Hlavní obsah

Gazpromu se loni raketově zvýšil zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský plynárenský gigant Gazprom loni zvýšil čistý zisk na 2,09 bilionu rublů (670 miliard korun) z předchozích 135 miliard rublů (43,5 miliardy korun). Oproti roku 2020, který poznamenala koronavirová pandemie, těžila společnost z růstu cen ropy a plynu.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo společnosti Gazprom

Článek

Firma to podle agentury Reuters uvedla ve svém čtvrtečním sdělení. Tržby Gazpromu v roce 2021 stouply na 10,2 bilionu rublů ze 6,3 bilionu o rok dříve.

Ruský výrobce získává velkou část svých příjmů z exportu do Evropy, zejména do té západní. V roce 2021 využil plynové krize v Evropě kvůli mimořádně nízkým zásobám, které přispěly k cenové explozi.

Porušujete smlouvu a vydíráte, vzkázal Rusku Brusel

Ekonomika

Gazprom předpovídá, že těžba plynu letos klesne o zhruba čtyři procenta. Podle agentury Reuters to je další známka dopadu západních sankcí vůči Moskvě.

Ruská plynárenská společnost Gazprom se v probíhající krizi vztahů mezi Ruskem a Západem stala nástrojem Moskvy a zároveň jedním z účastníků obchodně-diplomatické roztržky.

Rusko v reakci na uvalené sankce Západu požaduje platby v rublech a tento týden zastavilo dodávky do Polska a Bulharska. Evropské země platit v rublech odmítají, původně deklarovanou evropskou jednotu se ale Moskvě zřejmě podařilo rozbít.

Maďarsko přistoupilo na ruské podmínky pro odběr plynu

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám