Hlavní obsah

Gazprom úplně zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský plynárenský podnik Gazprom úplně zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska kvůli tomu, že země nezaplatily za plyn v rublech, napsala agentura TASS. Zprávu o zastavení dodávek plynu do Polska a Bulharska později potvrdila také polská plynárenská společnost PGNiG a bulharský premiér. Označili to za porušení smlouvy.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Dodávky plynu budou přerušeny do té doby, dokud země nezaplatí za plyn v rublech. „Gazprom Export oznámil společnostem Bulgargaz a PGNiG pozastavení dodávek plynu od 27. dubna do provedení platby v souladu s postupem stanoveným vyhláškou,“ uvedl Gazprom. Společnost neobdržela platby za dodávky k 26. dubnu.

Gazprom připomněl, že Bulharsko a Polsko jsou současně tranzitními státy pro dodávky plynu. Proto „v případě neoprávněného odběru ruského plynu z tranzitních objemů do třetích zemí budou tranzitní dodávky sníženy o tento objem”.

Putin potřebuje, aby plyn někdo odebíral. Zavřít vrty není snadné, míní expert

Ekonomika

Polská společnost PGNiG informaci Gazpromu a zastavení dodávek do Polska potvrdila. Označila to za porušení smlouvy a vyhradila si právo požadovat odškodné, uvedla agentura Reuters. Zároveň polský podnik upozornil, že jeho zákazníci nadále dostávají plyn podle svých potřeb.

Podle bulharského ministerstva energetiky měl ve středu Gazprom zastavit dodávky také do Bulharska. Podle premiéra Kirila Petkova to je vydírání a porušení smlouvy ze strany Gazpromu. Bulharsko podle něj přezkoumává všechny smlouvy s ruskou firmou.

Dodávky ruského plynu do Rakouska a Německa pokračují v plném rozsahu. „Hlavní zásobovací trasy pro Rakousko procházejí přes Ukrajinu a přes plynovod Nord Stream, tyto dodávky nebyly omezeny,“ řekla rakouská ministryně pro energetiku Leonore Gewesslerová v rozhovoru pro rakouskou televizní a rozhlasovou společnost ORF.

Bartuška: Ruský plyn nenahradíme lusknutím prstu, bez něj bude přídělové hospodářství

Podcasty a pořady

Žádné omezení nezaznamenalo zatím ani Německo. Tamější zásobníky se pomalu plní. V pondělí byla úroveň naplnění všech německých zásobníků na úrovni 33,4 procenta. Stavy naplnění jsou srovnatelné s rokem 2017 a nyní jsou výrazně vyšší než na jaře 2015, 2018 a 2021, napsal server týdeníku Focus s odkazem na zprávu Spolkové agentury pro sítě.

Varšava odmítá platit v rublech

Portál onet.pl v úterý napsal, že minulý pátek vypršel termín, do kterého mělo Polsko zaplatit za surovinu v rublech, jak žádá Kreml. To ovšem Varšava odmítá, premiér Mateusz Morawiecki přístup Ruska označil za vydírání.

Zpráva o úplném zastavení dodávek přišla poté, co ve středu časně ráno agentura Reuters s odvoláním na údaje provozovatelů sítě pro přepravu plynu v Evropské unii uvedla, že dodávky ruského zemního plynu prostřednictvím plynovodu Jamal do Polska byly ráno obnoveny po předchozím poklesu na nulu.

Fiala: Zastavením plynu Polsku porušuje Rusko smlouvy a vyhrocuje situaci

Ekonomika

Také provozovatel bulharské plynové sítě Bulgartransgaz ráno agentuře Reuters sdělil, že dodávky ruského plynu do Bulharska zatím pokračují.

Vztahy mezi západními zeměmi a Ruskem jsou od konce února napjaté kvůli ruské invazi na Ukrajinu, země EU jsou však do značné míry stále závislé na dovozu ruského zemního plynu.

Reklama

Výběr článků

Načítám