Hlavní obsah

První země EU chce po protiizraelském šílenství pryč z OSN, píše Bild o Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna země Evropské unie má konečně dost protiizraelského šílenství OSN a chce jí vytáhnout trn z paty. Česká republika požaduje odchod z OSN. Při hodnocení reakcí na páteční rezoluci organizace to v pondělí napsal německý list Bild.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně obrany Jana Černochová zahalená v izraelské vlajce na demonstraci v Praze

Článek

„V den státního svátku (28. října) napsala česká ministryně obrany Jana Černochová (50) na sociální síť X: ‚Vím, že dnešní den je pro Čechy významný a chceme oslavit 105. výročí naší republiky. Ale to prostě nejde časově omezit, promiňte mi to,‘“ uvedl deník.

„Přesně před třemi týdny Hamás zavraždil více než 1400 Izraelců, což je více obětí na jednoho obyvatele než militantní islamistická organizace Al-Káida, která vraždila v USA 11. září 2001. A pouze 14 zemí, včetně naší, se jasně a srozumitelně postavilo proti bezprecedentnímu teroristickému útoku teroristů z Hamásu,“ cituje Bild dále ministryni.

„Stydím se za OSN. Podle mého názoru nemá Česká republika co očekávat od organizace, která podporuje teroristy a nerespektuje základní právo na sebeobranu. Vystupme z ní,“ dodal list z tweetu Černochové.

„Rozhořčení chápu, ale nevystupujeme“. Fiala a další politici hájí Černochovou po výzvě k vystoupení z OSN

Domácí

Pře o postoj Berlína

Podle Bildu toto „morální jasno“ chybělo německé ministryni zahraničí Annaleně Baerbockové (42).

„Tím, že se Spolková republika zdržela hlasování, přispěla k tomu, že rezoluce dosáhla dvoutřetinové většiny, neboť německý hlas se tedy nezapočítává,“ podotýká Bild.

Martin Huber (45), generální tajemník bavorské konzervativní CSU, proto zpochybňuje vhodnost Baerbockové (Zelení) pro funkci šéfky německé diplomacie.

„Ostudné a nepřípustné pro ministryni zahraničí. Baerbocková, která jinak nikdy neváhá morálně arogantním způsobem poučovat zbytek světa, zbaběle uhýbá. Pokud není schopna se jednoznačně angažovat ve prospěch Izraele, nemá na tomto postu co dělat,“ uvedl Huber.

Kancléř Olaf Scholz (SPD) naopak rozhodnutí Německa obhajuje.

„Německo usilovně pracovalo na tom, aby dosáhlo rozhodnutí Valného shromáždění OSN, které by situaci spravedlivě vyřešilo,“ řekl Scholz webu SpiegelOnline. „Když se nám to nepodařilo, zdrželi jsme se hlasování,“ dodal.

„Při jednáních šlo především o to, aby se nepřehlédlo, že šlo o agresi, brutální vražednou agresi Hamásu, která zabila mnoho lidí, dětí, kojenců, dědečků a babiček,“ zdůraznil Scholz.

„To nelze akceptovat a my jednoznačně podpoříme Izrael v obraně jeho vlastní bezpečnosti,“ doplnil.

O co by Česko přišlo, kdyby vystoupilo z OSN, jak chce Černochová

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám