Hlavní obsah

Rusové létají do Evropy přes Srbsko

Navzdory uzavřenému vzdušnému prostoru pro ruská letadla v západní Evropě a stejnému kroku, které udělalo Rusko pro letadla mnohých evropských zemí, ruští turisté našli způsob, jak se dostat do letovisek a měst v západní Evropě. Využívají k tomu Srbsko, které tradičně s Ruskem udržuje silné vazby a jehož letadla mohou do Ruska stále létat, napsala agentura Bloomberg.

Foto: Profimedia.cz

Letiště Bělehrad

Článek

Kapacita míst mezi Srbskem a Ruskem v prvním týdnu tohoto měsíce stoupla ve srovnání s obdobím před invazí přibližně o 50 procent. Počet dalších cest ze Srbska do zemí jako Francie, Švýcarsko, Itálie a Kypr se zvýšil o téměř dvě třetiny, uvedla společnost ForwardKeys, která se specializuje na trendy v prodeji letenek.

Neutrální postoj Bělehradu k rusko-ukrajinskému konfliktu znamená, že letecká společnost Air Serbia může nadále létat do Ruska. Srbsko tak představuje vstupní bránu do Evropy pro Rusy, kteří by jinak museli cestovat přes Turecko nebo země Perského zálivu.

EU zakáže vývoz luxusního zboží do Ruska a omezí používání kryptoměn

Evropa

Vedení srbských aerolinek na žádost o komentář nereagovalo. Podle jednoho z prodejců na bělehradském letišti, který si nepřál být jmenován, aerolinky od začátku války minulý měsíc nejméně zdvojnásobily kapacitu letů do Moskvy a Petrohradu, a dokonce začaly létat na této trase širokotrupým letounem Airbus A330, který byl dříve vyžíván na lety do New Yorku.

„Zcela nečekaně jsme se stali dopravním uzlem,“ řekl prodejce. „Nemám dobrý pocit z toho, že vydělávám na něčím neštěstí, ale tohle je neuvěřitelné. Téměř všechny lety jsou plně obsazené a cena letenky není problém.“

Sankce se nakonec obrátí proti Západu a prospějí Rusku, řekl Putin

Válka na Ukrajině

Podle ForwardKeys Srbsko poskočilo na čtvrté místo v počtu transferů z Ruska z dřívějšího 12. místa a je dominantním centrem pro přístup do dalších evropských zemí. Na prvním místě je Turecko, které poskytuje spojení do Gruzie, Německa, Británie a Spojených států. Následují Spojené arabské emiráty a Katar, které jsou využívány hlavně pro spojení do USA a destinací v Asii a Tichomoří.

Navzdory zákazu letů nemají Rusové zakázáno cestovat do EU, pokud si najdou způsob, jak to udělat. Otevřená zůstávají i některá pozemní dopravní spojení, včetně silnic a železniční tratě spojující Petrohrad s Helsinkami, i když se zpřísnila vízová povinnost. Finské státní dráhy VR provozují denně dva zpáteční spoje a uvedly, že po invazi byly vlaky téměř plné. Od té doby se poptávka stabilizovala. Zhruba 70 procent cestujících jsou Rusové.

Reklama

Výběr článků

Načítám