Hlavní obsah

EU jako náměsíčník kráčí do nové migrační krize, rozčiluje se europoslanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Musíme uzavřít s Tuniskem stejnou migrační dohodu jako svého času s Tureckem, apeluje na kolegy v Evropské unii Manfred Weber (CSU), předseda politické skupiny Evropská lidová strana. Evropě totiž hrozí nová migrační krize, čemuž napovídají čísla.

Foto: Salvatore Cavalli, ČTK/AP

Loď se 700 migranty, která dorazila do přístavu na Sicílii.

Článek

„Jen za první tři měsíce letošního roku dorazilo do Itálie o více než 300 procent běženců více v porovnání s loňským rokem,“ řekl Weber německému listu Bild.

Připomněl, že Itálie kvůli sílící migraci vyhlásila na šest měsíců nouzový stav. „Itálie již vyhlásila nouzový stav a ostatní země EU se dívají jiným směrem,“ řekl.

Odborníci jsou obzvláště znepokojeni, že zejména v Tunisku mají pašeráci snadnou situaci. Z Tuniska se přes středomořskou cestu dostává do Itálie stále více běženců.

Podíl migrantů ve Francii se přehoupl přes desetinu

Zahraniční

Agentura Frontex varuje, že pokud nebudou politici jednat, do léta se dostane do Evropy tolik migrantů jako za celý loňský rok (330 tisíc).

Evropská komise tuto prognózu nepřijímá. Italské ministerstvo vnitra ale na statistikách dokládá neutěšenou prognózu.

Od začátku roku dorazilo do Itálie přes Středozemní moře na 31 290 migrantů, zatímco ve stejném období loňského roku jich bylo asi 6830 a v roce 2021 na 8400. 

Katastrofální situace vládne na středomořském ostrově Lampedusa, který je častým cílem migrantů, protože leží nejblíže břehům Afriky - asi 190 kilometrů od tuniského přístavu Sfax. V tamním přijímacím středisku s kapacitou pro 400 osob je na 2000 lidí.

Podle zprávy Frontexu se 57 procent migrantů dostává do Evropy z Tuniska. Země nahradila Libyi jako hlavní transferovou zemi. Drtivá většina běženců pochází ze subsaharské Afriky.

Ne všichni ale připlouvají na lodích přes Středozemní moře.

Stále více migrantů přilétá letadlem. Agentura Frontex varuje, že například z Pobřeží slonoviny značný počet migrantů přilétá do Tuniska letadlem, protože po příletu v rámci bezvízového styku mohou v zemi pobývat bez problémů tři měsíce v turistickém režimu.

Manfred Weber proto chce, aby Unie vyjednala s Tuniskem „migrační pakt“ podobný dohodě s Tureckem.

„EU náměsíčně kráčí do nové migrační krize. EU musí okamžitě vyjednat migrační pakt s Tuniskem. Podobně jako v případě dohody s Tureckem musí být pašerácké gangy zastaveny společně,“ dodal.

Podle jeho slov musí Evropská komise rychle vyjednat nové dohody o zpětném přebírání migrantů. „Stovky tisíc nelegálních migrantů zůstávají v EU, protože jejich domovská země je nepřijme zpět. Takhle to nemůže zůstat.“

Migrace do Německa exploduje

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám