Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do čtvrteční půlnoci

Starší příspěvky z on-line reportáže k válce na Ukrajině.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Generální tajemník OSN António Guterres v Buči

Článek

23:42 - Rusové ve čtvrtek znovu ostřelovali ocelárnu Azovstal v Mariupolu, informuje portál The New Voice of Ukraine. Na továrnu, ve které se stále skrývají jak ukrajinští obránci, tak civilisté, podle něj svrhli množství bomb.

23:11 - Během raketového útoku v centru Kyjeva mluvil generální tajemník OSN Antonio Guterres právě s prezidentem Zelenskym, potvrdil v rozhovoru pro BBC.

22:53 - Americká Sněmovna reprezentantů schválila zákon o půjčce a pronájmu, který má urychlit dodávky zbraní na Ukrajinu.

22:21 - Čtvrteční raketový útok na centrum Kyjeva si podle upřesněných informací vyžádal deset zraněných. Střely zasáhly 25poschoďový obytný dům, informuje The Kyiv Independent.

21:47 - Tří rakety se podařilo zlikvidovat pomocí protivzdušného systému v Oděské oblasti, informuje tamní guvernér Maksym Marčenko.

21:11 - Španělská vojenská loď doplula do Polska s nákladem 200 tun vojenského materiálu pro Ukrajinu, cituje the Kyiv Independent polská média.

149 metrů dlouhá loď Ysabel podle něj přivezla největší náklad vojenské pomoci, které Španělsko Ukrajině dosud poskytlo, mezi nimi zbraně, 30 nákladních aut a 10 off-roadových vozidel.

20:35 - Zásah Kyjeva ruskými střelami s plochou dráhou letu v den návštěvy Guterrese a bulharského premiéra Kirila Petkova potvrdil i ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. „Tímto ohavným aktem barbarství Rusové znovu demonstrují svůj postoj vůči Ukrajině, Evropě a celému světu,“ uvedl.

19:56 - Dvě hlasité exploze byly slyšeny nedaleko centra Kyjeva, informuje list The Kyiv Independent. Nad centrem města se vznáší kouř. Podle starosty Vitalije Klička zasáhly ruské střely město v Ševčenkivské oblasti.

Širší centrum Kyjeva zasáhly ruské rakety s plochou dráhou. Ve městě byl zrovna šéf OSN

Válka na Ukrajině

Ve čtvrtek se v Kyjevě sešel s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenskym generální tajemník OSN Antonio Guterres.

19:52 - Náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil generál Valerij Gerasimov údajně osobně přijel do ukrajinského Izjumu, aby převzal velení ruských vojsk v Donbasu. S odvoláním na své blíže neupřesněné zdroje to tvrdí ukrajinský portál Defence Express, který spolupracuje s vojensko-průmyslovým komplexem a s armádními experty. Informaci, kterou z jiných zdrojů nelze ověřit, převzalo několik ukrajinských médií.

Náčelník ruského generálního štábu Gerasimov je na Ukrajině, má převzít velení, píše server

Evropa

19:48 - OSN dělá vše pro to, aby pomohlo evakuaci z Mariupolu, ujistil podle Reuters po setkání s ukrajinským prezidentem generální tajemník organizace.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Generální tajemník OSN Antonio Guterres a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v Kyjevě

18:37 - Ukrajinským silám se podle agentury Interfax Ukrajina podařilo sabotáží zničit železniční most v Jakymivce v Záporožské oblasti, který sloužil k zásobování anektovaného Krymu. Má se jednat o jeden ze dvou mostů, jež k zásobování poloostrova slouží.

17:48 - USA nenechají Moskvu zastrašovat evropské země výhrůžkami přerušením dodávek plynu, řekl americký prezident Joe Biden. Pomoci by mohlo Japonsko, Jižní Korea či Katar.

17:45 - Britské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že na Ukrajině jeden občan Británie zahynul a druhý se pohřešuje. Tito muži se zřejmě po boku ukrajinských vojáků zapojili do boje proti ruským jednotkám, informuje televize Sky News. Tato informace ale podle ní není potvrzená.

17:39 - Podle Kyjeva při další výměně zajatců Rusové pustili 45 Ukrajinců, mezi nimiž je 33 vojáků a 12 civilistů. Kolik bylo propuštěno Rusů, není jasné.

17:28 - Americký prezident Joe Biden požádal Kongres o vyčlenění dalších v přepočtu 771 miliard korun na pomoc Ukrajině. Kyjevu chce dát také zmrazené finance ruských oligarchů.

15:28 - Finsko nebude platit Rusku za plyn v rublech, řekl finská ministryně pro evropské záležitosti Tytti Tuppurainenová. Země se pokusí co nejrychleji přestat z Ruska brát fosilní paliva.

Česko naplní zásobníky plynu nejméně na 80 procent, rozhodl ministr

Ekonomika

15:17 - Lidem ve zničeném Mariupolu hrozí kromě ruského ostřelování kvůli nehygienickým podmínkám i epidemie nemocí, uvedla podle agentury Unian mariupolská městská rada.

Gazpromu se loni raketově zvýšil zisk

Ekonomika

14:31 - Ukrajinská prokuratura zveřejnila jména deseti ruských vojáků, mučících obyvatele ukrajinské Buče. Generállní tajmník António Guterres v Buči vyzval Rusko, aby spolupracovalo se soudem.

13:47 - Rusko oznámilo, že jeho systémy protivzdušné obrany sestřelily nad Chersonem 12 střel z raketometů a dvě balistické rakety Točka-U, Trosky jedné dopadly do parku. Raketa Točka-U byla sestřelena i nad Izjumem, u něhož se soustřeďuje ruská techniky k útoku směrem na jih. Rusko ovládlo nedaleké městečko Zavody.

12:57 - Ruská armáda utrpěla v prvních dnech invaze těžké ztráty, v bojích na Ukrajině umírají v jejích řadách nejčastěji mladí muži z chudých částí Ruska. Vyplývá to z analýzy ruského nezávislého serveru Mediazona.

11:42 - Rusko tvrdě odpoví na provokování Kyjeva k úderům proti vojenským objektům na ruském území, varovala mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová.

Karma je krutá, naznačila Ukrajina Rusku, že bude útočit na jeho území. Zacharovová zuří

Evropa

11:35 - Rusko od začátku války na Ukrajině zdvojnásobilo příjmy z prodeje plynu, ropy a uhlí do Evropské unie. S odvoláním na údaje finského střediska pro výzkum energií a ovzduší CREA to napsal ruský list Kommersant.

Rusko těží z drahých energií, příjmy za plyn a ropu zdvojnásobilo

Válka na Ukrajině

11:27 - Německý parlament velkou většinou hlasů schválil rezoluci vládních stran a opozičních konzervativců na podporu dodávek těžkých zbraní Ukrajině.

10:37 - Pokud Finsko a Švédsko požádají o vstup do NATO, budou vítány a přijetí bude rychlé, řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Stoltenberg: Finsko a Švédsko můžeme přijmout do NATO rychle

Evropa

10:31 - Během návštěvy Kyjeva navštívil nedalekou válkou zničenou Boroďanku generální tajmník OSN Antonio Guterres. Do Kyjev přicestoval z Moskvy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Žádným způsobem nelze tolerovat válku v 21. století, podívejte se na to, prohlásil Guterres ve zdevastované BoroďanceVideo: Reuters

10:05 - Česko udělilo lidem zasaženým ruskou invazí na Ukrajinu dosud 314 583 speciálních víz. Ve středu jich přibylo 1783, uvedlo ministerstvo vnitra.

10:03 - Rakouská OMV, jeden z největších dovozců ruského plynu, si otevře účet u Gazprombank, aby vyhověla požadavkům Kremlu, napsal Financial Times.

9:55 - Rusko nasadilo u své černomořské námořní základny v Sevastopolu trénované vojenské delfíny, kteří pomáhají chránit kotvící lodě před podmořskými útoky. Na základě analýzy satelitních snímků k tomu dospěl Námořní institut Spojených států.

9:33 - Velká Británie chce dodat Ukrajině protilodní střely pro boj s ruským námořnictvem, uvedl to ministr obrany Ben Wallace.

8:09 - Německá energetická společnost Uniper bude platby za dodávky plynu z Ruska převádět do ruské banky, a nikoliv do banky v Evropě. Řekl to mluvčí firmy německému listu Rheinische Post. „Plánem je provádět naše platby v eurech na účet v Rusku,“ řekl mluvčí.

Evropští energetičtí giganti si otevírají účty v ruské bance

Ekonomika

Uniper patří mezi největší kupce ruského plynu v Evropě, má významné aktivity v Rusku a patří mezi pět evropských energetických firem, které investovaly do plynovodu Nord Stream 2.

7:30 - Ruská armáda zesiluje svou ofenzivu na Ukrajině, největší aktivitu vyvíjí na východě a severovýchodě země, uvedl ukrajinský generální štáb.

Ruská armáda zesiluje ofenzivu na východě a severovýchodě Ukrajiny

Evropa

7:22 - Rusové už tisknou lístky pro referendum na východě Ukrajiny a provádějí sčítání lidu, oznámil ukrajinský generální štáb. Civilistům brání opustit okupovaná území. Mají také v plánu vyhlášení Chersonské lidové republiky.

7:12 - Maďarsko přistoupilo na platební podmínky Moskvy pro odběr ruského plynu, potvrdil ministr zahraničí Péter Szijjártó. Maďarsko podle něj nemá alternativní možnosti, jak si zajistit energetické zdroje nebo trasy, které by zemi umožnily v nejbližších letech ukončit dovoz z Ruska.

Maďarsko přistoupilo na ruské podmínky pro odběr plynu

Ekonomika

6:25 - V některých oblastech Doněcké a Luhanské oblasti dochází k průlomovým útokům ruské armády. Hlavní ofenzíva je ale před námi, tvrdí ukrajinský generál Mykola Malomuzh.

06:17 - Polsko počítá s finanční pomocí Evropské unie na podporu uprchlíků z Ukrajiny, podobně jako v případě Turecka během migrační krize v roce 2015. Prohlásil to premiér Mateusz Morawiecki.

05:52 - Chersonská oblast na Ukrajině, od března okupovaná ruskými jednotkami, začne od 1. května jako svou měnu používat ruský rubl.

05:50 - Ve městě Bělgorod na rusko-ukrajinské hranici byly slyšet výbuchy. Tamější úřady tvrdí, že jde o protivzdušnou obranu.

05:25 - USA tvrdí, že mají věrohodné informace o tom, že ruská armáda zastřelila Ukrajince, kteří se pokusili se vzdát v Doněcké oblasti.

Rusové zastřelili Ukrajince, kteří se chtěli vzdát

Válka na Ukrajině

05:07: Australské úřady vydaly přes 7000 víz Ukrajincům. Doklad umožňuje vstup a pobyt v zemi po dobu až tří let s právem na práci a zdravotním pojištěním.

05:04 - Kanadští zákonodárci označili ruské působení na Ukrajině za „genocidu“.

04:57 - Válka na Ukrajině je válkou nás všech a spojenci musí zdvojnásobit své úsilí a poslat Kyjevu tanky a bojová letadla, prohlásila britská ministryně zahraničí Liz Trussová.

04:54 - Z centra ukrajinského Chersonu byly hlášeny exploze. Údery byly provedeny z ukrajinských pozic raketami Točka-U, tvrdí ruská agentura RIA Novosti. Ve městě, které je obsazené ruskými silami, platí zákaz vycházení.

23:30 - O využití tří vytipovaných státních objektů pro ubytování příchozích Romů by mělo být definitivně rozhodnuto nejpozději do pátku. Na středeční tiskové konferenci po jednání vlády to řekl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

22:53 - O tom, jak se vypořádat s rozhodnutím Ruska zastavit dodávky zemního plynu do Polska a do Bulharska, budou jednat unijní ministři energetiky 2. května ve Francii. S odvoláním na francouzskou ministryni životního prostředí Barbaru Pompiliovou o tom informovala agentura Reuters.

22:19 - Ruský ekonomický růst v březnu zpomalil na 1,6 pct. z 4,3 pct. v únoru. Za kvartál ekonomika meziročně vzrostla o 3,7 pct., uvedl resort hospodářství.

21:52 - Ruská banka Home Credit & Finance Bank (HCFB), která patří do skupiny PPF, není kvůli protiruským sankcím schopna vyplácet závazky ze svých dolarových dluhopisů. Společnost to uvedla v prohlášení, na které na svém webu upozornil Deník N.

21:40 - Ve dvou proruských separatistických republikách na východě Ukrajiny se chystá referendum o jejich připojení k Rusku, napsal portál Meduza s odvoláním na své tři nejmenované zdroje blízké Kremlu. Hlasování se má podle informací portálu uskutečnit v polovině května.

21:38 - V zásobnících v ČR je asi 925 mil. metrů krychlových plynu, loni v tuto dobu to bylo 391 mil., řekl ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (za STAN). Při běžné spotřebě vydrží dva měsíce.

Síkela: Zásoby plynu v ČR jsou meziročně vyšší, vydrží nejméně dva měsíce

Ekonomika

20:52 - Video útoku na budovu podněsterského ministerstva bezpečnosti, který se odehrál v pondělí, zveřejnil televizní kanál vysílající na tomto území. Na záběrech jsou vidět tři muži, kteří pálí proti budově, na níž je umístěna kamera. Další záběry jsou z kamery na protějším domě.

20:32 - Rusko nevyjednává o výměně ukrajinského proruského politika Viktora Medvedčuka, který byl zadržen na Ukrajině. Uvedla to RIA Novosti s odkazem na mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova. Sám Medvedčuk dříve navrhoval, aby byl vyměněn za zajaté cizince.

20:21 - Evropská lidová strana (EPP) by měla prosazovat jednotný a solidární postoj EU proti ruské agresi vůči Ukrajině, shodovali se zástupci strany v Evropském parlamentu na zasedání frakce, které dnes začalo v Praze.

19:39 - Při ruském ostřelování nemocnice v Severodoněcku zemřela žena. Server Nexta zveřejnil video z následků ostřelování.

18:12 - Polský prezident Andrzej Duda se nechal slyšet, že Polsko podnikne „adekvátní právní kroky“ proti ruské plynárenské společnosti Gazprom. Varšava již dřívě během dne uvedla, že přerušení dodávek ruského plynu do Polska považuje za porušení platných smluv.

17:40 - Ruské jednotky zasáhly budovu nemocnice v Severodoněcku. Jedna žena útok nepřežila, uvádí agentura Nexta.

17:08 - Při kritickém nedostatku plynu by se dodával jen domácnostem nebo nemocnicím, uvedlo české ministerstvo průmyslu. Je 10 odběrových stupňů pro postupné omezování spotřeby.

Při kritickém nedostatku by se plyn v ČR dodával jen domácnostem nebo nemocnicím

Válka na Ukrajině

17:04 - Rusko provede „rychlé odvetné údery“, pokud se kdokoli pokusí zasáhnout do situace na Ukrajině a „vytvoří nepřijatelné hrozby strategické povahy“. V projevu ruským zákonodárcům to uvedl ruský prezident Vladimir Putin.

Zkuste něco, reakce bude blesková. Putin vyhrožuje Západu

Evropa

16:43 - „Putinovo rozhodnutí zastavit dodávky plynu do Polska a Bulharska znovu dokazuje, že Ruská federace záměrně eskaluje situaci a porušuje veškeré platné smlouvy. Jednotná reakce EU je teď velmi důležitá,“ uvedl na Twitteru český ministr zahraničí Jan Lipavský.

16:32 - „Konec aktivní fáze bojů v Donbasu neznamená konec války. Taktické operace, letecké údery, válka... budou pokračovat tak jako tak... může to pokračovat až do nového roku, vše závisí na řadě faktorů,“ řekl bezpečností poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč.

16:22 - Do 30. dubna mohou ukrajinské ženy a děti navštívit Zoo Praha za symbolickou 1 Kč, pak už bude pro všechny návštěvníky platit běžné vstupné.

16:08 - Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová za první polovinu dubna obdržela okolo 400 oznámení o sexuálním násilí včetně znásilnění, kterého se na Ukrajině dopustili ruští vojáci. S odvoláním na ombudsmanku o tom dnes informoval list Ukrajinska pravda.

15:57 - Polsko učiní vše pro uložení smluvních pokut Rusku, které zastavilo dodávky plynu do země. Varšava za plyn v rublech platit nebude, řekl premiér Mateusz Morawiecki.

15:56 - Ruská ekonomika ustála sankce Západu, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Varoval před bleskovou reakcí Moskvy v případě vměšování do situace na Ukrajině.

15:43 - Bezpečnostní expert Milan Mikulecký se obává, že by Rusko mohlo použít zbraně hromadného ničení. Uvedl to v nejnovějším díle podcastu Zbytečná válka.

Chystá si Rusko půdu pro taktický jaderný útok? Začínám se toho trošku bát, říká expert

Evropa

14:51 - Viceprezident Gazprombank Igor Volobujev uprchl z Ruska do Kyjeva, kde se připojil k tamní teritoriální obraně, informuje Moscow Times. Volobujev rovněž uvedl, že smrt Vladislava Avajeva, bývalého prvního viceprezidenta Gazprombank, byla zinscenovaná.

13:39 - Rusko ve středu vymění uvězněného Američana Trevora Reeda za ruského pilota Jarošenka, odpykávajícího si trest v USA, uvedla podle TASS ruská diplomacie.

12:53 - Požadavek platit za dodávky ruského plynu v rublech není vydíráním, prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Rusko podle něj zůstává spolehlivým dodavatelem.

12:51 - Při zastavení dodávek ruského plynu do EU by Česko podle šéfa Teplárenského sdružení Topolánka nemohla rychle nahradit výpadek. Bylo by to ničivé, míní.

12:40 - Bulharsko potvrdilo, že mu Gazprom přestal dodávat plyn. Učinil to, protože země nebyla ochotna platit za plyn v rublech.

12:16 - Ruští vojáci zasáhli proti demonstrantům v jihoukrajinském Chersonu. Město je od března v rukou ruských jednotek, lidé ve středu proti okupačním silám opět vyšli do ulic. Napsala o tom agentura Unian, podle které jsou na místě zranění.

11:56 - Ruský pokus o demilitarizaci Ukrajiny dopadne přesně opačně, sarkasticky poznamenal ukrajinský vyjednavač Mychajlo Podoljak. „Po včerejší epochální schůzce 40 ministrů obrany mám pro Rusko špatné zprávy. Kapacita, rychlost, zjednodušená logistika, rozšířený sortiment zbraní – Ukrajina posiluje,“ napsal na Twitteru.

11:17 - Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj by se mohli setkat u jednacího stolu v nejbližších dnech. Uvedl to turecký ministr obrany Hulusi Akar, jehož země v konfliktu působí jako mediátor. Jeho vyjádření působí zvláštně ve světle toho, že se mírová jednání podle dostupných informací zasekla.

11:05 - Ruské tajné služby se snaží destabilizovat situaci v Podněstří, uvedl ukrajinský prezident Zelenskyj.

10:25 - Polsko je připraveno obejít se bez plynu a případně také bez ropy z Ruska, uvedla ve středu polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová. Polsko bylo na ruské „utažení kohoutků“ nachystáno, zásobníky s plynem jsou plné přibližně z 80 procent. Díky dodávkám přes přípojky plynovodů z Česka a Litvy ale nemusí do zásob ani sahat; také těžba plynu v samotném Polsku běží na maximum, ujistila v rozhlasovém rozhovoru.

10:08 - Cena plynu pro evropský trh vzrostla zhruba o 20 procent a dostala se nad 120 eur za megawatthodinu. Trh reaguje na omezení dodávek z Ruska.

Cena plynu na evropském trhu prudce vzrostla

Válka na Ukrajině

9:50 - Rozhodnutí Gazpromu zastavit dodávky plynu Varšavě a Sofii bylo správné, je to potřeba také u dalších nikoliv přátelských zemí, míní šéf Státní dumy.

9:47 - EU chystá společnou reakci na zastavení dodávek ruského plynu do Polska a Bulharska, uvedla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Krok Moskvy označila za vydírání.

9:46 - Ruské střely Kalibr s plochou dráhou letu zničily v Záporožské oblasti Ukrajiny sklady zbraní z USA a Evropy, tvrdí ruské ministerstvo obrany.

9:34 - Zastavení dodávek plynu je vydírání, Gazprom porušil smlouvu, řekl bulharský premiér Kiril Petkov. Bulharsko podle něj přezkoumává všechny smlouvy s ruskou firmou.

9:17 - Polská vojenská policie zadržela ruského a běloruského občana, jsou podezřelí ze špionáže pro Rusko, uvedla polská média s odvoláním na úřady.

9:11 - Polská plynárenská společnost PGNiG potvrdila, že ruský Gazprom zastavil dodávky zemního plynu do Polska. Označila to za porušení smlouvy.

8:56 - Systém protivzdušné obrany zničil u Voroněže malý průzkumný dron, oznámil gubernátor Alexandr Gusev. Sestřelen byl nad mikroregionem Šilovo u letiště Baltimor. Od hranic s Ukrajinou je vzdálené 300 km.

8:49 - Válka na Ukrajině vyvolá vysoké ceny potravin a energií, které potrvají tři roky, varovala v úterý Světová banka. Její vyjádření zvyšuje obavy, že se vrátí situace za ropné krize v půlce sedmdesátých let, kdy byl slabý ekonomický růst a souběžně panovala vysoká inflace.

Výhled Světové banky: Drahota kvůli válce potrvá tři roky

Ekonomika

8:35 - Dněpropetrovská oblast se stala v noci na středu terčem intenzivního ostřelování, píše server Kyiv Independent s odkazem na informace ukrajinského generálního štábu. Zasažena byla energetická infrastruktura a na místě vypukl velký požár.

Rusové intenzivně útočí na východě Ukrajiny

Evropa

8:21 - Ruský plynárenský podnik Gazprom úplně zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska kvůli tomu, že země nezaplatily za plyn v rublech, napsala agentura TASS.

Gazprom úplně zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska

Ekonomika

8:11 - Francouzský Renault podle ruské vlády převede většinový podíl v automobilce AvtoVAZ na ruský institut. Renault se k této informaci odmítl vyjádřit.

7:28 - Dodávky ruského plynu prostřednictvím plynovodu Jamal do Polska se obnovily po předchozím poklesu na nulu. Informovala o tom agentura Reuters.

7:26 - Ruská vojska dál útočí na východě Ukrajiny s cílem ovládnout celý Donbas a udržet pozemní přístup na Krym, uvedl ve středu ráno ukrajinský armádní štáb.

7:02 - Ukrajinští vojáci zaútočili na okupovaný Hadí ostrov. Podle středečního vyjádření velitelství Jih zasáhli velitelské stanoviště a systém protivzdušné obrany Strela-10, oznámila Ukrajinska pravda. Boje podle velitelství probíhají i na frontě u Černého moře. Dál útočí i Rusové.

Ukrajinci zaútočili na obsazený Hadí ostrov

Evropa

6:17 - V ruské Belgorodské oblasti u hranic s Ukrajinou v noci na středu začal hořet muniční sklad. Informoval o tom tamní gubernátor Vjačeslav Gladkov.

5:58 - Třiasedmdesát procent Američanů podporuje snahy Spojených států dodávat Ukrajině zbraně. Vyplývá to z nového průzkumu společnosti Ipsos pro agenturu Reuters. Jde o zatím nejvyšší podporu amerických dodávek zbraní Kyjevu od začátku ruské invaze na Ukrajinu. V dřívějším průzkumu provedeném na konci března dodávání zbraní na Ukrajinu podporovalo 68 procent respondentů.Dodávky podporují voliči republikánů i demokratů.

Dodávky zbraní na Ukrajinu podporuje 73 procent Američanů

Amerika

5:43 - Ruská invaze na Ukrajinu zvýšila pravděpodobnost, že Finsko a Švédsko podají žádost o vstup do Severoatlantické aliance. Zatímco Helsinky se k NATO přibližují rychle, Stockholm je ve vztahu k západní vojenské alianci zdráhavější, napsal list Financial Times.

5:35 - Český ministr zahraničí Jan Lipavský ve Washingtonu v noci na dnešek jednal se svým americkým protějškem Antonym Blinkenem mimo jiné o české podpoře Ukrajině. Blinken vyjádřil Česku jasnou podporu ve všech pozicích.

Blinken podpořil ČR ve všech jejích krocích

Amerika

01:20 - Prezident Miloš Zeman i premiér Petr Fiala (ODS) budou ve středu v Praze jednat s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Probírat budou válku na Ukrajině a její dopady na Evropskou unii, ale také kroky obou zemí při pomoci Ukrajině po ruské vojenské invazi. Jednat budou i o bilaterálních vztazích.

00:40 - Poslanci ve středu budou schvalovat některá daňová zvýhodnění související s pomocí Ukrajině. Daňová předloha související s ruskou invazí na Ukrajinu například umožní odečíst z daní dary poskytnuté přímo Ukrajině na podporu jejího obranného úsilí nebo tamním neziskovým organizacím.

23:53 - Není ani zdaleka jisté, že ofenziva ruské armády na východě Ukrajiny bude úspěšná a že se Rusku podaří Donbas dobýt, protože ukrajinské síly mají poměrně silnou pozici a podporu Západu v podobě dodávek zbraní. V rozhovoru se stanicí Sky News to řekl náměstek britského ministerstva obrany James Heappey.

23:05 - Američtí diplomaté ze zastupitelského úřadu USA na Ukrajině, kteří odjeli do Polska asi dva týdny před zahájením ruské invaze, odjeli v úterý do Lvova. Oznámilo to americké ministerstvo zahraničí, podle nějž se jedná o první krok v plánovaném návratu amerických diplomatů na Ukrajinu.

22:24 - Neobvykle dlouhý stůl, u kterého se ruský prezident Vladimir Putin v minulosti nechával fotit se zahraničními návštěvami, v úterý opět Kreml využil při rozhovorech Putina s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem.

Dlouhý stůl opět na scéně. Putin ho využil pro jednání s šéfem OSN

Zahraniční

21:40 - Gazprom zastaví od středy dodávky plynu do Bulharska, oznámilo bulharské ministerstvo energetiky. Ujistilo, že zatím není nutné snižovat spotřebu.

21:11 - Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na sociálních sítích zveřejnila video, v němž se rusky obrací na ruské vojáky, jejich velitele a další osoby, kterých se to týká, a vyzývá je k zastavení války na Ukrajině. V tříminutovém apelu Čaputová rovněž odsoudila válečné zločiny páchané na ženách, dětech a dalších civilistech.

20:49 - Ruský útok na Ukrajinu způsobil na světových komoditních trzích největší šok od 70. let minulého století. Uvedla to Světová banka (SB) ve své zprávě o vyhlídkách komoditních trhů. Varovala, že ceny komodit se budou držet na mimořádně vysokých úrovních také v příštích dvou letech.

20:23 - Neutrální Švýcarsko vetovalo reexport munice švýcarské výroby používané samohybnými protiletadlovými systémy Gepard, který se rozhodlo Ukrajině poslat Německo. Oznámila to podle agentury Reuters švýcarská vláda.

S gepardy od Němců pro Ukrajinu bude problém. Švýcaři vetovali vývoz munice

Evropa

20:14 - Rusko rozhodnutím o zastavení dodávek plynu do Polska vyhrocuje situaci a porušuje platné smlouvy, uvedl český premiér Petr Fiala na Twitteru.

Fiala: Zastavením plynu Polsku porušuje Rusko smlouvy a vyhrocuje situaci

Ekonomika

19:45 - Ruský prezident Vladimir Putin doufá v pozitivní výsledek rusko-ukrajinských jednání. Podle Reuters to řekl při setkání s generálním tajemníkem OSN Guterresem v Moskvě.

Putin podle OSN souhlasí, aby se organizace zapojila do evakuací z Mariupolu

Zahraniční

19:15 - Polská plynárenská firma PGNiG uvedla, že ji ruský Gazprom informoval, že od středy ukončí dodávky plynu do Polska. Potvrdila tak informace médií.

18:38 - Na Ukrajině je přes 16 tisíc lidí hlášeno jako pohřešovaných. Z nich asi 2000 jsou vojáci, čtvrtina civilistů je z Mariupolu. Uvedla to ukrajinská ombudsmanka.

18:08 - Finsko a Švédsko by se mohly o tom, zda vstoupit do NATO po ruské invazi na Ukrajinu, rozhodnout společně. Potvrdil to dnes podle agentury Reuters finský ministr zahraničí Pekka Haavisto. Rozhodnutí v obou severských zemích podle něj mohou padnout v rozmezí dnů či týdnů.

17:35 - Rusko podle neoficiálních informací polského portálu onet.pl zastavilo dodávky plynu do Polska. Polsko za surovinu odmítlo platit v rublech.

Rusko zastavuje dodávky plynu do Polska a Bulharska

Evropa

17:29 - Úroveň radioaktivity v odstavené Černobylské jaderné elektrárně je normální, řekl generální tajemník Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi, který odstavené zařízení v úterý navštívil. Grossi přijel na návštěvu odstaveného zařízení v den 36. výročí jaderné katastrofy v elektrárně. Agentura AFP zprvu nesprávně interpretovala jeho slova a označila hodnoty za „abnormální“.

Ne „abnormal“, ale „at normal“. AFP opravila zprávu o radioaktivitě v Černobylu

Evropa

17:24 - Západní země budou o koordinaci pomoci Ukrajině jednat každý měsíc v rámci kontaktní skupiny, řekl novinářům americký ministr obrany Lloyd Austin.

16:48 - Mezinárodní hokejová federace (IIHF) odebrala Rusku pořadatelství mistrovství světa v příštím roce, které se mělo konat v květnu 2023 v Petrohradu.

16:41 - Vlivný tajemník ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev obvinil Západ a vládu v Kyjevě, že jejich politika vede k rozpadu Ukrajiny. Jeho slova lze chápat jako varování, že ruská válka proti Ukrajině by mohla vést k rozdělení země a že Moskva by z toho obviňovala své oponenty.

16:15 - Německo bude nadále podporovat Ukrajinu dodávkami zbraní, nebude ale postupovat samo, ale se spojenci, řekla ministryně obrany Christine Lambrechtová.

Německo nabídlo Česku kompenzace za zbraně pro Ukrajinu, píše Die Welt

Válka na Ukrajině

15:43 - Moldavská prezidentka Maia Sanduová varovala, že za útoky v separatistickém Podněstří z posledních dvou dní stojí místní proválečné frakce.

Generální tajemník OSN Guterres jednal v Moskvě s ruským ministrem zahraničí Lavrovem.Video: AP

15:40 - Německo chce nahradit veškeré dodávky ruské ropy v řádu dnů, řekl ministr hospodářství Robert Habeck. Dodávky z Ruska v Německu pokrývají asi 12 procent spotřeby.

15:35 - Při ruském útoku byl poničen železniční most u ústí Dněstru, úřady zavřely i silnici. Pokud by byl zničen, byla by část Ukrajiny odříznutá.

Rusové se pokoušejí odříznout část ukrajinského území na jihu

Evropa

15:26 - Soud v Rusku vyměřil pokutu pět milionů rublů provozovateli Wikipedie, pokutu dostali také provozovatel aplikace TikTok a vlastník sítě Facebook.

15:15 - Do Moskvy v úterý dorazil generální tajemník Organizace spojených národů (OSN) António Guterres, kde absolvoval jednání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Šéf ruské diplomacie si setkání s „kolegou a přítelem“ pochvaloval a poděkoval mu za porozumění ruské optice ohledně války na Ukrajině.

Lavrov dokonale využil návštěvy „posla světa“

Válka na Ukrajině

15:02 - Ruská plynárenská společnost Gazprom pracuje na realizaci prezidentského výnosu, který počítá s platbami za dodávky plynu v rublech. Uvedl to mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který tím reagoval na dotaz ohledně pokynů Evropské komise (EK) k plánu Ruska.

Gazprom pracuje na zavedení systému plateb za plyn v rublech

Válka na Ukrajině

14:09 - Šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný oznámil, že koalice ve Sněmovně je připravena přijmout usnesení, že činy, které na Ukrajině páchají ruští vojáci, jsou genocida. Návrhem by se mohla zabývat v následujícím týdnu.

13:45 - Rusko se rozhodlo vyhostit čtyři švédské diplomaty. Švédsko odpoví na tento neodůvodněný a nepřiměřený krok, uvedla ministryně zahraničí.

13:35 - Británie pošle na Ukrajinu „nové hasičské vozy a sanitky”, oznámil na Twitteru premiér Boris Johsnon.

12:42 - OSN má maximální zájem na vyhlášení příměří na Ukrajině v nejbližší době, uvedl dnes generální tajemník OSN António Guterres v Moskvě. Guterres, který by se měl v ruské metropoli setkat také s prezidentem Vladimirem Putinem, podle tiskových agentur uvedl, že hodlá udělat vše, aby válka skončila.

11:51 - Velká Británie zrušila všechna cla na zboží pocházející z Ukrajiny. Zároveň zakázala vývoz zboží do Ruska, které může poškodit obyvatele Ukrajiny. Jedná se například o odposlouchávací a monitorovací zařízení.

Velká Británie zrušila všechna cla na zboží z Ukrajiny

Válka na Ukrajině

11:44 - Takzvaná Bezpečnostní rada Podněstří zrušila vojenskou přehlídku plánovanou na 9. května, píše Nexta s odkazem na podněsterskou televizi.

11:15 - Moldavská premiérka Maia Sanduová svolala na úterý zasedání Nejvyšší bezpečnostní rady země kvůli rostoucímu napětí v neuznané Podněsterské republice. Uvedla v prohlášení prezidentská tisková služba.

11:09 - Polsko sestavilo vlastní sankční seznam proti Rusku, je na něm 15 oligarchů a 35 firem včetně Děripasky a Gazpromu, oznámil ministr vnitra.

11:02 - Tři teroristické útoky ohlásila takzvaná Bezpečnostní rada Podněstří. Napadena byla budova ministerstva státní bezpečnosti, vojenská jednotka v obci Parcani a dvě rozhlasové věže, informuje Nexta.

10:50 - V Podněstří byl vyhlášen červený stupeň teroristického nebezpečí.

10:29 - Znovuzvolený francouzský prezident Emmanuel Macron dal zelenou dodávkám moderních dělostřeleckých zbraní Kyjevu, píše agentura AP. Samohybné houfnice Caesar, které umí vystřelit šest ran za minutu na vzdálenost větší než 40 kilometrů, umožní Ukrajincům zasahovat ruské jednotky na dálku, poté se přemístit a následně na ně střílet znovu.

Děla nasazená s velkým úspěchem v tažení proti Islámskému státu v Iráku jakož i v dalších konfliktech představují další stupeň francouzské pomoci vládě prezidenta Volodymyra Zelenského.

10:20 - Jako všechny ozbrojené situace, i tato skončí dohodou, řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Jednání podle jeho verze událostí zkomplikoval fakt, že se do nich údajně začala míchat Británie a Spojené státy.

Lavrov: Jako všechny války, i tato skončí smlouvou

Válka na Ukrajině

10:12 - V moldavském Podněstří ovládaném proruskými separatisty v úterý zničily dva výbuchy vysílače sloužící k šíření ruských programů. Už v pondělí několik granátů za

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám