Hlavní obsah

Jaderní inspektoři už jsou na Ukrajině. Spěchají do Záporoží, aby mohli uklidnit svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Do Kyjeva už dorazila delegace inspektorů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Namířeno má do areálu Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárny na jihu země, která byla v posledních týdnech a dnech ohrožena palbou. A panují obavy, že by mohla hrozit jaderná havárie.

Jaderní inspektoři MAAE přijeli do Kyjeva.Video: AP

 
Článek

Záběry zveřejněné agenturou AP jsou z pondělní noci, zachycují bílá vozidla se znaky Spojených národů, které mají přepravovat 14členný tým inspektorů vedený šéfem MAAE Rafaelem Grossim z Itálie.

Inspektoři budou mít v Záporoží za úkol provést „urychlenou zabezpečovací kontrolu“. Jinými slovy mají co nejdříve ujistit svět, že kvůli přestřelkám Rusů a Ukrajinců nehrozí druhý Černobyl.

O přístupu do zařízení vyjednávala MAAE v posledních týdnech, podle dřívějších informací listu The Wall Street Journal k finálnímu rozhodnutí přispělo Rusko, které slevilo ze svých – pro Kyjev a MAAE nepřijatelných – požadavků.

Ukrajinci zasáhli jaderné palivo v záporožské elektrárně, tvrdí Rusové

Válka na Ukrajině

Kontrola Záporožské jaderné elektrárny je v zájmu Ruska, uvedl v úterý Kreml a vyjádřil naději, že se inspekce uskuteční podle dohody.

„Máme na misi zájem a už dlouho na ni čekáme,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Provoz zařízení vedou stále ukrajinští zaměstnanci, jsou ale pod dohledem ruských jednotek a expertů.

Další obvinění z obou stran

Přesto poradce ukrajinského prezidenta Michajlo Podoljak v úterý odpoledne obvinil Rusy, že schválně bombardují koridory určené pro cestu inspekčního týmu MAAE. „A to proto, aby jej přinutili k přechodu přes Krym, Luhansko a Doněcko,“ napsal Podoljak na Twitteru. „Postoj Ukrajiny se nemění. Demilitarizace jaderné elektrárny. Stažení ruských vojsk. Pouze ukrajinský personál v elektrárně,“ zopakoval.

Rusové zase obvinili Ukrajinu, že ostřeluje budovy, které mají v prostoru Záporožské jaderné elektrárny sloužit jako zázemí pro inspektory z Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

Ruskem dosazená správa ukrajinského města Enerhodar, kde se jaderná elektrárna nachází, v úterý obvinila Ukrajinu z dalšího ostřelování.

Záporožskou jadernou elektrárnu od března okupují ruské invazní síly. Kyjev i Moskva shodně popírají, že by na největší jadernou elektrárnu v Evropě jakkoliv útočily, a z pokračujícího ostřelování obviňují protistranu.

U Záporožské jaderné elektrárny se zase střílelo. Míří tam inspekce MAAE

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám