Hlavní obsah

Jeho paranoia nemá limity, popisuje Putina jeho bývalý strážce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neustálé změny cestovních plánů, nekonečně pečlivé prověřování všech lidí, kteří se k němu byť i jen přiblíží. Podle uprchlého bývalého členy ochranky ruského prezidenta má Vladimir Putin chronický strach o vlastní život a nedůvěřuje vůbec nikomu.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin trpí nedůvěrou ke všemu a všem

Článek

Zkušenosti bývalého člena ruské Federální ochranné služby (FSO) Vitalije Bryžatyje, o které se podělil v rozhovoru pro nezávislou ruskou stanici Dožď, přinášejí vzácný pohled do nejbližšího okolí prezidenta Ruské federace Vladimira Putina.

Podle muže, který pracoval v ochranné službě Putinovy soukromé „dači“ u vesnice Oliva na jižním pobřeží okupovaného Krymu, je vládce Ruska posedlý obavami o svůj život. Nevěří prý ani svým strážcům. Běžně se podle Bryžatyje stávalo, že „stínoval“ svůj pobyt na Krymu a ve skutečnosti se nacházel někde úplně jinde.

Přiletím sem nebo možná jinam

V interview exčlen FSO mj. uvádí, že při cestách na Krym Putin standardně oznamoval příjezd na obě krymská letiště, tj. do Simferopolu a Sevastopolu, aby snáze zmátl případné atentátníky. A pak na své letní sídlo dorazil přímo třeba helikoptérou.

Putin krátce před invazí nařídil rychlý přesun své superjachty z Hamburku

Evropa

Přísná bezpečnostní opatření se podle Bryžatyje v Putinově „dači“ vztahovala i na samotné členy ochranné služby. Například v areálu Putinova letního sídla nesměli strážci používat mobilní telefony.

Server The New Voice of Ukraine připomněl, že po začátku ruské invaze na Ukrajinu se Bryžatyj pokusil na vlastní žádost z Putinovy ochranky odejít, ale pohrozili mu, že v takovém případě bude odeslán na frontu „do první linie“. Nakonec se mu podařilo získat zahraniční pas a spolu se svojí manželkou odjel do Ekvádoru.

Přesné okolnosti Bryžatyjova odchodu z Ruska nejsou známy a jím poskytnuté informace nelze nezávisle ověřit.

Putin spřádá ďábelský plán a Kima k němu využije, varuje britský velitel

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám