Hlavní obsah

Na Hrad se obrátilo 600 Čechů, kteří chtějí bojovat na Ukrajině

Na Kancelář prezidenta republiky (KPR) se obracejí stovky zájemců o vstup do ukrajinských ozbrojených sil. I když podle branného zákona se mají s žádostí obracet na ministerstvo obrany, podle KPŘ jsou její zaměstnanci pověřeni na všechny žádosti bezodkladně odpovídat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„KPR v současné době eviduje přes 600 osob, kterým poskytuje součinnost při podání žádosti o vstup do ozbrojených sil státu mimo NATO, v tomto případě Ukrajiny,“ uvedl Hrad na webu.

Také připomněl, že by se měl případný zájemce obrátit na ministerstvo obrany, které společně s ministerstvy vnitra a zahraničních věcí žádost posoudí a pak ji teprve předloží prezidentu republiky.

„Někteří zájemci se dotazují na to, zda budou z české strany vybaveni výstrojí a výzbrojí, zda jim bude v Česku poskytnut základní vojenský výcvik a doprava. Česká republika vstup do legií cizích států neorganizuje, proto neposkytuje výstroj ani výcvik,“ uvedla KPŘ.

Zeman: Invaze na Ukrajinu je jako 11. září či začátek druhé světové války

Válka na Ukrajině

Zákon Čechům zakazuje působení v armádě cizího státu bez souhlasu hlavy státu. Existují dvě výjimky, na základě kterých není potřeba souhlasu prezidenta se službou v ozbrojených silách: týká se lidí, kteří mají více státních občanství (pro službu v ozbrojených silách země, jíž je zájemce občanem) a služby v ozbrojených silách členského státu NATO.

Minulý týden se prezident Miloš Zeman domluvil s premiérem Petrem Fialou na případné abolici, která by zajistila beztrestnost pro ty, kteří vyjedou na pomoc Ukrajině bez souhlasu prezidenta.

Zeman s Fialou garantují beztrestnost za účast v bojích po boku Ukrajinců

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám