Hlavní obsah

Pojeďte na piknik na Ukrajinu, verbovali v Rusku vagnerovce

– Londýn • Aktualizováno

Ruská žoldnéřská Vagnerova skupina působí na Ukrajině. Stanici BBC to potvrdil jeden její příslušník. Žoldnéři byli na uzavřeném kanálu na Telegramu ještě několik týdnů před zahájením invaze pozváni na „piknik na Ukrajině“ na pověstný místní špek. Verbováni byli podle něj i lidé, kteří neměli čistý trestní rejstřík.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Tank na sídlišti ve městě Volnovacha

Článek

Příslušník uvedl, že hned první den invaze na Ukrajinu byl poslán do Charkova, kde jeho jednotka úspěšně splnila úkol, aniž by sdělil, oč šlo. „Dostali jsme 2100 dolarů (asi 48 000 Kč) za měsíční práci a vrátili se domů do Ruska,“ řekl.

Jeden z vagnerovců nasazených na Ukrajině byl také dopaden a vyslýchá ho ukrajinská tajná služba (SBU). „SBU zajala bojovníka ruské soukromé Vagnerovy armády. Chlubil se svými bojovými zkušenostmi, úspěšnými operacemi v Sýrii a na Donbasu z let 2014 a 2015,“ uvedla ukrajinská tajná služba.

Zajat byl při speciální operaci u Novoukrajinky, kde vytyčoval trasu pro vojáky, kteří měli ovládnout silnici mezi Chersonem a Doněckem.

The Times: Zelenského se už pokusili třikrát zabít

Evropa

Zajatec dodal, že byl přesvědčen, že civilisté na Ukrajině budou vítat Rusy s úsměvem na tváři, protože úkolem ruské armády je osvobodit lid „od nacistů“, jak Rusko označuje ukrajinskou vládu.

Ve výzvě zúčastnit se „pikniku na Ukrajině” stálo, že se mohou hlásit i „ti se záznamy v trestním rejstříku, kteří mají zakázáno působit v žoldnéřských skupinách, nebo lidé bez cestovního pasu“. Podat žádost mohli i lidé ze separatistických oblastí na Donbasu a z Krymu.

The Times: Zelenského se už pokusili třikrát zabít

Evropa

Bere se každý

Osobně byl rozčarován, že se změnila náborová politika a zmírnily se restrikce: „Verbují kohokoli, každého“. Obává se, že poklesne kvalita žoldnéřů. Záznam v trestním rejstříku dosud přijetí bránil stejně jako to, když někdo nebyl narozen v Rusku, protože panovaly obavy, že nebude dost loajální.

Je tu „velká poptávka po bojovnících“, podotkl Jason Blazakis z amerického Soufanova střediska zaměřeného na otázky bezpečnosti. Podle něj jde o snahu dosáhnout změny situace v poli, což vede k potřebě „tisíců žoldnéřů“.

Nově naverbovaní byli posláni do výcvikových táborů pod velením ruské vojenské rozvědky GRU. Cvičeni byli na jihu Ruska v táboře Molkino, který využívají vagnerovci.

Veřejné nábory

K verbování však nejsou užívány jen uzavřené kanály, na ruské obdobě Facebooku VKontakte jedna skupina, která se popsala jako specializovaná na bezpečnostní záležitosti, zveřejnila během prvního týdne invaze inzerát vyzývající „příslušníky ochranek a bezpečnostních služeb“ z bývalých postsovětských zemí, aby se přihlásili o práci, která je „blízko v zahraničí“. Podle vojenských expertů jde o nábor do války na Ukrajině.

V pátek ruský ministr obrany Sergej Šojgu uvedl, že po boku ruské armády chce bojovat 16 000 bojovníků z Blízkého východu. Ruský prezident Vladimir Putin už vydal direktivu, která umožňuje, aby bojovníci z Blízkého východu mohli být nasazeni ve válce.

Rusové verbují syrské bojovníky pro dobývání měst na Ukrajině

Evropa

Člen Vagnerovy skupiny dodal, že nové jednotky už mají jiné názvy, jako Jestřábi, a nejsou už přímo spojováni s Vagnerovou skupinou. Podle profesora Candance Rondeauxe z Arizonské státní univerzity, který se zabývá Ruskem, Východní Evropou a Eurasií, to souvisí tím, že Rusko nechce být spojováno s Vagnerovou skupinou, která má poskvrněnou pověst. Její příslušníci bojovali nejen na Donbasu, ale také v Sýrii, v Libyi a Středoafrické republice. Jsou podezříváni ze spáchání válečných zločinů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám