Hlavní obsah

Putin odložil tradiční velkolepou oslavu konce druhé světové války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin se ve čtvrtek rozhodl odložit slavnostní vojenskou přehlídku 9. května a zrušil veškeré veřejné oslavy 75. výročí ukončení druhé světové války. Oznámila to agentura TASS s odvoláním na průběh videokonference ruského prezidenta s klíčovými členy vlády.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Riziko spojené s epidemií, jejíž vrchol ještě nepřešel, je stále extrémně vysoké a to mi nedává právo teď začít přípravy k přehlídce a dalším masovým akcím,“ řekl Putin během videokonference s premiérem Michailem Mišustinem, ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, ministrem obrany Sergejem Šojguem, šéfem tajné služby FSB Alexandrem Bortnikovem a s dalšími vysokými představiteli státu.

„Do Dne vítězství zbývá ani ne měsíc,“ dodal Putin, „aby se konala 9. května přehlídka, musela by příprava začít už teď.“ To však podle něj není kvůli epidemii možné. Uvedl, že rozhodnutí bylo těžké: „Nyní před námi leží nelehká, řeknu to přímo, těžká volba. Datum 9. května je pro nás svaté, ale cena lidského života je nevyčíslitelná.“

Rusko se chystá na velký náraz

Koronavirus

„Nařídil jsem ministru obrany i šéfům silových úřadů i státním orgánům na všech úrovních změnit plán a posunout přípravy vojenské přehlídky na Rudém náměstí i v regionech a odložit všechny masové veřejné akce, které byly plánovány jako připomínka 75 let velkého vítězství,” dodal Putin s tím, že přehlídky a průvody nesmrtelného pluku, jehož členy jsou potomci bojovníků z velké vlastenecké války se uskuteční ještě letos.

Dodal, že 9. květen je den vítězství pro všechny a že toto datum nelze odsunout nebo zrušit. Ruší se jen veřejné oslavy. Vzpomínat se proto podle Putina bude v každé rodině a sám udělá vše, aby nebyli veteráni zapomenuti.

Situace s epidemií se nelepší, přiznal Putin. Moskva se uzavírá

Koronavirus

Na oslavy byla pozvána řada zahraničních státníků včetně českého prezidenta Miloše Zemana, francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga . Americký prezident Donald Trump už uvedl, že nepřijdeme, zastoupit ho měl poradce.

Ruské ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek téměř 3500 nových případů nákazy, což je další denní rekord. Podle ruských médií se choroba covid-19 rozšířila už do všech 85 ruských republik, krajů a oblastí. Oficiální údaj o počtu mrtvých je ke čtvrtku 232, i podle přiznání zdravotníků je ale skutečný počet obětí vyšší, protože testování není dostatečné.

Reklama

Výběr článků

Načítám