Hlavní obsah

Ukrajina obvinila ruské síly z útoku na humanitární konvoj, hlásí sedm mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinská zpravodajská služba v sobotu obvinila Rusko z ostřelování konvoje, který evakuoval ženy a děti z vesnice Peremoha v Kyjevské oblasti. Zahynulo přitom sedm lidí včetně jednoho dítěte. Agentura Reuters poznamenala, že zprávu se zatím nepodařilo ověřit a Rusko obvinění nekomentovalo. Ukrajinské ministerstvo obrany později večer uvedlo, že konvoj se pohyboval mimo evakuační koridor sjednaný s Ruskem.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Evakuace lidí z Ukrajiny. Snímek je z poničeného města Irpiň.

Článek

Evakuovaní lidé byli donuceni se vrátit zpět do vesnice, která je v obležení ruských sil a střílí se tam.

Moskva se ke zprávě nevyjádřila a nelze ji nijak ověřit.

Ukrajinská zpravodajská služba původně uvedla, že konvoj se nacházel v koridoru dojednaném s Ruskem. To však později popřelo ukrajinské ministerstvo obrany. Podle něj se lidé evakuovali po vlastní ose.

Ukrajina opakovaně obviňuje Rusko, že nedodržuje dohodnuté příměří pro evakuační koridory. Armáda opakovaně střílí na ukrajinské civilní cíle, některá města jsou zcela zničena.

Pojeďte na piknik na Ukrajinu, verbovali v Rusku vagnerovce

Válka na Ukrajině

Stále se nedaří evakuovat město Mariupol. Cesty z města jsou ostřelovány a podminovány. Místostarosta Serhej Orlov doufá, že se do Mariupolu konečně dostanou autobusy, které mají obyvatele přepravit pryč. Byl by to už sedmý pokus.

Podle Orlova zemřelo ve městě nejméně 2000 civilistů.

Dramatické záběry, jak ruské jednotky útočí na Mariupol.Video: AP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám