Hlavní obsah

Černochová vyzvala k vystoupení České republiky z OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v sobotu večer na sociální síti X vyzvala k vystoupení České republiky z OSN. Reagovala tak na páteční rezoluci vyzývající k humanitárnímu příměří ve válce mezi teroristickým palestinským hnutím Hamás a Izraelem, kterou přijalo Valné shromáždění OSN. Česká republika ji jako jedna ze 14 zemí nepodpořila.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně obrany Jana Černochová.

Článek

„Vím, že je dnes významný den pro Českou republiku a chceme slavit naše 105 výročí republiky. Ale tímto se prostě nedá promlčet, promiňte mi to. Přesně před 3 týdny Hamás vyvraždil více než 1400 Izraelců, což je na jejich počet obyvatel více obětí, než zavraždila militantní islamistické organizace al-Káida 11.9.2001 v USA. A jenom 14 zemí, včetně té naší, se proti bezprecedentnímu teroristickému útoku spáchanému teroristy z Hamás, jasně a srozumitelně postavilo!,“ kritizovala postoj OSN česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

„Stydím se za OSN. Dle mého názoru - nemá ČR - v organizaci, která fandí teroristům a nerespektuje základní právo na sebeobranu, co pohledávat. Vystupme,“ vyzvala Černochová.

Reagovala tak na v pátek Valným shromážděním OSN přijatou rezoluci, která vyzvala k humanitárnímu příměří ve válce mezi teroristickým palestinským hnutím Hamás a Izraelem. Navrhlo ji Jordánsko a další arabské země. Česká republika ji jako jedna ze 14 zemí nepodpořila. Stejný postoj vyjádřili také Izrael, Rakousko, USA, Chorvatsko či Maďarsko.

Český velvyslanec při OSN Jakub Kulhánek postoj ČR odůvodnil tím, že v textu chybí požadavek propuštění rukojmích nebo odsouzení útoku Hamásu ze soboty 7. října.

„Nevyzývá k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění rukojmích. Rezoluce rovněž neuznává právo Izraele bránit sám sebe a své občany proti terorismu,“ řekl Kulhánek a dodal, že rezoluce nemůže zaručit, že humanitární pomoc nebude zneužita teroristy.

Rezoluce Valného shromáždění nejsou závazné, mají ale silnou symboliku.

Česko hlasovalo proti rezoluci vyzývající k příměří na Blízkém východě

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám