Hlavní obsah

U Záporožské jaderné elektrárny se zase střílelo. Míří tam inspekce MAAE

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální tajemník Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi v pondělí ráno na Twitteru oznámil, že inspektoři MAAE navštíví toto ukrajinské zařízení, jež je pod kontrolou ruských okupantů, tento týden. U elektrárny bylo v neděli večer opět ostřelováno přilehlé město Enerhodar.

Foto: Reuters

Kouř stoupající ze záporožské jaderné elektrárny

Článek

„Nadešel ten den. Podpůrná a asistenční mise do Záporoží je už na cestě. Musíme chránit bezpečnost Ukrajiny a největšího evropského jaderného zařízení. Jsem hrdý, že vedu tuto misi, která bude v záporožské jaderné elektrárně později během tohoto týdne,“ uvedl Grossi.

Mise má zjistit poškození elektrárny, zjistit, v jakém stavu jsou bezpečnostní systémy, zhodnotit situaci zaměstnanců a podniknout naléhavá bezpečnostní opatření.

Ruské jednotky o víkendu opět ostřelovaly město Enerhodar, u kterého se Záporožská jaderná elektrárna nachází, uvedla v noci na pondělí ukrajinská armáda, jež na Telegramu zveřejnila videa z útoku. Na záběrech je vidět několik hořících automobilů, které se hasiči snaží uhasit.

O ostřelování psal také starosta Enerhodaru Dmitro Orlov na svém telegramovém účtu: „Enerhodar, třetí a pátý mikrorajón jsou ostřelovány.“ Dodal, že jedna střela zasáhla jeden z bytů.

Náčelník ukrajinského štábu Andrij Jermak to komentoval slovy: „Provokují a pokoušejí se vydírat celý svět. Podle Ukrajinců Rusové ostřelují města z areálu jaderné elektrárny.

Foto: Reuters

Následky ostřelování Orichivu

V neděli Rusové také ostřelovali samotné město Záporoží a východněji ležící, asi dvě hodiny cesty od elektrárny vzdálený Orichiv.

Ostřelován byl i Charkov, na který dopadla kazetová munice. Čtyři rakety také zasáhly vojenské zařízení v Rovenské oblasti.

Fronta se nehýbe

Situace na frontě se nemění, plyne z pondělní svodky ukrajinského generálního štábu. Štáb zdůraznil, že Rusové utrpěli ztráty, když se pokoušeli zaútočit ve směru na Slovjansk a podnikli průzkum bojem u Dolyny. Odražen byl i jejich útok stejným směrem u Bohorodičného.

Ruské jednotky se opět pokusily prorazit směrem na Bachmut u Kodemy a Zajceva, ale byly odraženy. Také zaútočily u Doněcku směrem na Pervomajské.

Reklama

Výběr článků

Načítám