Hlavní obsah

Strach nad městem. Migranti terorizují saské Plavno

Aktualizováno

Gangy násilnických migrantů už několik týdnů rozsévají strach v srdci saského města Plavno (Plauen) se 65 tisíci obyvateli poblíž českých hranic.

Foto: profimedia.cz

Loni v listopadu demonstrovali obyvatelé Plavna proti vládní politice, a to včetně migrace.

Článek

Znepřátelené skupiny se do sebe pouštějí i na veřejnosti, migranti obtěžují kolemjdoucí, snaží se vyvolávat rvačky. „Jsou to velmi malé skupinky, které však mají na naše město značně negativní vliv,“ oznámil podle webu focus.de starosta Steffen Zenner (CDU).

Obzvláště extrémní incident se odehrál 7. května na náměstí Postplatz uprostřed starého města, kdy 22letý Syřan nožem napadl a vážně zranil 21letého Iráčana.

Lékařům se podařilo zachránit pobodaného muže jen díky bleskurychlému převozu do nemocnice a okamžité operaci. Syřan zůstal ve vazbě.

Odpůrci migrace podpálili v Dublinu stany uprchlíků

Evropa

Bitky a násilí

Předchozí noci se poprali na diskotéce v klubu Delta Kurdové, Severoafričané a Arabové. Druhého dne se sešli na náměstí Postplatz, aby konflikt jednou provždy vyřešili, napsal web Junge Freiheit.

Krátce předtím již vzbudilo rozruch video natočené 29. dubna, jež se rychle rozšířilo na sociálních sítích. Podle policie zachycuje skupinu cizinců – Syřanů, Rumunů a Iráčanů, kteří se brutálně napadají a zraňují údery a kopanci rovněž na náměstí Postplatz.

Poslední incident se odehrál 12. května, kdy se dva muži z Tuniska a Čečenska dostali do pěstního souboje. Oba jsou vyšetřováni pro podezření z napadení a nebezpečného ublížení na zdraví.

Problémy ve městě jsou již dobře známé. Primátor Zenner v prohlášení z 9. května upozornil, že „obecné a plošné odsuzování migrantů, kteří u nás žijí, je zcela chybné“.

Policie nasazena už v říjnu

„Ale bohužel nelze hovořit o absolutních výjimkách nebo jednotlivých případech. Zjevně zcela k integraci neochotní, převážně mladí migranti neukrajinského původu způsobují v centru města obrovské problémy a tím také diskreditují většinu všech migrantů žijících v Plavně,“ řekl Zenner listu Bild.

Na nejistou situaci se se znepokojením dívá i policie. „Po konzultaci s městem Plavno a městskou radou pro prevenci jsme ve městě již v říjnu loňského roku zvýšili naši přítomnost,“ uvedla na dotaz FOCUS online mluvčí příslušného policejního oddělení ve Zwickau.

V posledních měsících docházelo ve městě opakovaně k více či méně násilným střetům, takže se policie rozhodla svou přítomnost posílit ještě více, a to jak četností pochůzek, tak nasazením oddílu služebních psů, dodala.

EU a Berlín nemají strategii

Zenner přenáší odpovědnost za situaci na spolkovou vládu. „Koalice nemá žádnou rozpoznatelnou migrační strategii, chybí předpisy o horních limitech pro přistěhovalectví, stejně jako evropská a národní opatření na ochranu hranic,“ citoval ho Bild.

„Starosta vyjádřil nepochopení, proč spolková vláda nejedná důsledně, pokud jde o deportace, když jen v Plavně je 40 procent všech neukrajinských migrantů povinno opustit zemi“, dodal Zenner.

Mezitím nejistota obyvatel Plavna stále roste, stále více podnikatelů hlásí sílící obavy o možnost bezpečného pohybu po centru města.

„Pokud pachatelé nepocítí žádné následky, může to být ještě agresivnější. Ozývají se mi známí, kteří už do centra nechodí. Je to nebezpečí pro maloobchod,“ řekl deníku Bild šéf Parkhotelu Udo Gnüchtel.

Zaměstnankyně obchodu s oblečením chodí večer jen zadním východem, aby se vyhnula mladým migrantům, protože už zažila, jak se mlátí železnými tyčemi.

Migrantů ve Středozemním moři prudce přibylo. To jsem ještě neviděl, diví se šéf Frontexu

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Související články

Strop si Berlín nestanovil, přijme všechny

Německo chce přijmout všechny uprchlíky z Ukrajiny bez ohledu na jejich národnost. Horní hranice nebude stanovena, uvedla ministryně vnitra Nancy Faeserová...

Výběr článků

Načítám