Hlavní obsah

Žádná pomoc pro Gazu, dokud nevrátí rukojmí, řekl demonstrant v Tel Avivu reportérovi Novinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu se na řadě míst v Izraeli zúčastnily tisíce lidí protestů za propuštění rukojmích, kteří byli odvlečeni do Pásma Gazy teroristickým hnutím Hamás. Především rodiny a příbuzní unesených viní vládu premiéra Benjamina Netanjahua z toho, že pro osvobození rukojmích nedělá vše. Zatímco část národa by uvítala ukončení bojů výměnou za rukojmí, jiní podporují izraelskou armádu a odmítají jakékoliv humanitární dodávky do Pásma Gazy, dokud Hamás nepropustí všechny unesené Izraelce. Reportér Novinek zpovídal účastníky protestní akce v Tel Avivu.

Demonstrace v IzraeliVideo: Jan Husár, Novinky

 
Článek

(Od našeho zvláštního zpravodaje)

Protestů na několika místech Izraele se účastnili nejen příbuzní unesených, ale také Izraelci, kteří s rodinami soucítí a stejně jako oni požadují, aby vláda udělala vše pro to, aby se rukojmí bezpečně vrátili zpět domů.

„Celý tenhle protest je o požadavcích na naši vládu, aby s tím něco udělala a dostala rukojmí zpátky. Byly tu vzneseny požadavky, aby vláda přestala bojovat a na oplátku získala těch 200 a více rukojmích. Proto tu všichni jsme,“ sdělila jedna z účastnic protestu v Tel Avivu reportérovi Novinek Jánu Husárovi.

Hamás zaútočil na humanitární koridor z Gazy

Zahraniční

Vedle zastavení bojů někteří lidé navrhují také propustit vězně z Gazy, kteří jsou umístěni v izraelských věznicích, a poslat je zpátky do Gazy. Tím narážejí na nedávný výrok Hamásu, který se nechal slyšet, že by byl ochotný vyměnit rukojmí právě za vězně z Gazy. Klíčové je podle ní zahájit komunikaci s vládami arabských zemí včetně Palestiny a započít dialog, který by vyústil v mírové dohody. Východisko by viděla také ve dvoustátním řešení (vytvoření nezávislého Státu Palestina vedle Státu Izrael - pozn. red.).

„Mám přátele v arabských vesnicích i v Jaffě (městská čtvrť Tel Avivu, pozn. red.). Mohli bychom být sousedé,“ věří žena s tím, že Izraelci momentálně žijící na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu by se mohli stát občany Palestiny. „My také máme spoustu Arabů, kteří jsou občany Izraele. Mohly by to být prostě dvě sousední země. Má to ale pár překážek. Část národa má naprosto odlišné smýšlení, až přehnaně nacionalistické. Extrémní nacionalismus není v tomto století v pořádku,“ dodává.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nedávno odmítl výzvy k příměří v Pásmu Gazy, klid zbraní by byl podle něj kapitulací

Žádná pomoc v Gaze, dokud nepropustí rukojmí

S takovým postojem nesouhlasí Sasi, další z účastníků protestu, kterému hnutí Hamás uneslo synovce. Řešení vidí naopak v pokračování bojů a odříznutí Gazy od humanitární pomoci. „Jsme spokojení s naší armádou a chceme, aby pokračovala. Ať tam trpí (v Gaze, pozn. red.), dokud nevrátí rukojmí. Od USA požadujeme, aby neposkytovaly žádnou humanitární pomoc, žádné palivo, nic. Chcete něco? Tak propusťte rukojmí!“ říká.

Podle Sasiho protesty nebyly namířené na nikoho konkrétního, ani tedy na premiéra Benjamina Netanjahua – akce se konala pro unesené děti. Demonstrace ale vygradovaly v Jeruzalémě, protestující prorazili policejní zátarasy před rezidencí premiéra Benjamina Netanjahua a na místě zasahovala policie.

Demonstranti v Jeruzalémě prorazili zátarasy před Netanjahuovým domem

Blízký a Střední východ

„Vážíme si toho, že nám USA vyrazily na pomoc, ale není důvod, aby nám říkaly, co dělat a jak vyhrát. Musíme uzavřít Gazu, nic jim neposkytnout. Žádnou pomoc, dokud nebudou všichni rukojmí doma. Jsou tam děti, šestiměsíční dítě bez matky, staří lidé, postižení, a my o nich nic nevíme. Ale Amerika posílá humanitární pomoc. Proč?“ dotazoval se s rozčilením v hlase Sasi.

Hodnotit vládu a její způsob řešení situace naopak nechtěl další z protestujících Dar, kterému teroristé z hnutí Hamás odvlekli do Gazy sestřenici, osmadvacetiletou Elenu. „Byla na festivalu Nova se svým přítelem a kamarádem. Kamaráda tam zastřelili a ji unesli. Nechala za sebou doma dva psy a zničenou rodinu,“ řekl s tím, že jediné, co si přeje, je návrat Eleny domů.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nedávno odmítl výzvy k příměří v Pásmu Gazy, klid zbraní by byl podle něj kapitulací. Příměří po Netanjahuovi požadovali také unesené Izraelky na videu, které zveřejnilo hnutí Hamás. Rozzlobeně ho dále obviňovaly z „katastrofy 7. října“. Netanjahu zveřejnění videa odsoudil jako krutou propagandu.

Také na půdě OSN se o příměří diskutovalo v rámci rezoluce vyzývající k humanitárnímu příměří, kterou přijalo Valné shromáždění OSN. Rezoluce nicméně nezmiňovala odsouzení brutálních činů Hamásu ze 7. října a nedeklarovala právo Izraele na obranu. V České republice se dostala do popředí veřejného zájmu poté, co ministryně obrany Jana Černochová (ODS) vyzvala k odstoupení ČR z OSN. Rezoluci nepodpořilo 14 zemí včetně Česka.

PŘEHLEDNĚ: Válka Izraele s Hamásem z pohledu mezinárodního práva

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám