Hlavní obsah

Británie zaplatí lidem ochotným ubytovat uprchlíky z Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská vláda vyplatí 350 liber měsíčně (zhruba 10 000 korun) lidem, kteří budou ochotni ubytovat ve svých nemovitostech uprchlíky z Ukrajiny. O vládním plánu informovala agentura Reuters. Tento týden premiér Boris Johnson uvedl, že Británie je ochotná udělit stovky tisíc víz lidem prchajícím před válkou na Ukrajině. Vláda ale čelí kritikám, že vydávání povolení je pomalé a administrativně náročné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ukrajinští uprchlíci, kteří utíkají před válkou, na snímku z 10. března 2022 na hraničním přechodu Medyka.

Článek

Britská vláda bude vyplácet 350 liber měsíčně lidem, pokud nabídnou pokoj či byt ukrajinským uprchlíkům na nejméně šest měsíců. Na vládní podporu dosáhnou také charity či firmy. Úřady budou kontrolovat, zda nabízené nemovitosti splňují základní standardy.

„Vyzývám lidi v celé zemi, aby se zapojili do této celostátní snahy a pomohli našim přátelům z Ukrajiny. Společně můžeme poskytnout bezpečný domov, který potřebují,“ uvedl britský ministr pro bydlení Michael Gove.

Johnson: Ničí mě, že musím Volodymyrovi odmítat bezletovou zónu

Válka na Ukrajině

Premiér Boris Johnson tento týden uvedl, že Británie může vydat ukrajinským uprchlíkům až několik stovek tisíc víz. Povolení chce vláda dát i lidem, kteří nemají v zemi své příbuzné. Do poloviny tohoto týdne úřady vydaly přes tisíc povolení. V Británii zazněly kritiky, že systém je příliš pomalý a administrativně náročný.

Z Ukrajiny před válkou uprchlo 2,5 milionu lidí, uvedla v sobotu Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Většina z nich se uchýlila do Polska. Řada lidí chce ale ze států, které sousedí s Ukrajinou, pokračovat dále na západ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám