Hlavní obsah

Nepřitvrdíme-li vůči migraci, nedopadne to dobře, varuje saský premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saský premiér Michael Kretschmer (CDU) požaduje rozhodné kroky v azylové politice, protože se obává, že migrační krize zašla kvůli nečinnosti Berlína příliš daleko.

Foto: Profimedia.cz

Saský premiér Michael Kretschmer

Článek

V rozhovoru pro list Der Welt obvinil spolkovou vládu ze selhání v této oblasti. „Čeká nás kolaps,“ uvedl s odkazem na prudký nárůst počtu migrantů.

„Počet lidí je prostě příliš velký. Nemůžeme je integrovat. Školy a školky jsou přetížené, chybí bydlení. Těžko můžeme nabízet jazykové kurzy. Proto je třeba počty migrantů snížit,“ vysvětlil Kretschmer.

Semaforová koalice (označení vládní koalice - pozn. aut.) na to ale podle něj není připravena.

Strach nad městem. Migranti terorizují saské Plavno

Evropa

Kretschmer také navrhl novelu ústavy, aniž by zašel do podrobností. Prohlásil, že je konečně zapotřebí řešení azylové otázky, které by uklidnilo zemi. „Napětí roste, frustrace se zvyšuje. Pokud necháme věci takto pokračovat, nedopadne to dobře,“ varoval.

Šéf vlády v Drážďanech zopakoval svou výzvu k vytvoření komise, která by se problémem zabývala a v níž by byli zástupci všech politických a sociálních skupin.

„Tato komise vypracuje návrh, za kterým se mohou spojit spolková a zemská vláda, a který by mohl zahrnovat i změnu základního zákona (německý termín pro ústavu - pozn. aut.),“ dodal.

„Výmluvy mě unavují“

„Je třeba vyjasnit si mnoho věcí, například výši sociálních dávek pro uprchlíky, které se v Evropě velmi liší a z Německa učinily jasné lákadlo. Potřebujeme silnější nástroje a účinné dohody o repatriaci odmítnutých žadatelů o azyl a nelegálních přistěhovalců. A potřebujeme bezpečné vnější hranice EU,“ zdůraznil Kretschmer, který řídí Sasko od roku 2017.

„Jsem unavený z výmluv. Nemůžeme pokračovat v klopýtavých krocích. Neustále slyším, že trojkoalice v Berlíně je složitá, že proto všechno trvá déle. Toto sebemrskačství musí přestat,“ zdůraznil Kretschmer.

Kancléř Olaf Scholz (SPD) musí podle něho učinit „odvážná rozhodnutí“.

Na závěr nepřímo obvinil Zelené, a zejména Roberta Habecka, spolkového ministra pro hospodářství a ochranu klimatu, z vysokých volebních výsledků protestní Alternativy pro Německo (AfD), zejména ve východním Německu.

„Autokratický politický styl, kterým se prosazuje zejména energetická nebo hospodářská politika, napáchal velké škody,“ upřesnil.

Spolupráci s AfD striktně odmítl. „Říkal jsem to před minulými volbami a platí to i před příštími volbami,“ dodal Kretschmer.

KOMENTÁŘ: Pomalá smrt staré dobré Anglie – Alexander Tomský

Komentáře

Francie chce před olympiádou uklidit z Paříže do regionů tisíce bezdomovců a migrantů

Evropa

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám