Hlavní obsah

Situace s epidemií se nelepší, přiznal Putin. Moskva se uzavírá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

V Rusku vzrostl počet nakažených koronavirem za 24 hodin o 2558 na celkových 18 328, což představuje růst o více než 16 procent, uvedla v pondělí agentura TASS. Jde o nejvyšší denní nárůst případů v této zemi. Ruský prezident Vladimir Putin přiznal, že se situace s epidemií nelepší. Moskva, kde je nejvíce nakažených, zpřísňuje karanténu, cestovat v ní bude možné od středy jen s propustkou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Moskvě se tvoří dlouhé kolony, policie pouští do města jen jeho obyvateleVideo: Reuters

 
Článek

Počet obětí v Rusku stoupl o 18 na 148, což je 14procentní nárůst. „Vidíme, že se situace mění prakticky každodenně a počet nemocných se bohužel zvětšuje,“ řekl Putin. „Narůstá počet případů těžkého průběhu nemoci,“ dodal.

Nakažených bylo v pondělí 18 328 lidí v 82 regionech země, uvedlo ústředí pro boj se šířením koronaviru. Dodalo, že „v tento okamžik je 1470 uzdravených a 148 lidí umřelo.“

V Číně přibylo nakažených od lidí vracejících se z Ruska

Koronavirus

Nejvíce nových případů - celkem 1355, což je více než polovina - bylo zaznamenáno v Moskvě, která je 11 500 nakaženými nejvíce postiženou oblastí Ruské federace. Z Moskvy také pochází deset z osmnácti nových obětí.

Putin požadoval „aktuální informace o opatřeních, která se nyní přijala v boji s epidemií koronavirové infekce” a varoval, že následující týdny budou v mnohém rozhodující.

„Znamená to, že všechny naše kroky, zejména ty proti šíření nákazy a při organizaci práce všech zdravotnických systémů, by měly být nastaveny optimálně s rezervou a při zohlednění všech faktorů. Celý zdravotní systém musí pracovat jako jeden stroj,“ poznamenal.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Musí podle něj spolupracovat regionální a federální složky a rychle přesouvat ochranné pomůcky i léky, tam, kde jsou nejvíce třeba. „Nyní je nutné efektivně využívat všechny zdroje,“ dodal.

Moskva se uzavírá

Omezen je od pondělí vjezd do ruské metropole. „Kvůli kontrolám aut přijíždějících do hlavního města, kterou provádí příslušníci dopravní policie, se na mnohých silnicích vedoucích do města vytvořily zácpy,“ uvedla policie pro agenturu TASS.

Do Moskvy se na 160 příjezdových komunikacích pouští jen auta s moskevskou poznávací značkou, nebo se značkou moskevské oblasti. Vozidla z jiných oblastí mohou do ruské metropole vjet jen v naléhavých případech.

Rusko poslalo do USA 60 tun materiálu, přišly ventilátory i respirátory

Amerika

Policie varovala, že se situace ještě zhorší: „Je možné, že se od středy situace na příjezdových cestách ještě zhorší, protože příslušníci začnou prověřovat, zda má řidič elektronickou propustku.“

Cestovat po městě půjde jen s propustkou 

O jejím zavedení informoval v pondělí moskevský magistrát: „Od 15. dubna 2020 budou občané cestující po Moskvě a po moskevské oblasti soukromým nebo služebním vozidlem či hromadnou dopravou potřebovat číselnou propustku.“ Ta je platná pro Moskvu a okolí. Lidé ji mohou dostat na telefon nebo po internetu. Nebudou ji potřebovat vojáci, zaměstnanci služeb města, soudci, notáři a novináři. Nebude ani potřeba pro pěší cesty.

„Obyvatelé ostatních oblastí Ruské federace plánující navštívit Moskvu si také budou muset zařídit číselnou propustku,“ dodalo vedení metropole.

Půl milionu nakažených za měsíc. Riziko je nízké, chlácholil Američany Trump koncem února

Koronavirus

Propustky budou tří druhů. Pro cesty do práce bude možné žádat o propustky do 30. dubna u zaměstnání, kde nelze pracovat z domova. Počet cest nebude omezen.

Další kategorie bude pro návštěvu nemocnic. Ta bude platná vždy jen jeden den, ale lze o ni žádat opakovaně. Pro cesty z dalších důvodů, jako je cesta na chatu nebo do vzdáleného obchodu, bude platit propustka jen jeden den a bude ji moci dostat jen dvakrát týdně.

Reklama

Výběr článků

Načítám