Hlavní obsah

Stoltenberg: Finsko a Švédsko můžeme přijmout do NATO rychle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Pokud Finsko a Švédsko požádají o vstup do NATO, budou vítány a jejich přijetí bude rychlé, řekl ve čtvrtek generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Členské země podle něj podporují přistoupení obou skandinávských států.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg

Článek

„Jsou to naši nejbližší partneři, vyspělé demokracie a členové EU. Spolupracujeme s nimi mnoho a mnoho let,“ řekl Stoltenberg před setkáním s předsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsolaovou.

Pokud oba státy požádají o členství na jaře, mohl by je schválit již červnový summit aliance v Madridu.

Lipavský by podpořil přijetí Finska do NATO

Domácí

Všech třicet dosavadních členů pak ovšem musí ratifikovat přijetí nových zemí ve svých parlamentech, což může nějaký čas trvat.

„Jsem přesvědčen, že přechodné období dokážeme zařídit tak, aby to dobře fungovalo pro Švédsko i Finsko,“ odpověděl Stoltenberg na otázku, jaké bezpečnostní záruky budou mít oba státy v době od podání žádosti do vstupu do ratifikace.

Švédsko a Finsko zvažují odchod od neutrality

Dlouhá léta neutrální Helsinky i Stockholm zvažují kvůli obavám z ruské agrese na Ukrajině změnu svého statusu.

Pokud by země byly členy NATO, v případě napadení Ruskem by se na ně vztahoval článek pět o kolektivní bezpečnosti.

Obě země podle místních médií mohou společně usilovat o vstup do NATO už v květnu. Ve Finsku má idea vstupu většinovou podporu jak ve společnosti, tak v parlamentu i proto, že neutralita byla vynucena SSSR.

V dlouhodobě neutrálním Švédsku je situace komplikovanější, většina obyvatel je pro, ale v největší sociálnědemokratické straně nemá vstup úplnou podporu.

Švédsko směřuje do NATO zdráhavě, Finové neváhají

Evropa

Rusko už varovalo, že pokud obě země vstoupí do aliance, nebude už vázáno bezjaderným statutem Baltského moře.

Ten však Rusko stejně nedodržuje, protože na základnách v Kalingradu jsou taktické balistické rakety Iskander schopné nosit jaderné nálože a zřejmě tam jsou i hlavice s nimi.

Vy chcete do NATO? Tak zapomeňte na bezjaderný Balt, vzkazuje Moskva Švédsku a Finsku

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám