Hlavní obsah

Putin krátce před invazí nařídil rychlý přesun své superjachty z Hamburku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři týdny před spuštěním plnohodnotné invaze na Ukrajinu v únoru 2022 nařídil ruský prezident Vladimir Putin urychlený přesun své superjachty za 100 milionů dolarů (2,2 miliardy korun) z německého Hamburku do Královce. Uvádí se to v dokumentu ruské protikorupční organizace, kterou založil opoziční předák Alexej Navalnyj.

Foto: Profimedia.cz

Superjachta Graceful opouští přístav v Hamburku

Článek

Putinova superjachta Graceful (kódovým označením Kosatka) kotvila v docích v Hamburku, které patří firmě Blohm + Voss. Ta se specializuje na nejexkluzivnější projekty. V minulosti (1923) postavila například jachtu pro prvního tureckého prezidenta Mustafu Kemala Atatürka či nacistického vůdce Adolfa Hitlera (1934).

Jachta patřící ruskému prezidentovi procházela v Hamburku nákladnou opravou za 32 milionů dolarů (přes 700 milionů korun). V polovině ledna loňského roku ale obdržela společnost e-mail s požadavkem, že má být Kosatka co nejrychleji přesunuta zpět do Ruska. Odůvodnění: Majitel lodi je nespokojen se vším a přeje si, aby do 1. února 2022 byla v Rusku. Opravy lodi přitom měly trvat ještě rok.

Na přesun ale nebyla připravena jachta, ani její posádka. Na povrchu lodi se nacházely díry, které bylo třeba rychle zacelit. Připraveno nebylo ani vnitřní vybavení jachty. Posádka se musela vystěhovat z pronajatých bytů v Hamburku a vypovědět všechny smlouvy.

K požadovanému termínu se přesto nepodařilo loď z doků vypravit. Směrem k ruské exklávě Královec (rusky Kaliningrad) vyrazila až 7. února, tedy 15 dní předtím, než Putin vyhlásil invazi na Ukrajinu. Po jejím začátku Spojené státy, Spojené království a Evropská unie uvalily sankce na majetek ruských oligarchů. Po celém světě byly zabaveny desítky superjacht. Týkalo by se to i Kosatky, pokud by nebyla přesunuta.

Americký Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv uvádí Kosatku jako „blokovaný majetek, na kterém má zájem prezident Vladimir Putin“. S Putinem je spojováno hned několik superjacht. Tou největší je Šeherezáda za 700 milionů dolarů (téměř 15,5 miliardy korun), která byla zabavena v italském přístavu Marina di Carra, kde procházela opravami.

Patří obří Šeherezáda Putinovi? Podívejte se na šestipatrovou luxusní jachtu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám