Hlavní obsah

Velká Británie zrušila všechna cla na zboží z Ukrajiny

Velká Británie zrušila všechna cla na zboží pocházející z Ukrajiny. Zároveň zakázala vývoz zboží do Ruska, které může poškodit obyvatele Ukrajiny. Jedná se například o odposlouchávací a monitorovací zařízení.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Britský premiér Boris Johnson (vlevo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Velká Británie bude i nadále dělat vše, co je v jejích silách, aby podpořila boj Ukrajiny proti Putinově brutální a nevyprovokované invazi a pomohla zajistit dlouhodobou bezpečnost a prosperitu Ukrajiny a jejího lidu,“ uvedla v pondělním oficiálním prohlášení britské vlády ministryně mezinárodního obchodu Anne-Marie Trevelyanová.

Britská vláda dodala, že rozhodnutí učinila přímo na žádost ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Plné osvobození od cel pomůže klíčovým ukrajinským exportérům, kteří vyvážejí ječmen, med, konzervovaná rajčata a drůbež.

Zavedení nulových cel bude zatím platit pro nadcházejících 12 měsíců, v případě potřeby ale může být dál prodlouženo.

Ukrajina žádá od USA dvě miliardy dolarů měsíčně

Evropa

Britové patří ke státům, které Ukrajině pomáhají nejvíce. Co se týče vojenského materiálu, do země dodala už více než pět tisíc protitankových střel, pět systémů protivzdušné obrany s více než 100 střelami, 4,5 tuny plastických trhavin nebo protiletadlové systémy Starstreak s vysokorychlostními i nízkorychlostními střelami.

Reklama

Výběr článků

Načítám