Hlavní obsah

Trumpovi synové napadli republikány za malou podporu. Prezident čelí kritice i uvnitř strany

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Dva synové Donalda Trumpa obvinili členy Republikánské strany, že selhali při podpoře jejich otce v boji o znovuzvolení. Poukazuje to na spory mezi stranou a Trumpem. Někteří vysoce postavení republikáni Trumpa kritizovali za jeho vyjádření o ukradených volbách, uvedla v pátek stanice BBC.

Foto: John Bazemore, ČTK/AP

Don Trump Jr.

Článek

Trumpův nejstarší syn Don junior obvinil stranu, že je „po desetiletí slabá, což umožnilo levici, aby dělala takové věci“. „Naprostá absence aktivity všech republikánských nadějí pro volby v roce 2024 je udivující. Měli perfektní pozici, aby ukázali, že jsou ochotní a schopní bojovat, ale místo toho se budou krčit v mediálním davu. Nebojte se, Donald Trump bude bojovat a oni se mohou dívat jako obvykle.“

Donald už ve čtvrtečním tweetu napsal, že by otec "měl kvůli těmto volbám zahájit totální válku". Podle něj "je načase uklidit ten nepořádek a přestat vypadat jako banánová republika!".

Jeho mladší bratr Eric dokonce straníky varoval, že jim voliči nezapomenou, jak za zachovali: „Kde jsou republikáni! Mají páteř. Bojujte proti podvodům.“

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Eric Trump

Část republikánů přitom Trumpa podpořila. „Můžu vám říct, že prezident je naštvaný, já jsem naštvaný a voliči by měli být naštvaní,” uvedl texaský senátor a někdejší uchazeč o prezidentskou kandidaturu Ted Cruz ve vysílání stanice Fox News. Podle něj v klíčovém státě Pensylvánie nařídili spočítat všechny hlasy do okamžiku, „než Biden vyhraje”.

Na sčítací komisaře v Pensylvánii zaútočil i další senátor a Trumpův spojenec, senátor Lindsey Graham. Podle něj brání komisaři lidem v přístupu do sčítacích místností, protože „nechtějí, aby lidé viděli, co tam dělají”. Graham vyjádřil Trumpovi podporu také finančně. Jeho právnímu fondu daroval 500 000 dolarů (11,3 milionu Kč).

Kritika Trumpa ze strany republikánů

Jiní republikáni naopak kritizovali Trumpovy výroky, jimiž zpochybnil regulérnost voleb a jeho sdělení, že demokraté se mu snaží vítězství ukrást. Bývalý republikánský kandidát na prezidenta Rick Santorum označil ve vyjádření pro televizi CNN Trumpova slova za nezodpovědná: „Žádný zvolený republikán se za toto prohlášení nepostaví. Ani jeden z nich.“ Podle něj nebyla většina prezidentových obvinění založena na faktech. Santorum odmítl i kritiku států, v nichž se stále sčítají hlasy, a upozornil, že v čele dvou z nich - Georgie a Arizony - stojí republikáni.

Bývalý guvernér New Jersey, republikán Chris Christie kritizoval prezidentovo vyjádření, že volby byly ukradeny a on to napadne u soudu: „Ukažte nám důkazy. Zatím jsme nic neslyšeli o důkazech.”

Tenhle souboj vyhrajeme, prohlásil Biden

Volby USA

Podobně se vyjádřil i republikánský kongresman Adam Kinzinger, který chce, aby byl každý legální hlas sečten: „Pokud máte legitimní obavy kvůli podvodům, předložte důkaz a podejte žalobu u soudu. Přestaňte šířit vyvrácené dezinformace.”

Ke kritice prezidenta Trumpa se připojil i republikánský guvernér státu Maryland Larry Hogan. Na Twitteru napsal, že pro prezidentovy výroky, které „podkopávají náš demokratický proces”, neexistuje žádné ospravedlnění. „Amerika počítá hlasy a my musíme respektovat výsledek, jako jsme to dělali vždy. Žádné volby ani osoba nejsou důležitější než naše demokracie,” uvedl Hogan, který je předsedou asociace sdružující americké guvernéry.

Trump na tiskové konferenci v Bílém domě řekl, že se považuje za vítěze úterních voleb, a zopakoval nepodložené obvinění, že se mu demokraté snaží vítězství ukrást. Výsledky hlasování hodlá podle svých slov napadnout u nejvyššího soudu. Zahraniční tiskové agentury upozorňují, že úřady v USA neodhalily zatím žádné významné nesrovnalosti při hlasování ve volbách.

Reklama

Výběr článků

Načítám