Hlavní obsah

Francie chce před olympiádou uklidit z Paříže do regionů tisíce bezdomovců a migrantů

Francouzská vláda chce před podzimním mistrovstvím světa v rugby a letní olympiádou v příštím roce v Paříži vytlačit z metropole do provincií tisíce bezdomovců a migrantů, kteří žijí v nuzných podmínkách na ulicích nebo v ilegálních stanových táborech.

Foto: Profimedia.cz

Stany migrantů poblíž Vítězného oblouku v Paříži.

Článek

Podle listu Le Monde vláda premiérky Élisabeth Borneové už oslovila prefekty provincií, aby nechali zřídit „dočasná ubytovací střediska“, která by tyto lidi přijala. Poté by během několika týdnů měli být přemístěni do trvalých ubytovacích zařízení.

Kabinet to vysvětluje tím, že Paříž a její okolí mají nedostatečné kapacity.

Vedle toho se hoteliéři všech kategorií brání přijímání azylantů, protože chtějí své prostory nabízet za lukrativnějších podmínek návštěvníkům rugbyového šampionátu a poté i olympijských her. Tím by se prý ubytovací kapacity snížily o pět tisíc pokojů.

„Posadit do autobusů nestačí“

Vládní plán vyvolal kritiku ze strany humanitárních organizací a brání se mu i některé regiony. Například Federace aktérů solidarity (FAS) poznamenala, že je sice v zásadě dobré, jestliže úřady dostanou lidi z ulice a nastěhují je do důstojných podmínek, pro zmíněný projekt ale chybí nouzová přístřeší a také politická vůle se o přestěhované lidi skutečně postarat. „Pokud lidi jen posadíme do autobusů a dále se o ně nebudeme starat, pak nelze hovořit o jejich přijetí, ale o rozptýlení,“ uvedl prezident FAS Pascal Brice.

Kritika přišla také z 18tisícové bretaňské obce Bruz, která by měla podle nařízení vlády přijímat od září každé tři týdny padesát lidí.

Starosta Philippe Salmon poukázal na to, že provizorní přijímací středisko má vzniknout na pozemku u železniční trati, který je zamořený uhlovodíky a těžkými kovy. Podle Salmona jde o nedůstojné místo a lidé sem prý sotva budou chtít přijít dobrovolně.

Pochybnosti má i Nadace abbého Pierra. Podle jejího činitele Erika Constantina je zarážející, že se program přesidlování migrantů a bezdomovců do provincií časově shoduje s důležitými sportovními událostmi.

Je otázkou, jestli vláda nechce před příjezdem milionů návštěvníků olympiády jen vytvořit dojem, že ve Francii už neexistují žádné ilegální stanové tábory, dodal Constantin.

Paříž pouští migranty do Británie, tvrdí tamní média

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám