Hlavní obsah

Maďarsko přistoupilo na ruské podmínky pro odběr plynu

Budapešť
Aktualizováno

Maďarsko souhlasilo s podmínkami, které si stanovilo Rusko pro další dodávky plynu. Potvrdil to ministr zahraničí Péter Szijjártó. Uvedl, že země nemá žádné jiné možnosti, jak zajistit energetické zdroje i trasy, které by zemi umožnily v nejbližších letech ukončit dovoz z Ruska.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Plynová stanice v Rembelszczyzně poblíž Varšavy

Článek

„Z Ruska pochází 85 procent našich dodávek plynu a 65 procent našich dodávek ropy. Proč? Protože to určuje infrastruktura. Není to legrace, my jsme si tuhle situaci nevybrali,“ poznamenal Szijjártó.

Maďarsko patří mezi několik států Evropské unie, které se staví proti odstřihnutí se od dodávek ruského plynu a ropy v souvislosti s invazí na Ukrajinu, a to hlavně s ohledem na podobu vlastní energetiky a ekonomiky.

Rakousko platí za plyn v rublech, hlásí Rusko. Fake news, brání se kancléř

Ekonomika

Ruský prezident Putin po začátku bojů a ostré západní reakci na ruskou agresi oznámil, že odběratelé z „nikoliv přátelských zemí“ budou za ruský plyn muset platit v rublech. Evropské země a tamní plynárenské firmy to odmítly s tím, že by změna platební metody byla porušením uzavřených kontraktů. Ruská strana, pro kterou dodávky plynu do zemí EU znamenají výrazné příjmy, poté vypracovala a zákazníkům nabídla nový systém plateb.

Nutný účet u Gazprombank

V rámci tohoto platebního schématu si odběratelé surovin musí u banky Gazprombank, nad kterou má kontrolu Kreml, otevřít dva bankovní účty – devizový a rublový. Odběratelé za energie platí v dolarech nebo v eurech a Gazprombank poté částku převede na rublový účet.

Bloomberg: Už čtyři evropští odběratelé platí za plyn v rublech

Ekonomika

Agentura Bloomberg, která se odvolala na zdroj blízký Gazprombank, ve středu napsala, že takové účty si už otevřelo deset evropských odběratelů ruského plynu a čtyři z nich tímto způsobem zaplatili. Není jasné, které další státy to byly, Rusko uvádí, že je mezi jimi i Rakousko, to přiznal i rakouský kancléř.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám