rozhovorech s Ukrajinou podle něj došlo k určitému pozitivnímu posunu.

Sankce se nakonec obrátí proti Západu a prospějí Rusku, řekl Putin

Válka na Ukrajině

12:47 - Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) žádá EK, aby v dalším balíčku sankcí bylo vydáno evropské nařízení, které ruským a běloruským oligarchům zamezí přístup k dotacím a zakázkám.

12:43 - Moskva pohrozila zastavením aktivit internetové společnosti Meta, pokud se potvrdí, že firma povolila zveřejňovat výzvy k násilí proti ruským vojákům.

Rusko ovládla válečná symbolika písmene Z. Opěvují ho i děti z nemocnice

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám