Hlavní obsah

Česko podporuje reformy OSN, lze je ale dělat pouze zevnitř organizace, řekl prezident Pavel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika dlouhodobě podporuje reformy OSN včetně Rady bezpečnosti, což ale lze dělat pouze zevnitř organizace. Na sociální síti X to v neděli uvedl prezident Petr Pavel. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v sobotu vyzvala k vystoupení Česka z OSN, a to kvůli podobě rezoluce vyzývající mj. k humanitárnímu příměří v Pásmu Gazy.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Prezident Petr Pavel

Článek

V souvislosti s hlasováním v OSN Černochová na sociální síti X uvedla, že se za světovou organizaci stydí a Česko nemá v organizaci, „která fandí teroristům“, co dělat.

Prezident Pavel připomněl, že před několika týdny na jednáních v sídle OSN v New Yorku zdůrazňoval, že Česko dlouhodobě podporuje reformy OSN včetně Rady bezpečnosti. To lze ale podle něj dělat jen zevnitř.

„O tématech jako udržitelný rozvoj, změna klimatu, ochrana lidských práv a dalších je třeba diskutovat právě na této globální platformě, aby nalezená řešení byla platná pro všechny,“ dodal Pavel.

Černochová vyzvala k vystoupení České republiky z OSN

Domácí

Valné shromáždění OSN schválilo v pátek jordánský návrh rezoluce týkající se příměří v Pásmu Gazy. Neuspěl naopak dodatek předložený Kanadou, který obsahoval i odsouzení útoku Hamásu na Izrael ze dne 7. října.

Text navržený Jordánskem a dalšími arabskými zeměmi získal podporu 121 zemí, 44 se zdrželo hlasování. Proti bylo 14 států, vedle Izraele a Spojených států například i Česko, Rakousko, Maďarsko či Chorvatsko.

Fiala: Chápu rozhořčení paní ministryně

Premiér Petr Fiala (ODS) v neděli uvedl, že rozhořčení ministryně obrany Černochové nad rezolucí chápe, z jeho vyjádření pro ČTK ale zároveň vyplynulo, že Česká republika v OSN zůstane a bude tam dál prosazovat své postoje.

„Rozhořčení chápu, ale nevystupujeme“. Fiala a další politici hájí Černochovou po výzvě k vystoupení z OSN

Domácí

„Chápu rozhořčení paní ministryně nad rezolucí OSN, která neodsoudila terorismus Hamásu v Izraeli. Česko společně například s USA nebo Rakouskem hlasovalo v souladu s tím, co dlouhodobě zastáváme,“ uvedl Fiala.

Také další koaliční i opoziční politici míní, že Česko by mělo přes své výhrady k fungování OSN jejím členem zůstat.

O co by Česko přišlo, kdyby vystoupilo z OSN, jak chce Černochová

Domácí

KOMENTÁŘ: Měřit ne dvakrát, ale třikrát – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám