Hlavní obsah

„Rozhořčení chápu, ale nevystupujeme“. Fiala a další politici hájí Černochovou po výzvě k vystoupení z OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Fiala či ministr financí Zbyněk Stanjura (oba ODS) se zastali stranické kolegyně a ministryně obrany Jany Černochové, která čelí četné kritice za výzvu k vystoupení z OSN kvůli rezoluci ke Gaze. Fiala prý rozhořčení chápe, zároveň ale řekl, že Česko bude dál prosazovat své postoje v organizaci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Fiala a ministryně obrany Jana Černochová (oba ODS).

Článek

„Chápu rozhořčení paní ministryně nad rezolucí OSN, která neodsoudila terorismus Hamásu v Izraeli. Česko společně např. s USA nebo Rakouskem hlasovalo v souladu s tím, co dlouhodobě zastáváme. V OSN budeme nadále prosazovat naše postoje a přesvědčovat o jejich správnosti další státy,“ sdělil v neděli Deníku N premiér Fiala.

Podobně se na síti X vyjádřil také vicepremiér vlády, ministr vnitra a šéf vládního hnutí STAN Vít Rakušan. Vystoupení z OSN rezolutně odmítl také ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Myšlenku vystoupení z OSN je potřeba odmítnout. Tím nejhlavnějším důvodem je to, že Charta OSN má v sobě zakotvené některé klíčové principy, které pro Česko, i při jeho velikosti a pozici v mezinárodním společenství, vytváření stabilní a předvídatelný rámec, ve kterém můžeme fungovat a jsou pro nás z hlediska národního zájmu klíčové,“ odmítl výzvu v neděli v ČT ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Zároveň uznal, že OSN má své problémy a potřebuje reformy. „To že na světě není možné získat většinu zemí pro jednoznačné odsouzení Hamásu jako teroristické organizace, je pravda, ale to je realita dnešního světa. Za to nemůže ta organizace samotná,“ dodal šéf diplomacie.

Černochová v reakci na páteční rezoluci přijatou Valným shromážděním OSN, jež vyzvala k humanitárnímu příměří ve válce mezi teroristickým palestinským hnutím Hamás a Izraelem, v sobotu na síti X napsala, že Česko nemá v „organizaci, která fandí teroristům a nerespektuje základní právo na sebeobranu, co pohledávat“, a vyzvala k vystoupení z OSN. V neděli pak dodala, že bez potřebné reformy organizace ztrácí roli mírotvůrce. Pod jejími příspěvky na sociální síti X se následně objevila řada kritických komentářů.

Česko jako jedna ze 14 zemí hlasovalo proti rezoluci, jíž navrhlo Jordánsko a další arabské země.

Černochová vyzvala k vystoupení České republiky z OSN

Domácí

Pochopení pro výrok Černochové v neděli v diskusním pořadu na CNN Prima News vyjádřili, stejně jako ministerský předseda, také ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a místopředseda SPD Radim Fiala.

„Není to pozice vlády. Myslím si, že tento tweet je výsledkem jisté frustrace z toho hlasování. Mám rád, když politici projevují emoce, nejsou roboti. Nemyslím si, že to znamená, že zítra zahájíme vážná politická jednání o vystoupení z OSN,“ míní Stanjura.

Fiala z SPD sice řekl, že by si Černochová měla takové výroky odpustit, ale taktéž to chápe jako projev „frustrace a emocí“. „Také vždy nejsem spokojen s tím, jak rozhodne OSN. Nejsou tam ale žádné závazné věci, jsou to politická stanoviska. Každopádně přijít o možnost jet na shromáždění a vyjádřit naše postoje, by bylo určitě špatně,“ řekl opoziční politik.

Nad příspěvkem se naopak prý „zhrozila“ exministryně financí a šéfka poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO Alena Schillerová. „Já jsem byla z tweetu docela zhrozena. Myslím si, že by se tweety takto večer neměly postovat. Československo bylo přece jednou ze zakládajících zemí a ani Izrael nevolá po vystoupení z OSN. Hnutí ANO podporuje Izrael,“ komentovala věc Schillerová v neděli v televizi Nova s tím, že Česko má proti takové rezoluci bojovat, ale nemá vystupovat z OSN.

O co by Česko přišlo, kdyby vystoupilo z OSN, jak chce Černochová

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám