Hlavní obsah

Rakety dopadly u Lvova poblíž hranic s Polskem, zemřelo 35 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lvov
Aktualizováno

Ve Lvově, jenž se nachází v západní části Ukrajiny nedaleko polských hranic, byla v neděli ráno slyšet řada výbuchů. Podle armádního velitelství ve Lvově byla cílem základna ve městě Javoric asi 20 kilometrů od polských hranic.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Zátarasy připravené ve městě Lvov na východě Ukrajiny

Článek

Při útoku zemřelo podle gubernéra Lvovské oblasti 35 lidí a dalších 134 je zraněných. „Toto je nový teroristický útok na mír a bezpečnost poblíž hranice EU-NATO,” napsal na Twitteru ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Na základně působili i zahraniční vojenští instruktoři.

Místo slouží jako výcvikový prostor, ruské síly na něj vypálily osm raket, uvedli ukrajinští představitelé. Útok potvrdil i starosta Lvova. Byla aktivována protivzdušná obrana.

Město, které se nachází asi 50 kilometrů od hranic s Polskem, dosud bylo ostřelování ušetřeno, na útoky se ale připravuje.

Exploze jsou hlášeny i z dalšího západoukrajinského města Ivano-Frankivsk. Ve městě se rozezněly sirény. Podle některých zdrojů míří rakety na místní letiště.

Ve Lvově a dalších západoukrajinských městech se nachází množství lidí, kteří uprchli z částí Ukrajiny, kde probíhají boje.

Ukrajina obvinila ruské síly z útoku na humanitární konvoj, hlásí sedm mrtvých

Válka na Ukrajině

Varovné protiletecké sirény se v neděli ráno rozezněly i v Charkově, Kyjevě či Oděse, uvedl zpravodajský portál The Kyiv Independent.

Výbuchy ve Lvově, kam se uchýlila část Ukrajinců prchající před konfliktem, slyšel štáb americké stanice CNN, jež se nachází v oblasti, a svědci je potvrdili stanici BBC. Exploze ve Lvově byly slyšet i z polského města Přemyšl, uvedl zpravodaj agentury DPA, který se tam nachází. Zatím není jasné, zda výbuchy způsobily škody nebo oběti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám