Hlavní obsah

Rusko zastavuje dodávky plynu do Polska a Bulharska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Polská plynárenská firma PGNiG v úterý večer potvrdila dřívější informace médií, že Rusko zastavuje dodávky plynu do Polska. Varšavu o tom podle PGNiG informovala ruská plynárenská společnost Gazprom. Podobný krok ze strany Gazpromu následně oznámilo i Bulharsko.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Ilustrační foto

Článek

PGNiG uvedla, že ji ruský Gazprom informoval, že dodávky plynu do Polska ukončí od středy 08:00 SELČ. Na polském ministerstvu životního prostředí už kvůli tomu zasedá krizový štáb, uvádí polský server Onet.pl.

Ruská agentura TASS napsala, že objem přepravené suroviny plynovodem Jamal měřený na polsko-běloruské hranici klesl 25. dubna ve srovnání s 21. dubnem o 75 %.

Gazprom pak v úterý večer oznámil, že od středy zastavil dodávky plynu také do Bulharska. Potvrdilo to bulharské ministerstvo energetiky. Ujistilo, že zatím není nutné snižovat spotřebu.

Zastavení dodávky ruského plynu Polsku považuje český premiér Petr Fiala za porušení smluv. Je podle něj nutné se postupně zbavit závislosti na ruských palivech.

TASS se ve své zprávě odkazuje na polskou plynárenskou společnost Gaz-System. Podle jejího šéfa Tomasze Stempieně jsou zásobníky v zemi nyní naplněny z 80 procent.

Dlouhodobá smlouva o dodávkách ruského plynu mezi ruským Gazpromem a PGNiG vyprší s koncem letošního roku. Zastavení nebo přerušení dodávek je podle smlouvy třeba hlásit během jednoho dne, což se dosud nestalo.

Gazprom pracuje na zavedení systému plateb za plyn v rublech

Válka na Ukrajině

Polsko odmítá platit v rublech

Podle Onet.pl Polsko za surovinu odmítlo platit v rublech, a zastavení dodávek může souviset s tím.

Rusko požaduje platby za plyn v rublech v reakci na ekonomické sankce, které na něj Západ uvalil po zahájení probíhající vojenské invaze na Ukrajinu.

Podle think-tanku Forum Energii Polsko asi 55 procent své spotřeby zemního plynu kryje z dodávek z Ruska. Už delší dobu, bez ohledu na nynější konflikt na Ukrajině, pracuje na jejich nahrazení z jiných zdrojů. Do konce letošního roku má skončit stavba plynovodu Baltic Pipe, kterým do Polska poteče plyn z Norska.

Plyn v Jamalu stále proudí obráceně. Putin viní Němce, ti mlčí

Ekonomika

Plynová provázanost

Rusko je dlouhodobě největším dodavatelem zemního plynu do Evropy, připomněla ČTK. Podle údajů Eurostatu ještě v roce 2020 zajišťovalo téměř 40 procent spotřeby plynu v Evropské unii.

Unijní statistická agentura uvádí, že na ruském plynu jsou nejvíce závislé Česká republika a Lotyšsko, kde tvoří 100 procent spotřeby, následují Maďarsko a Slovensko.

Reklama

Výběr článků

Načítám