Hlavní obsah

Sankce se nakonec obrátí proti Západu a prospějí Rusku, řekl Putin

Moskva
Aktualizováno

Sankce uvalené na Rusko se obrátí proti Západu, který bude mít vyšší ceny potravin a energií, zopakoval v pátek při setkání s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem ruský prezident Vladimir Putin. Naopak Rusko prý ze sankcí vyjde silnější.

Foto: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Tyto sankce by na nás byly uvaleny v každém případě,” řekl už ve čtvrtek na zasedání vlády Putin, aniž by to nějak doložil.

„Jsou tu nějaké otázky, problémy a obtíže, ale ty jsme překonali v minulosti a překonáme je i teď,“ uvedl ruský prezident a dodal, že sankce nakonec Rusku prospějí.

„Nakonec to povede ke zvýšení naší nezávislosti, soběstačnosti a suverenity,“ doplnil.

Lídři zemí EU pohrozili Rusku dalšími sankcemi, členství Ukrajině neslíbili

Evropa

Putin zdůraznil, že k vojenskému zásahu na Ukrajině neexistovala alternativa, protože Rusko není zemí, jež by se mohla smířit s omezením své svrchovanosti. Neuvedl však, čím byla omezena.

Putin dodal, že bude dál dodávat do Evropy plyn. Uzavření amerického trhu pro ruskou ropu označil za pouhou snahu Washingtonu svést na někoho vysokou inflaci v USA a růst cen.

Rusko popírá hrozbu bankrotu

Že však sankce mají na ruskou ekonomiku dopad, ukazuje rozhodnutí ruského premiéra Michaila Mišustina přijmout třetí balík opatření proti sankcím.

Zdůraznil, že ministerstvo financí už přijalo všechna potřebná opatření, aby se dluh mohl platit v rublech.

Ruská ekonomika zažívá šok, přiznal mluvčí Kremlu

Evropa

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov přesto současně uvedl, že bankrot Rusku nehrozí, i když agentura Fitch ve středu snížila dále schopnost Ruska splácet dluhy do kategorie C.

I Mezinárodní měnový fond varoval, že kvůli válce na Ukrajině a s ní souvisejícími sankcemi, je bankrot Ruska reálný.

Ruský ministr financí Anton Siluanov pak uvedl, že západní země vyhlásily de facto finanční a ekonomickou válku proti Rusku a Západ selhal ve svých finančních závazcích, když zmrazil ruská aktiva a zlaté rezervy.

Zmínil i pozitivní posun v jednání s Ukrajinou

Putin zmínil i „určitý pozitivní posun” při jednáních mezi ruskými a ukrajinskými vyjednavači, neuvedl však žádné bližší detaily. Rusové s Ukrajinci podle něj nyní jednají téměř na každodenní bázi.

Rusko vrací úder: Západu přestane vyvážet své výrobky

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám