Hlavní obsah

Zkuste něco, reakce bude blesková. Putin vyhrožuje Západu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu varoval před bleskovou reakcí Moskvy na snahu třetích zemí zasahovat do situace na Ukrajině. Rozhodnutí, jak by taková reakce vypadala, už padla, varoval Putin ve středu při projevu k poradnímu sboru ruského parlamentu v Petrohradu.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

V případě, že se Rusko například kvůli západní intervenci na Ukrajině ocitne v ohrožení, použije prostředky, které zatím jeho protivníci nemají k dispozici, uvedl podle TASS Putin.

„Pokud se někdo rozhodne zasáhnout do probíhajících událostí na Ukrajině zvenčí a vytvoří tím pro nás nepřijatelnou strategickou hrozbu, měl by vědět, že naše reakce bude rychlá jako blesk. Máme na to nástroje. Nástroje, kterými se nikdo jiný nemůže chlubit. My se s nimi ale chlubit nebudeme, použijeme je, pokud to bude třeba,“ prohlásil Putin.

Co přesně tím měl na mysli, ruský prezident neupřesnil. Nabízí se ale například nejnovější hypersonické střely Kinžal, které jsou kvůli rychlosti a měnitelné trajektorii za letu obtížně likvidovatelné.

Příštím cílem v Kyjevě může být západní delegace, varuje Moskva

Evropa

Obdobnou zbraň Západ zatím ve výzbroji nemá a krátké by na ni zřejmě byly i standardní protiletecké systémy.

Putin při projevu v Petrohradu mluvil i o dopadu západních ekonomických sankcí. Řekl, že ruská ekonomika ustála nové sankce, které Západ přitom považoval za drtivé. Dodal, že Rusko na tyto „nešikovné“ pokusy zareaguje zavedením velké svobody a otevřenosti podnikání.

Západní země přijaly sankce v reakci na ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu, která začala na konci února.

Chystá si Rusko půdu pro taktický jaderný útok? Začínám se toho trošku bát, říká expert

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám